29.1.14

ΣΑΣΑΣ ΤΖΗΜΑΚΑ-ΝΑΤΣΙΝΑ: Η πόλη μας το αξίζει


ΟΔΟΣ 10.10.2013 | 710 

Το περασμένο Σάββατο στο Δημαρχείο Καστοριάς οργανώθηκε από τον Δήμο Καστοριάς με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ιδιαίτερα αξιόλογους ομιλητές πανευρωπαϊκής εμβέλειας, που αν και οι περισσότεροι δεν καταγόταν από την Καστοριά, ήρθαν από αγάπη γι’ αυτήν την ιδιαίτερη πόλη που αποκάλεσαν πόλη μνημείο και όχι πόλη με μνημεία, κρατώντας σαν δώρο ένα πακέτο διάσωσης των μνημείων της που καταρρέουν.

Πρέπει να τονισθεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι είχαν έρθει το 1975 και το 1980, για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή και πάλι για να σώσουν την Καστοριά, αλλά συνάντησαν την άρνηση των δημοτικών αρχών. Από αδιαφορία τους, από την υπερβολική τους αισιοδοξία ότι η απίστευτη φυσική ομορφιά της και τα αναρίθμητα μνημεία της είναι από μόνα τους αρκετά, ποιος ξέρει;

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι εμείς οι Καστοριανοί που αποκαλούμε την πόλη μας «Βυζαντινή Αρχόντισσα», την απογυμνώσαμε από τα στολίδια που φοράει μια αρχόντισσα και την αφήσαμε με το πολύτιμο αλλά πολυφορεμένο φόρεμά της. Και αυτό πόσο να κρατήσει χωρίς φροντίδα, κάποια στιγμή θα κουρελιαστεί.

Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία για την «Βυζαντινή Αρχόντισσα» που οι δημοτικοί της άρχοντες δεν πρέπει να χάσουν. Είμαι σίγουρη ότι η Επιτροπή, που πρέπει να έχει ήδη ορισθεί από την περασμένη Δευτέρα, θα έχει αρχίσει την συγκέντρωση των στοιχείων που θα κατατεθούν στην Europa Nostra για την διεκδίκηση κονδυλίων απαραίτητων για την αποκατάσταση των μνημείων.

Στην εκδήλωση τονίσθηκε από τους ομιλητές, ότι οι δημότες της Καστοριάς πρέπει να ενημερωθούν, να συνειδητοποιήσουν την τεράστια σημασία αυτής της προσπάθειας και σύσσωμοι να συστρατευθούν στο πλευρό των δημοτικών αρχών, με τον Δήμαρχο να ηγείται αυτής της τόσο σημαντικής για την πόλη μας προσπάθειας.

Και επειδή τα χρονικά όρια υποβολής του φακέλου έγκρισης είναι στενά, ας ζητήσουμε όλοι μαζί από τα μέλη της Επιτροπής να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να μην βρεθούμε εκτός προθεσμίας.
Η πόλη μας το αξίζει.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Οκτωβρίου 2013, αρ. φύλλου 710

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Μιμόζα η αισχυντηλή1/2/14

    Επειδή είναι σχετικά σπάνιες οι φορές που βλέπω δημοσιευμένο κείμενο της κ. Σάσας Τζημάκα-Νάτσινα, αλλά μέχρι στιγμής όποιο διάβασα μού άρεσε, θέλω να την συγχαρώ για τον ωραίο λόγο της. Έστω εξ αποστάσεως, δείχνει έμπρακτα την αγάπη της στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ