31.8.14

Λόγος & αντίλογος

Περί του μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη

Στο τεύχος της ΟΔΟΥ της 1ης Μαΐου, 2014, στην στήλη σας Λόγος και αντίλογος, σελίδα 12, δημοσιεύεται μια ενυπόγραφη επιστολή του κ. Νίκου Πρώιου τον οποίον δε γνωρίζω προσωπικά, στην οποία αναφέρεται και το όνομα μου. Ο καθένας μας βέβαια έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του και να τις καταγράφει δημόσια. Συνήθως η απάντηση -ο αντίλογος- ακολουθεί. Αυτό σημαίνει δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Απάντηση όμως δεν δίνεται και δεν έχει νόημα σε κείμενο που δείχνει θυμό, άγνοια του θέματος και δυσκολία επικοινωνίας γενικά. Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνω είναι να θεωρήσω το θέμα για μένα τουλάχιστον λήξαν - τελειωμένο.

Γενικότερα όμως, οι θέσεις του κειμένου που ενυπόγραφα δημοσιεύσατε, θίγουν πρόσωπα και πράγματα με σοβαρή παρουσία στην εθνική, πνευματική και ιστορική διαδρομή της Καστοριάς και όχι μόνο. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Εννοείται ότι η λογοκρισία ανήκει σε άλλες εποχές. Συμφωνώ. Αλλά η αυτό-λογοκρισία και η αυτό-αυτοκριτική πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στον έντυπο λόγο. Γραμμένες λέξεις και φράσεις, όπως «γαργάρα» και «η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα» ή «πουλάνε ξενόφερτα διαλυτικά συνθήματα» κλπ, δεν είναι σοβαρές. Δεν ανήκουν στην ΟΔΟ. Ούτε μπαίνουν στην κατηγορία ότι εκστομίζονται από γραφικές προσωπικότητες. Είναι στην καλύτερη περίπτωση απαράδεκτες.

Θα στείλω στον κ. Πρώιο το DVD (δίσκο) της εκδήλωσης που καλύπτει τη δική μου ομιλία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (ΜΜΑ) που έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 2014, εκείνο το Σάββατο. Μπορεί με άνεση και ηρεμία να ακούσει κανείς τι ακριβώς είχε ειπωθεί.

Θα επαναλάβω εδώ για τους αναγνώστες σας ένα ενδιαφέρον μικρό κείμενο της τότε ομιλίας «Το Μακεδονικό ζήτημα. Μια σύγχρονη άποψη». Είπα, μεταξύ άλλων ότι για να στηρίξουμε τα ιστορικά μας επιχειρήματα σε θέματα όπως το Μακεδονικό, θα πρέπει να τα μεταφέρουμε στα πολύ μεγάλα κέντρα αποφάσεων που επηρεάζουν την εξωτερική μας πολιτική. Τι πιο απλό! Παραδείγματος χάριν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Εννοούσα, όχι μόνο τις κυβερνήσεις αλλά και πανεπιστήμια, εκδοτικούς οίκους, κέντρα τηλεόρασης κλπ. Ανέφερα σαν παράδειγμα το Harvard της Βοστόνης, το National Geographic της Washington, τον Economist στο Λονδίνο, το CNN, το BBC, κ.α. Ο ¨πηγαιμός¨ μας σε αυτά, είπα ξεκάθαρα, έχει το νόημα της ενημέρωσης των ξένων για τα εθνικά μας θέματα. Για την Μακεδονία μας και την Ελλάδα γενικότερα . Αλλοίμονο να πάει κανείς στο εξωτερικό για να μάθει την δική του ιστορία. Αυτό που υπονοεί ατυχέστατα ο επιστολογράφος σας.

Να διδάξουμε την ιστορία μας θέλουμε. Με μεταπτυχιακούς φοιτητές, με ιστορικούς επιπέδου, με δημοσιογράφους, με συγγραφείς κ.α. Να βροντό-φωνάξουμε την αλήθεια, που με κόπο (και αίμα) έχουμε μάθει στο πέρασμα των αιώνων. Να πάμε για να ενημερώσουμε, όχι για να ενημερωθούμε. Αν και το τελευταίο δεν βλάπτει να το έχουμε στο νου μας. Αυτό σημαίνει πολιτισμός, Υψηλό πνευματικό επίπεδο των ενδιαφερομένων.
Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ τελευταία με διαλέξεις, άρθρα, γραπτά κείμενα, βιβλία κλπ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάντα το ίδιο έκανα, αλλά τώρα τελευταία λίγο πιο πολύ γιατί έχω περισσότερο χρόνο.

Κύριε Μπαϊρακτάρη

Κλείνω: Με την προσωπική μου γνώμη, ότι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου, με την άξια ηγεσία του, έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο των διαλέξεων που δίδονται εκεί. Είναι τιμή η συμμετοχή μου στην προσπάθεια αυτή. Με την λίγη οικονομική βοήθεια που έχει από την Πολιτεία, έχει κάνει θαύματα. Επιτελεί ένα εθνικό έργο. Αν δεν αρέσουν σε μερικούς οι διαλέξεις να μην πηγαίνουν. Έλεγχος και λογοκρισία στους ομιλητές δεν νοείται, όποιοι και να είναι. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς και ο άξιος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου κ. Χρυσόστομος Παπασταύρου διδάσκει ιστορία. Σε Έλληνες και ξένους. Όποιος τον έχει ακούσει το ξέρει καλά. Τιμά την πατρίδα του και όλους εμάς. Τελεία και παύλα.


Με εκτίμηση,
Βασίλειος Σ. Τσεμάνης

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Nuffield Scholar Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επισκέπτης Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής Ηνωμένων Πολιτειών (LSUMC). Επίτιμος Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Αθηνών.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 741.


Σχετικό κείμενο:

2 σχόλια:

  1. Το λουλουδάκι του μπαξέ31/8/14

    Από την πρώτη στιγμή που το διάβασα στην έντυπη "ΟΔΟ" εκτίμησα σοβαρά το γεγονός ότι ο κ. Βασίλειος Τσεμάνης έδωσε απάντηση. Ο ίδιος. Λιτά και κατηγορηματικά. Χωρίς πάθος, χωρίς μένος, χωρίς στρεψοδικίες. Με σύνεση, με διακριτικότητα, με γνώση. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό δείγμα σοφής διδασκαλίας.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Χ.3/9/14

    Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να πεισθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά. Πάντως είναι άξιος συγχαρητηρίων ο κ. Τσεμάνης και μόνο που απήντησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ