2.7.14

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Να, σκέφτομαι και αναλογίζομαι το πόσο συχνά έρχονται τα πάνω-κάτω στην ζωή. Το ζήσαμε στην Καστοριά, στην οποία από την ευημερία περάσαμε στον μαρασμό, το ζήσαμε πιο γενικά στην Ελλάδα μετά το ξεφούσκωμα. Και ανεχθήκαμε τις κοροϊδίες και τις καζούρες άσπονδων φίλων και πραγματικών εχθρών, όπως των Fyromιτών και Τούρκων που δεν έχαναν ευκαιρία για εφιαλτικές καζούρες και απειλές, εκφράζοντας την χαρά τους για την κατρακύλα.

Μόνο που μυαλό δεν βάζουμε. Αντί με τις αφορμές αυτές να συνειδητοποιούμε ποιοι είναι φίλοι και σύμμαχοι και ποιοι εχθροί, συχνά γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Σε επίπεδο Καστοριάς, χαιρόμαστε με την χαρά των υπερχρεωμένων δήθεν μεγιστάνων της γούνας και παριστάνουμε excellence τα πληρωμένα ή δωρεάν παπαγαλάκια τους. Σε πιο ευρύ πλαίσιο, πουλάμε την εθνική μεγαλοφυΐα, όπως τώρα με αφορμή την τραγωδία με το αεροσκάφος της Μαλαισίας, που με την πρώτη ευκαιρία, πιο πολύ στην Ελλάδα απ’ οπουδήποτε αλλού, χωρίς λόγο, αιτία ή αποδείξεις, ο κόσμος –πανέξυπνοι και διορατικοί όπως πάντα– στοχοποίησε ως υπεύθυνους τους συνήθεις ύποπτους: Τους Αμερικάνους. Γνωστούς και ως φονιάδες των λαών.

Αλλά να που το ίδιο έργο, μοιάζει να αρχίζει, που αλλού, στην ίδια την Τουρκία. Εκεί που οι εγχώριοι, εκούσιοι ή ακούσιοι παπαγαλοπράκτορες του νεο-οθωμανικού στόχου της, δεν έχαναν ευκαιρία να προβάλλουν τον ηγεμονικό ρόλο της γειτονικής χώρας και το κοινό κισμέτ της Ελλάδας, τις δήθεν κοινές ρίζες και καταβολές, τα οικονομικά θαύματα της της χώρας που θα έσωζε τον τουρισμό όλης της Ελλάδας, αλλά και της Καστοριάς, λόγω του ανοίγματος που πραγματοποίησε ο εγχώριος Δήμος με τα ωραία κάγκελα στον Μενδρεσέ, αλλά και του μεταναστευτικού ρεύματος εργαζόμενων από Καστοριά στην Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως προσπάθησαν να πείσουν ότι καλά είναι και εκτός Ευρώπης, όπως ακριβώς «ευημερούσε» η Τουρκία και προετοίμαζε να επιβάλλει τον νέο σουλτανάτο της ανατολικής Μεσογείου. Που θα εκτεινόταν ως την κεντρική Ασία.

Επίσης προηγουμένως, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόβαλλαν την... οικουμενικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, που πάντως δεν υποκρινόταν τίποτε άλλο παρά τον εαυτό του. Πρόβαλαν ακόμη ως φινετσάτη την δήθεν συγγένεια μεταξύ θρησκευτικών, μουσικών και λαϊκών παραδόσεων των δύο χωρών και έκαναν πολλούς από τους Έλληνες να βλέπουν στο πρόσωπο του, το ίνδαλμά τους: Δυναμικός υπερ-πενηντάρης, με αδιαμφισβήτητο μουστάκι, βροντερή φωνή, γιο στα μετόπισθεν να μετρά κάθε βράδυ το ταμείο σύμφωνα με τις καταγγελίες, σύζυγο σεμνή με μαντίλα να ακολουθεί σιωπηλά και με χαμηλό αλλά άγρυπνο βλέμμα τον αφέντη του σπιτιού της. Τον κατέχοντα την Αγία Σοφία, στην Θράκη και όλα τα υπόλοιπα ιερά και όσια της Μικράς Ασίας όπως και του Πόντου, το ηθικό στερέωμα για όλα τα κοσμικά τουρκικά σήριαλς. Αποφασιστικός τουλάχιστον όσο και ο έτερος Ιππότης της περιοχής, Ρωσσορθόδοξος αυτός και Σλάβος που κατάπιε την Κριμαία, όπως ο αείμνηστος Σλόμπονταν κατάπινε τα πέριξ, και φανατικός υποστηρικτής της ...μακεδονικότητας της FYRoM. Μετριοπαθής έστω ισλαμιστής –τώρα πως γίνεται αυτό, δεν ξέρω– ασφαλώς θα περίμεναν να ακούσουν οι εγχώριοι θαυμαστές τους σαν το επόμενο καλό νέο την «σύσφιγξη» των σχέσεων με την γειτονική χώρα. Τόσες κυρα-Φροσύνες περίμεναν τον Αλή τους. Να όμως που η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτή την φορά ως φάρσα. Όπως και στην Καστοριά, όπως παντού.

Προέκυψε να κατηγορείται μέσα στην ίδια την χώρα τους ως κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς αλά τούρκα. Και να προσπαθεί πάση θυσία να ελέγξει την κατάρρευση. Άλλοτε κατηγορώντας, ποιους άλλους –και αυτός του φονιάδες των λαών Αμερικάνους, άλλοτε την Δυτική Ευρώπη, άλλοτε το twitter, το Ισραήλ και άλλοτε προσπαθώντας με απαγορεύσεις, καταρρίψεις αεροσκαφών και προαναγγελίες επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, να καθορίσει την ατζέντα και να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Παρέχει έτσι χρόνο στους ιδιοφυείς νεο-Έλληνες, που πρώτοι απ’ όλους ανακάλυψαν τους αεροψεκασμούς, να αναζητήσουν στο τόξο από τα βάθη του Ινδικού Ωκεανού (και ίσως μέχρι τα βράχια της Πειραϊκής), τις αποδείξεις για την σίγουρη ενοχή των Αμερικάνων.  Δεν έχω μάλιστα καμιά αμφιβολία, ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί και άλλη μια, σχετική προφητεία και θα ανασυρθεί για να συνδυαστεί με όλη αυτή την κοσμογονία.

Ένθερμος αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 733



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ