28.8.14

ΟΔΟΣ: Οι 3 κάλπες της Κυριακής


ΟΔΟΣ 22.5.2014 | 741

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής 18 Μαΐου 2014 και οι κάλπες τους, έδωσαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στις εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν ήταν πραγματική έκπληξη η αισθητή υποχώρηση της εκλογικής απήχησης του συνδυασμού «Συμμαχία των πολιτών» υπό τους κ.κ. Γεώργιο Δακή (για περιφερειάρχη) και Δημήτριο Σαββόπουλο (για αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς) στους ψηφοφόρους του νομού Καστοριάς, πάντοτε σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του 2010.

Δεδομένου ότι ο συνδυασμός του κ. Γ. Δακή είναι ο επίσημα υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία, η υποχώρηση στον πρώτο γύρο κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010 μπορεί εύλογα να αποδοθεί στο γεγονός, ότι το εξοντωτικό μαρτύριο της οικονομικής κρίσης, με όλες του τις συνέπειες (μνημόνια, ανεργία, φοροεπιδρομές) έγινε απολύτως αισθητό από το 2011 και ιδίως το 2012. Δηλαδή μετά τις εκλογές του 2010. Συνεπώς το ποσοστό 41,41% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά στον νομό Καστοριάς στον πρώτο γύρο σε μια τέτοια περίοδο, μπορεί να θεωρηθεί θετικό ακόμη και πολύ ικανοποιητικό.

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ΄ όψη ότι διάφοροι παράγοντες της «λαϊκής» δεξιάς, αυτοχρίσθηκαν «αντιμνημονιακοί» και επενδύοντας σε κατάρρευση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, υπολογίζουν να διαδραματίσουν ρόλο στην παράταξη σε μελλοντικό χρόνο και σε μια Δευτέρα Παρουσία του καραμανλισμού όπως οι ίδιοι την φαντάζονται. Πρόκειται για τους Μονοφυσίτες της δεξιάς, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την οπισθοδρομική ρητορική τους, επικαλούνται με την πρώτη ευκαιρία τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ωστόσο δεν είχε καμιά σχέση με τις ιδέες τους.


 Στην Περιφέρεια 


Η έκπληξη των εκλογών δεν προκαλείται ούτε από τα ποσοστά που απέσπασαν οι υπόλοιποι εκλογικοί συνδυασμοί στην περιφέρεια και ειδικά ο συνδυασμός της «Ελπίδας» με επικεφαλής την κ. Γεωργία Ζεμπυλιάδου ως υποψήφια περιφερειάρχη. Όπως εκτιμάται από την ανάλυση της πολιτικής προσωπικότητας της ίδιας και τους ανοικτούς λογαριασμούς των προσώπων που επάνδρωσαν τα κατά τόπους ψηφοδέλτια και εν προκειμένω της Καστοριάς, ο συνδυασμός αυτός που «επίσημα» υποστηριζόταν από την ΔημΑρ, ανεπίσημα υποστηρίχθηκε επίσης, με νύχια και με δόντια από το λεγόμενο «πατριωτικό» ή «παπανδρεϊκό» άλλοτε ΠαΣοΚ της παλιάς εποχής και κοπής.

Τους Μονοφυσίτες του παλιού ΠαΣοΚ το οποίο σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας προσπάθησε με το τέχνασμα αυτό να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του επίσημου ΠαΣοΚ. Το οποίο υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο συγκυβερνά με στόχο την σωτηρία της χώρας, αλλά επιχειρεί να απογαλακτισθεί από το κακό παρελθόν της διαπλοκής αλλά και της διαφθοράς, που αποτελούν τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κοινωνία έστω και με υπερβολή κατακραυγάζει το ΠαΣοΚ.

Βρήκαν συνεπώς οι «παπανδρεϊκοί» μέσω αυτής της μεθόδου, τρόπο να επιχειρήσουν την αποβολή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού πρώτα βεβαίως μισοτέλειωσε την λάντζα που του παράτησε ο κύριος Γεώργιος Παπανδρέου, τέως πρωθυπουργός, που ενώ διαβεβαίωνε ότι «δεν θα λιποτακτήσω», εν τέλει στον πανικό του, πρότεινε ως πρωθυπουργό στην δύσκολη ώρα τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.


ΟΔΟΣ 22.5.2014 | 741 | σελ. 13

Η έκπληξη βεβαίως και προκλήθηκε από την ενδιαφέρουσα απήχηση που φαίνεται να έχει ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, όχι μόνο στον νομό Κοζάνης αλλά και στον νομό Καστοριάς, με αποτέλεσμα η επαναληπτική εκλογή της προσεχούς Κυριακής να έχει τα στοιχεία ενός πραγματικού θρίλερ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Βεβαίως είναι γεγονός ότι η παρουσία του σε τηλεοπτικό μέσο της Καστοριάς τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές του πρώτου γύρου, είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της εικόνας του στην περιοχή.

Διότι παρά τις προφορικές εξιδανικεύσεις των δεσμεύσεών του, έδειξε βελτίωση σε σχέση με την εικόνα του πολιτικού ευαγγελικού ιεροκήρυκα με τις απόλυτες απόψεις και ακραίες κορώνες, της δημοσιογραφικής ανάλυσής του, τα λίγα περασμένα χρόνια. Έτσι παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν ελάχιστες ημέρες η υποψηφιότητα του κ. Θεοδώρου Καρυπίδη, δεν δικαιολογούσε σοβαρές αμφιβολίες σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, η κάλπη της προσεχούς Κυριακής, δείχνει να κρίνει στο νήμα τον νικητή.

Η έλευση του κ. Πάνου Καμμένου προέδρου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» στην Καστοριά, ο οποίος δίνει επίσης την μάχη της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης στην αρχηγική του θέση, εκφράζοντας μάλιστα την πλήρη υποστήριξή του στον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, δίνει στην εκλογική διαμάχη της Κυριακής ένα ακόμη ενδιαφέρον.


Στον Δήμο Καστοριάς 


Αλλά και στον Δήμο Καστοριάς, ούτε η αποτυχία του κ. Νικόλαου Βασιλειάδη, ούτε του κ. Συμεώνος Κουμπάνη που το βράδυ των εκλογών αντέδρασε με αξιοσημείωτη –αλλά κάπως περίεργη- μετριοπάθεια, αποτελούν τις εκπλήξεις. Αντίθετα έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ποσοστών μεταξύ των δύο συνδυασμών που θα αναμετρηθούν την Κυριακή, καθώς και οι σταυροδοσίες πιστοποιούν το γεγονός ότι ο Καλλικράτης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω παρακμή την Καστοριά.

Δεδομένου ότι οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί και οι υπόγειες συμμαχίες, οι οσμώσεις που παρατηρούνται με βάση το κριτήριο της «καταγωγής» αποδυναμώνουν τους υποψήφιους από την πόλη. Αποδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της διοικητικής επανόρθωσης της Καστοριάς, η οποία κατακερματισμένη με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους μοιρασμένους σε πολλά ψηφοδέλτια, όχι μόνο διασπάται αλλά και εξουδετερώνεται. Ταυτόχρονα δημότες της Καστοριάς, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόλογοι πολίτες με ενδιαφέρον να προσφέρουν, προτιμούν να αποφύγουν το traffic και την εμπορία ψήφων και σταυρών σε μια διαιρεμένη Καστοριά, που αποτελείται από τιμάρια φιλόδοξων ικανών και ανικάνων.

Η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών για τον Δήμο της Καστοριάς, που θα αναμετρηθούν για την πρωτιά την Κυριακή, καθιστά την εκλογή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι και σ’ αυτές τις εκλογές όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στα παραλειπόμενα της κάλπης της περασμένης Κυριακής η ΟΔΟΣ οφείλει να επισημάνει την μικρή σχετικά επίδοση που είχε σε σταυρούς η κ. Ειρήνη Μισκία – Γεωργοσοπούλου, που είναι δυσανάλογη των επιδόσεών της, ακόμη και των αμφιλεγόμενων. Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι αύξησαν θεαματικά τους σταυρούς προτιμήσεως –παρά τα χρόνια εξουσίας που φυσιολογικά φθείρουν, και την δικαστική εμπλοκή σε μία περίπτωση ενός αντιδημάρχου, γεγονός που δείχνει λειτουργία διευθυντηρίου κατευθυνόμενων σταυρών, ενισχύσεων και υπονομεύσεων

Η στάση των ηττημένων του πρώτου γύρου και η πιθανότητα να αναφωνήσουν οι ίδιοι και οι οικείοι τους το «αποθανέτω μετά των αλλοφύλων», η πιθανότητα να υποστηρίξουν δηλαδή στον δεύτερο γύρο… τον αντίπαλο του πρώτου γύρου, αποτελεί μια σημαντική πιθανότητα με μακρά παράδοση που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.


Στις ευρωεκλογές 


Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που καθιστούν ενδιαφέροντα τον φετινό Μάϊο και την προσεχή Κυριακή. Δεδομένου ότι θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι ευρωεκλογές που εν όψει και των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να εκπέμψουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Και να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, οποιοσδήποτε και αν βρεθεί στην θέση του νικητή ή του ηττημένου αντίστοιχα.

Εξελίξεις αναμένονται ούτως ή άλλως στο ΠαΣοΚ το οποίο σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία έχει εγκαταλειφθεί από τους άλλοτε φανατικότερους οπαδούς του, με τρόπο δηλωτικό της συγκυρίας. Και πλήρη απόδειξη ότι το ΠαΣοΚ, δεν έγινε κόμμα αρχών ή εκφραστής μιας παράταξης. Αλλά όπως προδίδει ο τίτλος του παρέμεινε Κίνημα συμφερόντων, περιστασιακής σύγκλισης. Στην Καστοριά, η αποστασιοποίηση του τ. βουλευτή και κάποτε πολιτικά παντοδύναμου κ. Φιλίππου Πετσάλνικου είναι χαρακτηριστική ένδειξη γι’ αυτό που θα συμβεί στο ΠαΣοΚ, την επόμενη ημέρα. Και τεκμήριο ότι το επίσημο ΠαΣοΚ ακόμη και εάν παρουσιάσει μια αξιοπρεπή εικόνα, δεν θα αποφύγει ίσως μια κατάληξη αντίστοιχη με αυτή της άλλοτε Ένωσης Κέντρου.

Εξελίξεις αναμένονται ωστόσο και στο εσωτερικό του ΣυΡιζΑ εάν από το αποτέλεσμα της κάλπης δεν καταστεί ξεκάθαρη μια σημαντική αμφισβήτηση της κυβερνητικής Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν διασπαστικά φαινόμενα του κόμματος που συγκέντρωσε κόσμο από το παλιό ΠαΣοΚ έως την επαναστατική Αριστερά. Αλλά και ψηφοφόρους, νεαρής κυρίως ηλικίας που είχαν τόση γνώση για την πολιτική ιστορία, ώστε ευχαρίστως θα έριχναν στον κλήρο να ψηφίσουν ακόμη και την Χρυσή Αυγή.

Απομένει η Νέα Δημοκρατία που αποτελεί το μοναδικό μεταπολιτευτικό κυβερνητικό κόμμα στο οποίο θα φάνταζε φυσιολογική όχι μόνο μια απλή φθορά, αλλά ακόμη και μια μεγάλη ήττα. Πλην όμως είναι αμφίβολο αν οι παθογένειες της ελληνικής πολιτικής ζωής και οι προσωπικότητες αυτών που την επαύριο της κρίσης αυτοχρίσθηκαν σωτήρες, βοηθούν την χώρα να ανασυνταχθεί ριζικά, τουλάχιστον σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Ώστε να επιτρέψει αναδιάρθρωση και ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών. Με το ίδιο ή άλλο όνομα, (όπως «Νέας Ελλάδα») η Νέα Δημοκρατία, παραμένει στο επίκεντρο της κεντροδεξιάς αναφοράς.

Ώστε εν όψει όλων αυτών, ο φετινός Μάϊος εκτός των άλλων συμβολίζει ακόμη και μια μάχη. Του κακού με το καλό θα το έλεγαν οι οπαδοί των δραματικών τόνων. Όσων πιστεύουν ότι «ψεκάζονται» από τους αιθέρες και αυτών που γελούν με τους πρώτους. Αυτών που υποστηρίζουν ότι για το πάθημά της χώρας ευθύνονται όλοι οι άλλοι, και όσων σιωπηλά συμβάλλουν στην λύση και την σωτηρία της χώρας.

Με τις έννοιες αυτές οι τρεις κάλπες της Κυριακής θα φιλοξενήσουν ως το άνοιγμά τους, ένα πραγματικό πόλεμο των Άστρων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 741.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ