5.9.14

ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατάθεση μερικών σκέψεων


ΟΔΟΣ 5.6.2014 | 743

Η πλειοψηφία των ατόμων και πολιτών που λαμβάνει μέρος στις εκλογές –και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για τις αυτοδιοικητικές δημοτικές εκλογές- κατά κανόνα ξεκινούν με αγαθές και ειλικρινείς προθέσεις και στόχο το καλό της πόλης-δήμου και το συμφέρον των συμπολιτών μας.
Ξεκινώντας ο κάθε συνδυασμός και καταθέτοντας το πρόγραμμά του, προσπαθεί και αγωνίζεται να πείσει την πλειοψηφία να του αναθέσει την διοίκηση της πόλης. Το ίδιο εικάζουμε, υποθέτουμε ότι συνέβη και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συμμετοχή μου σ’ ένα ψηφοδέλτιο για τον δήμο Καστοριάς ξεκίνησε με κατάθεση ψυχής να υπηρετήσω το όραμα που έχω για την πόλη. Μια πόλη η οποία θα μπορούσε μέσα από τις δυνατότητες που έχει να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή πόλη: δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα καθαρά, υποδομές, ανάδειξη των μνημείων με αποκαταστάσεις και προβολή, ενοποίηση βυζαντινών μνημείων, προπαντός καθαρή λίμνη, ανάπτυξη με γνώμονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Στόχος του ψηφοδελτίου ήταν η ανατροπή της απερχόμενης δημοτικής αρχής γιατί απεδείχθη ελάχιστη, όχι μόνο στην διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος με το οποίο κέρδισε τις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια.

Όταν ένας συνδυασμός στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στα μη πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής ως και την Παρασκευής 16 Μαΐου, δεν είναι δυνατόν, δύο ημέρες μετά, την Δευτέρα 19 Μαΐου να δίνει άλλες κατευθύνσεις τόσο στους ψηφοφόρους του όσο και στους συνυποψήφιους.

Η δημοσίευση της επιστολής (δημοσιεύεται στην διπλανή σελίδα) που υπεγράφη από 8 άτομα που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο είναι γνωστή. Πολλά ακούστηκαν σε σχέση με τις προθέσεις αυτών που υπέγραψαν. Ότι ενήργησαν προς ίδιο όφελος (αναρωτιέμαι ποιο είναι αυτό, μάλλον χαμένοι είμαστε), ότι εξυπηρετήθηκαν κομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, ότι ενήργησαν μικροκομματικά (ξεχνούν ότι δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα και ότι οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και ό, τι σ’ όλα τα ψηφοδέλτια συμμετείχαν πολίτες προερχόμενοι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα). Ότι οι υπογράφοντες υπήρξαν μικρόψυχοι διότι ο επικεφαλής μάς ετίμησε με το να μας συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο, ξεχνώντας προφανώς ότι μάλλον οι υποψήφιοι του έκαναν την τιμή να βάλουν το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο.

Αυτό που συνέβη σε σχέση με την κατεύθυνση που εδόθη και το κείμενο της επιστολής είναι εξ ολοκλήρου αληθινό.

Άλλωστε φάνηκε από το αποτέλεσμα ότι οι δημότες ήθελαν την ανατροπή και την αλλαγή. Αυτοί που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές χάνουν το νόημα του πραγματικού στόχου, που είναι το γενικό καλό και το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

  • Ξεχνούν ότι ο πολίτης δεν είναι «πρόβατο», το οποίο οδηγούν κατά βούληση στην «στάνη».
  • Ξεχνούν την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της ανθρώπινης φύσης όπως και την δύναμη του πολίτη.
  • Δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη είναι να σηκώνει το ανάστημά του στην αυθάδεια και αναίδεια της «ηγεσίας» και στις επιλογές της.
  • Δικαίωμα του πολίτη είναι να αντιστέκεται στις παράνομες και ύποπτες στάσεις και συστάσεις, εάν θέλει να διατηρήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.
  • Δικαίωμα του πολίτη είναι να καταγγέλλει τα ψεύδη και την υποκρισία του λόγου της «ηγεσίας» και να αντιστέκεται.
  • Δικαίωμα του πολίτη είναι δει σε ένα δήμο ευνομούμενο με δημοτικούς άρχοντες ειλικρινείς, τίμιους, ισότιμους με τους πολίτες, με «ηγεσίες» που δεν αυθαδιάζουν, που δεν είναι αλαζόνες σε αδύναμους πολίτες και προπαντός θα τιμούν τον λόγο τους και θα έχουν «φιλότιμο».
  • Δικαίωμα του πολίτη είναι να επιλέγει τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Τα καταθέτω όλα αυτά ως ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε με τα κοινά, που έχει αγάπη, ιδέες και όραμα για την πόλη. Ένας άνθρωπος όπως χιλιάδες συμπολίτες μας που αγωνιά και ελπίζει.
Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι πολίτες επέλεξαν και ψήφισαν αυτό που εκείνοι  θεωρούν σωστό, χωρίς κατευθύνσεις και καθοδήγηση. Απέδειξαν ακόμη μια φορά την ανεξαρτησία και τη δύναμή τους.

Ελπίζοντας πάντα ότι η νέα «ηγεσία», θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα δείξει ενδιαφέρον για τον αδύναμο και ανίσχυρο πολίτη.


ΥΓ
Ο δήμος Καστοριάς ένα τεχνητό κατασκεύασμα, ένα «τέρας», θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να επαναχαραχθεί- επαναπροσδιοριστεί από 1 σε 3 δήμους, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών, είτε οικονομικές, είτε πολιτισμικές. Ο δε αστικός κορμός, δηλαδή ο παλιός δήμο Καστοριάς να γίνει ένας μητροπολιτικός δήμος. Η ημιαστική περιοχή των παλαιών δήμων Αλιάκμονος και Αγ. Τριάδος, δεύτερος δήμος με κέντρο την Μεσοποταμία. Και η ημιαστική και γεωργική-κτηνοτροφική περιοχή του παλαιού δήμου Μακεδνών και Αγ. Αναργύρων, τρίτος δήμος. Μόνο με αυτόν τον επαναπροσδιορισμό και χάραξη θα μπορέσουν οι δήμοι να λειτουργήσουν βάσει των αναγκών των πολιτών τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 743.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ