15.4.14

Πρόσωπα 2013: Μαρία Αντωνίου [1]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2013
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Το δίσεκτο έτος 2013 (-)


Το 2013 αν και δεν ήταν, για την Καστοριά αποδείχθηκε έτος δίσεκτο. Πρόκειται για την χρονική και πολιτική περίοδο στην οποία, συμπτωματικά βουλευτής Καστοριάς με το βασικό κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η κ. Μαρία Αντωνίου. Ωστόσο την στιγμή που σε άλλες περιφερειακές ενότητες, η εκλογή γυναικών σε υψηλά πολιτικά αξιώματα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η υπομονή, μεθοδικότητα και η οργάνωση της γυναικείας προσωπικότητας, αποτελεί υπέρ των γυναικών της πολιτικής, σημαντικό αντιστάθμισα στην ανδρική πρωτοκαθεδρία, στην περίπτωση της Καστοριάς, συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Η πρώτη εκλογή της κ. Παρασκευής Μπουζάλη ως βουλευτή Καστοριάς (με την ΝΔ) επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, που αποδείχθηκε μια ολότελα χαμένη και μάλιστα τελευταία ευκαιρία που δεν αξιοποιήθηκε για την Καστοριά, και τώρα η εκλογή για δεύτερη φορά μιας γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί αρνητική για τις πολιτικές προοπτικές γυναικών στην Καστοριά.

Βέβαια η ρήση «η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται» στα πολιτικά πράγματα, μοιάζει να δικαιώνεται με κάθε αφορμή. Η εκλογή της κ. Μαρίας Αντωνίου στο αξίωμα του βουλευτή, στην χειρότερη για την Καστοριά, όπως και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα χρονική στιγμή, εκλογή που για να είναι αληθινά χρήσιμη απαιτούσε ειδικές και αυξημένες ικανότητες και δυναμισμό, ήταν περίπου αναμενόμενο να αποδειχθεί λάθος για τον τόπο.

Σε εποχές μνημονίων, ακατάσχετης υποχώρησης όλων των δεικτών της κοινωνίας και οικονομίας της Καστοριάς, δεν είναι ξεκάθαρο αν το να είναι βουλευτής η κυρία Μαρία Αντωνίου ταυτόχρονα με όλα τα δεινά που συνέβησαν μέσα στο 2013, αποτελεί σύμπτωση ή απλά σύμπτωμα.

Αφού πέρασε η πρώτη περίοδος του «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» και των διαδηλώσεων για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης του 2012 αλλά και για κάθε τιμή των όπλων, η νέα βουλευτής μέσα στο 2013, όπως ήταν φυσικό ήλθε αντιμέτωπη με την αμείλικτη πραγματικότητα και τα αληθινά, σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Οι αρνητικές εξελίξεις σε όλα αυτά, μιλούν από μόνες τους και αιτιολογούν την επιλογή της βουλευτή Καστοριάς από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, στα πρόσωπα που διακρίθηκαν αρνητικά το 2013.

Χάθηκε διά παντός το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς, κι’ ας η ίδια, με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, επέμενε περί του αντιθέτου. Στάχτες σε μάτια και αυτιά ήταν. Και επειδή το ένα λάθος συνήθως διαδέχεται ένα χειρότερο, στην συνέχεια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εκτόξευσε από την Καστοριά, δηλητηριώδη βέλη κατά του υπουργού Παιδείας με κάτι περίεργους υπαινιγμούς για αυτούς που φορούν παντελόνια.

Στην συνέχεια μειώθηκαν απελπιστικά τα τμήματα των ΤΕΙ στην Καστοριά, κι’ ας επέμενε περί του αντιθέτου η ίδια, ενώ ταυτόχρονα ως her majesty voice ο δήμαρχος Καστοριάς, επέμενε ότι όχι μόνο δεν μειώνονταν, αλλά αυξάνονταν κιόλας τα ΤΕΙ. Ο αγωγός TAP του φυσικού αερίου, αποχαιρέτισε για πάντα την Καστοριά από την διαδρομή του αφήνοντας τα οφέλη σε άλλους. Επιπλέον συρρικνώθηκαν αριθμητικά και ποιοτικά οι στρατιωτικές μονάδες, και γενικά δεν υπάρχει κανένα απολύτως (;) θέμα στο οποίο να μην επιδεινωθεί και υποβαθμιστεί δραματικά η Καστοριά, ενώ μυστηριωδώς ενισχύθηκε η θέση των γειτονικών περιφερειακών ενοτήτων και ιδίως της Κοζάνης.

Και όλα αυτά μέσα στο ευδαίμον 2013 έτος, στην διάρκεια του οποίου η βουλευτής Καστοριάς, δεν έχασε όπως λένε οι αψευδείς φωτογραφικές τεκμηριώσεις, σουβλακογιορτή για σουβλακογιορτή. Για την αντικειμενική αντίληψη της κατάστασης, αρκεί το απλοϊκό ερώτημα, αν θα μπορούσαν ποτέ τα πράγματα να είναι χειρότερα για την Καστοριά.
Αλήθεια θα μπορούσαν;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών



5 σχόλια:

  1. Σοφολογιώτατος15/4/14

    Γρήγορα, Παναγιώτη! Τοῦ δὲ πολέμου οἱ καιροὶ οὐ μενετοί...
    Στην τελευταία παράγραφο, διόρθωσε τον τόνο στη λέξη "ευδαιμον".

    …τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον…
    Περικλέους Ἐπιτάφιος Λόγος, ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΙ [2.43.4]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/4/14

    Βρε "Σοφολογιώτατε"... μπας κι είσαι ο Ζουράρις και τον ξέρεις τον Θουκυδίδη απ' έξω κι ανακατωτά;
    Μισγάγκεια απερινόητη κι εσύ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρούλα Ζουπανιώτη16/4/14

    "η εκλογή για δεύτερη φορά μιας γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί αρνητική για τις πολιτικές προοπτικές γυναικών στην Καστοριά".
    Αν δυο γυναίκες - αρνητικά παραδείγματα "βουλευτικής τέχνης" φτάνουν για να βλέπουμε με σκεπτικισμό όλον τον γυναικείο πληθυσμό της Καστοριάς και τις προοπτικές του, αναλογικά μάλλον θα πρέπει να αποκλείσουμε από το αξίωμα και το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού της χώρας, κρίνοντας από τα "φυλετικά" παραδείγματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολλητήρι16/4/14

    Δεν ξέρω Παναγιώτη πόσο ευχαριστημένες έμειναν οι κυράδες στα φετινά "Πρόσωπα", αλλά από φωτογραφίες ομολογουμένως τις περιποιήθηκες με άφθαστη γαλαντομία.
    Η μία με το ταγιεράκι, η άλλη με το μακιγιάζ...
    top models!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλειος16/4/14

    Με κάτι τέτοια άρθρα καταξιώνεται ο Τύπος ως τέταρτη εξουσία. Γιατί ασφαλώς ο ρόλος του δεν είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η προπαγάνδα, αλλά ο έλεγχος των ατοπημάτων των άλλων τριών εξουσιών.
    Αγαπητή ΟΔΟΣ, συγχαρητήρια για την παρρησία σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ