31.1.13

ΟΔΟΣ: Πολυμελής αντιπροσωπεία



Πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Καστοριάς (σε συνέχεια της επίσκεψης του υφυπουργού στο ομοσ. υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Φούχτελ και του ελληνογερμανικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε προ μηνών στην ΕΔηΚα με τίτλο «Αειφόρος Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα») επισκέφθηκε την Κωνσταντία της Γερμανίας με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της  συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδας-Γερμανίας με αντικείμενο την εξυγίανση της λίμνης Καστοριάς, των βιολογικών καλλιεργειών και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Η οργάνωση του ταξιδιού έγινε από το γερμανικό Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung.

ΟΔΟΣ: Yποκαθιστώντας

Eντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τον Δήμο Καστοριάς στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς, (με κύρια ομιλήτρια την κ. Σόνια Ευθυμιάδου Παπασταύρου), γυναικείο σωματείο της Θεσσαλονίκης με δεσμούς προς την Καστοριά, υποκαθιστώντας πλήρως τον Δήμο Καστοριάς εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο μάλιστα είχε και το θράσος η πρόεδρός τους να κοινοποιήσει μαζί με φωτογραφίες από τον Δήμο, μόνο σε δύο εφημερίδες, και όχι σε όλα τα ΜΜΕ της Καστοριάς.

ΝΙΚΟΥ ΧΕΙΛΑ: Φουχτελισμός, το ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού

[αναδημοσίευση από το Το Βήμα]

Ενός κακού μύρια έπονται. Η τρόικα δεν έφερε μαζί της μόνο φτώχεια και ανυποληψία στην Ελλάδα. Έφερε και διάφορους καλοθελητές, οι οποίοι βομβαρδίζουν με νουθεσίες τους ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν βαθμιαία «σωστούς» Ευρωπαίους.
Ο πολιτικός που ενσαρκώνει περισσότερο από κάθε άλλο αυτό τον «καλοθελισμό» είναι ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ για τη γερμανοελληνική συνεργασία στον τομέα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

30.1.13

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Γιορτή 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά



Χάρη στον Άγη Παυλίδη, το δραστήριο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Καυκάσου Φλώρινας που τιμά εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους τον θαμμένο στην Κορυτσά Πόντιο ήρωα Μακεδονομάχο δεσπότη Κορυτσάς και Πρεμετής Φώτιο Καλπίδη, ήμασταν κι εμείς εκεί· στην εκδρομή προσκύνημα στον τόπο που τραγουδάμε αυτές τις μέρες· σε μία από εκείνες τις πόλεις της Αλβανίας που τότε, στο έπος του Σαράντα, κατελάμβανε ο Ελληνικός στρατός, τη μία μετά την άλλη, καθώς απωθούσε τους Ιταλούς, νικώντας τους με όπλο δυνατό την πίστη στην Πατρίδα και στο δίκιο.

29.1.13

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Εκείνο το "Όχι"

και τα σύγχρονα ασύστολα "Ναι"



ΟΔΟΣ 1.11.2012 | 664

Δεν είχα γεννηθεί ακόμη και δεν έχω ιδία γνώση για το αίσθημα του λαού εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη του 1940, όταν μαθεύτηκε το «ΟΧΙ» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ιταλικές αξιώσεις και τη φασιστική επιβουλή. Όλες οι καταγεγραμμένες πηγές πάντως, αλλά και τα προσωπικά μου ακούσματα από εκείνους που το έζησαν, αναφέρονται σε παλλαϊκό ενθουσιασμό. Το πλήθος χαιρόταν επειδή η ηγεσία της χώρας – παρά το δικτατορικό της χαρακτήρα – στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπεια του έθνους. Γι’ αυτό και οι Έλληνες σήμερα σε ανάμνηση εκείνης της τιμητικής εθνικής επιλογής, εύχονται αλλήλους «Χρόνια πολλά».

Μελετητές της ιστορίας σημειώνουν βέβαια πως εκείνο το «ΟΧΙ» δεν προερχόταν από οικεία βούληση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, o οποίος άλλωστε ήταν δεδηλωμένα γερμανόφιλος, αλλά αποτελούσε προϊόν ανακτορικών επιλογών, λόγω του αγγλόφιλου προσανατολισμού του τότε βασιλιά Γεώργιου Β’. Περισσότερο ενθουσιώδεις και ρομαντικοί αναλυτές θέλουν να πιστεύουν πως το «ΟΧΙ» δόθηκε ως απάντηση στους Ιταλούς, επειδή αντικατόπτριζε τη θέληση του ελληνικού λαού.

Αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές της Μελβούρνης


Από τους εξήντα περίπου έλληνες υποψήφιους που πήραν μέρος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές που έγιναν στους δήμους της Μελβούρνης, οι δεκαέξι εκλέγονται και σύντομα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν χρηματίσει και προηγουμένως σύμβουλοι.

28.1.13

ΟΔΟΣ: Άλλο Astoria και άλλο Kastoria



Στην φωτογραφία εικονίζονται αμερικανοί στρατιώτες στην Νέα Υόρκη την ώρα που σώζουν ένα μεγαλόσωμο σκύλο από τον τυφώνα Sandy. Αυτό σε αντιπαράθεση με το «φιλοζωϊκό» κίνημα των υπευθύνων της Καστοριάς που σκορπούν φόλες και παγίδες για να θανατώνουν τα άτυχα σκυλιά της πόλης, έστω κι αν είναι αδέσποτα. Ένα ακόμη μάθημα από τους Αμερικάνους φονιάδες των λαών, στους Καστοριανούς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Νοεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 665
φωτό: The Boston / big pictures

Η Astoria είναι συνοικία του Queens της διοικητικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί καστοριανοί μετανάστες.



Στρατόπεδο "Μαθιουδάκη"

Η επιστολή του ιστορικού κ. Ρωμύλου Μαντζούρα, που κατατέθηκε και αναγνώστηκε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, για την μη κατεδάφιση του παλαιού οθωμανικού κτηρίου του στρατοπέδου Μαθιουδάκη, ήταν η αφορμή να αναβληθεί προσωρινά η κατεδάφισή του για την ανέγερση νέου κτηρίου για τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Σε έναν μήνα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου αν το κτήριο τελικά κριθεί διατηρητέο.


ΑΞΙΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Ως πολίτες της Καστοριάς, ιδιωτικά ή μέσω συλλόγων και φορέων, είμαστε κατ’αρχήν στο πλευρό της Αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς για την ανεύρεση αξιοπρεπούς και ιδιόκτητης στέγης. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει λυθεί από καιρό.Θεωρούμε όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με κάθε κόστος.
Συγκεκριμένα, ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για την κατεδάφιση του υπάρχοντος παλαιού ιστορικού Στρατώνα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.  Πέρα από το γεγονός ότι το κτίριο θα μπορούσε να συντηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί από την ίδια την ΕΛ. ΑΣ για την στέγασή της, αξιοποιώντας με ανακαίνιση και τα υπόλοιπα νεώτερα κτίρια του Στρατοπέδου, ακόμη όμως και η επιλεγείσα ανέγερση ενός εντελώς νέου κτιρίου για το σκοπό αυτό, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε διπλανό χώρο εντός του ίδιου του πρώην Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, καθώς οι διαθέσιμοι χώροι του στρατοπέδου είναι υπεραρκετοί , έτσι ώστε να μην θιχτεί το παλαιό ιστορικό κτήριο του Στρατώνα.

27.1.13

ΟΔΟΣ: "Άοπλο"

Αναδημοσίευση για όσους έχουν αδύνατη μνήμη

13.11.2008


Το κτήριο της φωτογραφίας ανήκει σε μια περιοχή της Καστοριάς που καθιερώθηκε και είναι γνωστή ως «Μαθιουδάκη», από την ονομασία του Στρατοπέδου που λειτούργησε εκεί επί πολλές δεκαετίες, και συνδέθηκε με την μεταπολεμική ιδίως ιστορία του τόπου. Λειτούργησε ως προωθητικός αλλά και ενοποιητικός παράγοντας του αστικού χώρου της Καστοριάς προς τις εισόδους της. Τώρα στην κατάσταση που βρίσκεται μοιάζει να υπομένει τις συνέπειες της κακοδαιμονίας του τόπου.
Διαβάστε περισσότερα
6 σχόλια

26.1.13

Johann Sebastian Bach | Glenn Gould



Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε ρε ελάσσονα BWV 1052 (I Allegro, II Adagio, III Allegro).
Ottawa Philharmonic Orchestra (Thomas Mayer)

25.1.13

ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ: Η καρέκλα του Γκλεν Γκουλντ


ΟΔΟΣ 1.11.2012 | 664

Σε μια φωτογραφία του Ιωσήφ Σούντεκ από τη συλλογή του με τίτλο Το παράθυρο του ατελιέ μου, καδραρισμένος από αυτό το παράθυρο ένας άντρας που φορά καπέλο και παλτό κοιτάζει σύννους τα χώματα ενός ξερού κήπου. Στο φόντο, μπρος από τα θολά κτήρια που φαίνονται στο βάθος του δρόμου, είναι ένα γυμνό δέντρο που μοιάζει σαν τόξο τεντωμένο ή σαν κορμί παιδιού που ετοιμάζεται να πετάξει πέτρα, κι ο άντρας μ’ ιερωμένο που ‘χει ξεπροβοδίσει το εκκλησίασμα και τυλίγεται σ’ απόκοσμη μοναξιά. Όποτε κοιτώ αυτή τη φωτογραφία στη φιγούρα του άντρα βλέπω τον Καναδό πιανίστα Γκλεν Γκουλντ, τον γιο του γουναρά που φορούσε ρούχα βαριά χειμώνα καλοκαίρι κι απομονωνόταν σ’ ένα εξοχικό πλάι σε μια λίμνη για να μελετήσει, για να κελαηδήσει παραλίγο να πω, γιατί μουρμούριζε τη μελωδία όπως παιδί συνεπαρμένο απ’ το παιχνίδι ή σαν ψυχή που τον κόσμο αποχαιρετά, με το ’να χέρι να διευθύνει το άλλο που ’παιζε, ωσότου κατέβει κι αυτό στο κλαβιέ σαν πουλί πεινασμένο.

24.1.13

Είπαν:

TA ΠΑΙΔΙΑ
Ενημέρωσα τα παιδιά από την κίνηση πολιτών, που πραγματοποιούν μια δράση την οποία ασπάζομαι και ακολουθώ και εγώ, για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς μου όσο αφορά στο επίμαχο θέμα του πετρελαίου στο νομό Καστοριάς
Μαρία Αντωνίου
βουλευτής ΝΔ Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 662

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


Αγαπητέ κ. διευθυντά,

Για μία ακόμη φορά είπες τα πράγματα με το όνομά τους. Στο περασμένο φύλλο της 18ης Οκτωβρίου με τίτλο «Δίπλα-δίπλα με τους υπευθύνους» διάβασα ικανοποιημένος την κριτική για τους «αγανακτισμένους» Καστοριανούς και τους συνήθεις κολαούζους τους.

Μαρία Αντωνίου: Γιατί ψήφισα την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης


Συνέντευξη τύπου έδωσε η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου και αναφέρθηκε σε πολλά θέμα. Για το επίμαχο θέμα του πετρελαίου δήλωσε:
“Θέλω να εξηγήσω προς τους πολίτες της Καστοριάς είναι ότι σε αυτή την τροπολογία που ήρθε την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή αφορούσε την εξειδίκευση του ψηφισθέντες νόμου για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνηση, εξειδίκευση του φόρου στα διάφορα υποπροϊόντα του πετρελαίου. Το μέτρο αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου στα πετρελαιοειδή. Όπως γνωρίζουμε το ελληνικό κράτος χάνει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια το χρόνο…

Περί συλλαλητηρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Με κοινή απόφαση των τριών δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης θα παραμείνουν κλειστά λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης καθιστώντας  απαγορευτική την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών μας.

23.1.13

ΟΔΟΣ: Δίπλα-δίπλα με τους υπευθύνους


ΟΔΟΣ 18.10.2012 | 662

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να φανούν μαζικές και επιτυχημένες οι διαδηλώσεις μικρής μερίδας κατοίκων της Καστοριάς, που διαμαρτύρονται σε βάρος των μέτρων της κυβερνήσεως που πλήττουν την οικονομία τους και την προοπτική της, ιδιαίτερα δε για την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, κατά κοινή ομολογία, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον πενιχρά. Και η συσπείρωση του απλού κόσμου της Καστοριάς αποδείχθηκε αδύνατη με αυτές τις συνθήκες.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πια γι’ αυτό που συνέβη στις διαδηλώσεις του περασμένου 15νθημέρου για την τιμή του πετρελαίου και που τελικά ήταν λογικό να συμβεί. Όχι μόνο επειδή ένα είδος εσωστρέφειας και συντηρητισμού χαρακτηρίζει πάντοτε τα τοπικά κοινωνικά ήθη, και δεν ευνοεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά και διότι, από ένστικτο ίσως, οι περισσότεροι μπορούν να ξεχωρίζουν την σοβαρότητα από τον εκφυλισμό αυτών των διαδηλώσεων. Ώστε να είναι πιθανό ή προφανές, ότι η δεύτερη εξήγηση, συγκράτησε τον κόσμο, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις του διημέρου που ξεκινά από σήμερα, να επαναληφθούν ακριβώς τα ίδια χλιαρά έως ψυχρά αποτελέσματα.

Γεγονός είναι ότι πρωτοβουλίες σαν κι’ αυτή της «Κίνησης Πολιτών» θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Ωστόσο, για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή ήδη φρόντισαν κάποιοι να αποσυντονίσουν την κοινωνική δυναμική της, μερικές φορές η Κίνηση, μοιάζει να έχει αποπροσανατολιστεί. Από φορέας διαμαρτυρίας και συσπείρωσης, μερικές φορές μεταβάλλεται σε συνομιλητή και βραχίονα του συστήματος που προσποιείται τον συμπαραστάτη της.

22.1.13

Είπαν:

Η παγκόσμια elite έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο κατά της πατρίδος μας και στα πλαίσια αυτά, ίσως, θεωρούν ότι οι όποιες απώλειες είναι αναμενόμενες! 

Σεραφείμ
μητροπολίτης Καστοριάς
(για το πανκαστοριανό συλλαλητήριο για την εξίσωση του πετρελαίου)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 663

Ευρώπη: Το νέο πρόσωπο του ευρώ

21.1.13

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Η εκκένωση των νήσων

 και η εκκένωση του πολιτικού άγους



ΟΔΟΣ 18.10.2012 | 662

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η σχέση ανάμεσα στο δανειστή και το δανειζόμενο είναι σχέση εξάρτησης. Αν και βεβαίως πάντοτε υπάρχει μια σύμβαση ανάμεσα τους, στην ουσία οι όροι επιβάλλονται πάντοτε από τον ισχυρό συμβαλλόμενο, το δανειστή. Η σύμβαση δανείου αποτελεί οπλοστάσιο αλλά και πρόσχημα νομιμοποίησης μιας κατευθυνόμενης συναλλαγής, που καταρτίστηκε για να προστατεύει μόνον και πάντοτε τα συμφέροντα της μιας πλευράς - πέρα από τα όσα ευχολογικά αναφέρει το δίκαιο για τις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι επίσης το ότι όταν ο δανειζόμενος αδυνατεί επί μακρόν να ανταποκριθεί στους επαχθείς όρους, η σύμβαση θα αποτελέσει το όπλο του δανειστή που θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη διασφάλιση της οφειλής. Στην πράξη θα εκπλειστηριαστεί το συνήθως εκ των προτέρων ενυπόθηκο ακίνητο, και στη συνέχεια επειδή συνήθως το εκπλειστηρίασμα δε θα επαρκέσει για την ικανοποίηση του δανειστή, η εκπλειστηρίαση θα επεκταθεί και σε οποιοδήποτε άλλο ακίνητο του δανειολήπτη ή των εγγυητών του. Αυτό το τελευταίο βεβαίως το αγνοεί η πλειοψηφία των δανειζομένων – αν και σύντομα, με τη σαθρή πορεία των οικονομικών του συνόλου των πολιτών της χώρας, οι περισσότεροι θα το αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο.

20.1.13

Francesco Cavalli: Ιάσων | Il Giasone



Francesco Cavalli (1602-1676)
Ιάσων | Giasone: Christophe Dumaux
Συμφωνική ορχήστρα της Vlaamse opera Αμβέρσας/Γάνδης
Διευθυντής ορχήστρας: Federico Maria Sardelli
Σκηνοθεσία: Mariame Clement (2010)
Πρεμιέρα: 5 Ιανουαρίου 1649, Teatro San Cassiano Βενετίας

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου


Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου! Οπωσδήποτε το σημαντικότερο γεγονός του καλοκαιριού που πέρασε (2012). Οι επόμενοι μετά τέσσερα χρόνια, το 2016, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Να… είμαστε καλά!
Βέβαια αν κάποιος θέλει να αναφερθεί στους τελευταίους αυτούς, του Λονδίνου, θα έχει πολλά να γράψει. Ενδιαφέροντα και λιγότερο ή καθόλου ενδιαφέροντα.
Εγώ προκαλούμαι να γράψω και να αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις που άγγιξαν σημαντικά το πατριωτικό μου φιλότιμο σαν…. Καστοριανό (είμαι από την Κορησό, κομμάτι πλέον του Δήμου Καστοριάς, αλλά έχω ζήσει διάφορες όχι καλές περιόδους σ’ αυτήν στα νειάτα μου).

19.1.13

ΟΔΟΣ: Η σκληρή Μέρκελ




Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι αυθεντικό και αυθόρμητο. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε (ναι 5!) υπάλληλοι συνεργείου για τον δημοτικό φωτισμό της Καστοριάς, συνεργάστηκαν στην σπουδαία επιχείρηση… αντικατάστασης γλόμπου σε (χαμηλό) στύλο στα σκαλιά της Κουμπελίδικης, πριν την Ομόνοια!

Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία απόδειξης του πασίγνωστου πνεύματος ομαδικότητας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει το νεοελληνικό, και εν προκειμένω το σύγχρονο δημοτικό-καστοριανό θαύμα.

18.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Τα παράσιτα της γούνας
Μια ιστορία στα όρια της φαντασίας


Όσο η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία αναστενάζει από τον συνεχή υποβιβασμό της οικονομίας και της αξιοπρέπειάς της, σε φορέα του κλάδου μας το γλέντι καλά κρατεί.
Πρόεδρος και διοίκηση έχουν αναθέσει κρυφά από [….…] και απολύτως παράνομα, τη Διεύθυνση του φορέα σε δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος αφενός εργάζεται και υπεραμοίβεται παράνομα (έχει κάνει μια περιουσία για να το πούμε ξεκάθαρα) στο συγκεκριμένο φορέα, αφετέρου έχει φέρει τα πάνω κάτω τα τελευταία χρόνια.
Ο φορέας από όραμα και έργο της κοινής προσπάθειας των επαγγελματιών της περιοχής μας, έφτασε να εκπροσωπεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών και έχει μετατραπεί σε κέντρο παράνομου πλουτισμού ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων με μαέστρο τον ψευτοδιευθυντή.

Το "ειδικό" ταμείο που διατηρείται έχει φουσκώσει υπέρμετρα σε βάρος του επίσημου ταμείου από τη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείρισή του ο ψευτοδιευθυντής, ο οποίος είναι και ο μόνος που γνωρίζει το ακριβές υπόλοιπο, αφού έχει καταφέρει σιγά-σιγά να γίνει ο μοναδικός κάτοχος των καταστάσεων δοσοληψιών αυτού του ταμείου.

17.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καστοριάς

Κε Δήµαρχε

Λυπάµαι αν διατυπώσω µια διαφορετική άποψη, πολύ πιο λογική και τεκμηριωμένη, και σε προσβάλλω, γιατί αυτή που διετύπωσες στον κο Αναστασίου, σχετικά, µε το εν λόγω πρόβλημα, πιστεύω ότι ήταν το λιγότερο επιπόλαια.
Δεν έλαβες υπ' όψιν, αρκετές παραµέτρους που συντρέχουν, και πολύ πρόχειρα και ατεκμηρίωτα τοποθετήθηκες, ενάντια στην σπουδαία πρόταση, µ' ένα ξερό «εξυπηρετεί αρκετές υπηρεσίες του δήµου και δεν γίνεται ν' αποµακρυνθούν από το κτίριο της ΕΡΤ 3 που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει πάρκινγκ, και εύκολο στους πάντες».
Βέβαια αβίαστα, δίχως να λάβεις κατά νου τον δηµότη, τον συμπολίτη, τον κάτοικο της περιφέρειας, που επίσης εξυπηρετείται από τα ίδια εξωτερικά ιατρεία, τον άρρωστο που υποφέρει, τον φτωχό που µόλις και καταφέρνει να ζει, την φρικτή συγκοινωνιακή συμφόρηση στην Μ Αλεξάνδρου, την ταλαιπωρία των συνοδών των ασθενών, την γιαγιά και τον παππού µε το µμπαστουνάκι και άλλα πολλά.

16.1.13

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ: Το φρόνημα των Ελλήνων




‘Αποφθέγματα τν πτά σοφν πτά σοφν έω κατ̕ πος πόλιν, φωνήν Μέτρον μέν Κλεόβολος Λύδιος επεν ριστον Χίλων δ̕  ν κοίλ Λακεδαίμονι, γνθι σεαυτόν. ς δέ Κόρινθον ναιου, χόλου κρατέειν, Περίανδρος. Πιττακός, μηδέν γαν, ς ην γένος κ Μιτυλήνης. Τέρμα δ̕  ρν βιότοιο, Σόλων ερας ν ‘Αθήναις. Τούς πλέονας κακίους δέ, Βίας πέφηκε Πριηνεύς. γγύην φεύγειν δέ, Θαλς Μιλήσιος ηδα.

Τά άνωτέρω άποφθέγματα τῶν ἑπτά Ἑλλήνων σοφῶν, καθῶς καί ἡ μεσότης τοῦ ΄Αριστοτέλους θεωροῦνται άπό τούς πλείστους ὅτι έκφράζουν τό φρόνημα καί τόν τρόπον ζωῆς τῶν άρχαίων Ἐλλήνων. Οὐδέν άναληθέστατον. ΄Εκφράζουν μιά προτροπήν, ἕνα πρέπον, τό δέον πρός έπίτευξη τρόπου ζωῆς τῶν άνθρώπων καί πολιτῶν μιᾶς εύνομουμένης πολιτείας.
Καί τοῦτο διότι οἱ άνωτέρω, έκτός τοῦ ΄Αριστοτέλους τοῦ Σταγειρίτου, ὁ ὁποῖος δέν κατατάσσεται στούς ἑπτά σοφούς τῆς άρχαιότητος, διότι ἤταν πανεπιστήμων καί ἔζησε σέ πολύ μεταγενέστερη έποχή αύτῶν, καί τοῦ Θαλοῦ τοῦ Μιλησίου, οἱ ὑπόλοιποι διετέλεσαν πολιτικοί ἄνδρες καί κυβερνῆται τῶν πόλεων τους. Παρέμειναν στήν Ἱστορία ὄχι μόνον γιά τήν σοφία τους άλλά καί διότι έχρημάτισαν σώφρονες νομοθέται καί διεκυβέρνησαν τάς πόλεις των μέ δικαιοσύνη άποσκοποῦντες στό καλό τῶν συμπατριωτῶν τους καί ούχί στό ἴδιον συμφέρον. (Τί ὠραία άντιδιαστολή μέ τούς σύγχρονους πολιτικούς μας).Τά άποφθέγματα αύτά άποτελούν αἰώνιες παρακαταθῆκες στόν Ἐλληνισμό καί τόν Δυτικό πολιτισμό, ἡ τήρηση δέ αύτῶν άπό τούς άνθρώπους, ὅπως παροτρύνουν οἱ σοφοί, άποτελοῦν έχέγγυο ἁρμονικῶν σχέσεων τῶν άνθρώπων σέ μιᾶ εύνομουμένη πολιτεία.
Ὡς σώφρονες ἄνθρωποι καί καλοί κυβερνῆται ἤταν γνώσται τῆς ψυχοσυνθέσεως καί συμπεριφορᾶς τῶν πολιτῶν, πού κλήθηκαν νά κυβερνήσουν καί έκτός τῆς σώφρονος διακυβερνήσεως τῶν πόλεων των, πού κλήθηκαν νά κυβερνήσουν, καί παρέμειναν διά τοῦτο είς τήν Ἱστορίαν, κληροδότησαν είς τήν οίκουμένην τάς άνωτέρω ρήσεις – γνωμικά, ὡς παρακαταθήκη, άποτελοῦντα ἤδη πανανθρώπινες άξίες.
Καί τοῦτο διότι ἡ ψυχοσύνθεσις καί συμπεριφορά τῶν Ἑλλήνων εἶναι ίδιόρυθμος.

15.1.13

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Γιώργος ο Αυστραλός


Μόλις τέλειωσε ο εμφύλιος και η χώρα άρχισε να επανέρχεται στα ειρηνικά έργα, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στη μακρινή Αυστραλία. Ήταν 25 ετών και είχε ήδη προσφέρει πολλά στην πατρίδα. Δύο χρόνια στο αντάρτικο κατά των κατακτητών, τέσσερα χρόνια στο Στρατό και με έναν αδελφό νεκρό ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά. Η απόφασή του να ξενιτευτεί απαλύνθηκε για λίγο με την υπόσχεση της καλής του, της Λαμπρινής, να τον ακολουθήσει στην μακρινή χώρα, μόλις εγκατασταθεί.
Δούλεψε σκληρά και αμέτρητες ώρες. Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο, όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες. Από το στάβλο της μεγάλης φάρμας, πέρασε στο επάγγελμα του ράπτη, όπου είχε και τη βοήθεια της γυναίκας του, που μόλις είχε φθάσει. Παρά τις πολλές ώρες, τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν λιγοστά. Ένας συγχωριανός του, τον έπεισε να αλλάξει επάγγελμα όταν καρφώνοντας όρθια μια βελόνα στο τραπέζι, του δήλωσε ότι τα κέρδη που αναμένει από αυτή τη δουλειά είναι ανάλογα με τη σκιά της!.

14.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν



Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος στην τοπική κοινωνία  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, έχοντας επιτυχώς δώσει λύση στα της Καστοριανής πραγματικότητας σοβαρότατα προβλήματα, αποφάσισε να λύσει και το Παλαιστινιακό!

Διαπλέοντας την Μεσόγειο νότια της Κύπρου, προφανώς ξέχασε να κοντοσταθεί προηγουμένως στην Μεγαλόνησο. Αλλά και επιστρέφοντας ο κ. Διαμαντόπουλος με το τσάμπα αεροπλάνο της Ολυμπιακής (ήταν καλό το ταξιδάκι;) σίγουρα θα πρόσεξε την κατοχική σημαία στον Πενταδάχτυλο.

13.1.13

Είπαν:



"Πρόκειται για τζάμπα μάγκες.
Διότι χτυπάνε τους ανυπεράσπιστους και τους αδύνατους. Δεν είδα κανέναν από τους παλικαράδες της Χρυσής Αυγής να πάει να ενοχλήσει κανέναν από αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω. Ή κερδίζουν σήμερα εκατομμύρια πάνω στον πόνο του ελληνικού λαού. Τους αδύναμους και τους ανυπεράσπιστους χτυπάνε οι τζάμπα μάγκες"

Αλέξης Τσίπρας
αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης





ΙΔΟΥ το πρόσωπο ενός άτυχου μετανάστη, όπως φαίνεται να το κατάντησαν οι φουσκωτοί και τσάμπα μάγκες της άκρας δεξιάς σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που αυτός - θαρρώ υποθετικά ότι αν είναι Πακιστανός θα μπορούσε να ονομάζεται Kamran Khan Rajput, έχω την υπόνοια ότι εκτός από πιθανός λαθρομετανάστης, είχε στείλει με τον εξάδελφό του Irfan λίγες οικονομίες από κάτι μικροδουλειές και μεροκάματα που έκανε στην Βαρυμπόμπη και το Κιάτο πίσω στο Πακιστάν.

ΟΔΟΣ: Σιωπή



Το απάνθρωπο δράμα συνεχίζεται στην Συρία. Εκτός από τα χιλιάδες αθώα θύματα των τελευταίων μηνών, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, μετά την απαγωγή τους από στρατιώτες ή παραστρατιωτικούς. Η διαδικτυακή ακτιβιστική οργάνωση «Αβαάζ» ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής» από μια σκόπιμη κυβερνητική εκστρατεία τρόμου.

12.1.13

ΟΔΟΣ: δον Κιχώτης | don Quijote


ΟΔΟΣ 25.10.2013 | 663

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ετοιμαζόμουν να σου (ξανα)γράψω. Αυτή την φορά για να εκφράσω την διαφωνία μου. Βλέπεις δεν συμφωνώ, ούτε μου φαίνεται πολύ δίκαιη η βιαστική κριτική για τον νέο βουλευτή (από τον ΣυΡιζΑ) Καστοριάς κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Μάλιστα υποψιάζομαι ότι και εσύ στο βάθος, δεν εκφράζεσαι αυθεντικά μέσα από την συγκεκριμένη κριτική. Και ότι συμφωνείς να του δοθεί περισσότερος χρόνος.

Διότι πράγματι, πιστεύω ότι είναι πολύ βιαστικό να ασκείται κριτική με αυστηρότητα σε ένα νέο πολιτικό, με τον αέρα του αριστερού, τον ενθουσιασμό της νεότητας και το προφίλ του ακτιβιστή (χωρίς σ’ αυτό το δεύτερο να είμαι και τόσο βέβαιος ότι δεν είναι κάτι εντελώς πρόσφατο, και μάλιστα ότι γίνεται για πολιτική σκοπιμότητα). Βλέπεις δεν έχω ιδέα αν ο βουλευτής μας, και πριν εκλεγεί εθνοπατέρας, είχε έμπρακτα -όχι στα λόγια- αντίστοιχες ανησυχίες και ευαισθησίες, ή αν τις απέκτησε τελευταία.

Ούτε γνωρίζω αν στο παρελθόν έστειλε κιβώτια με μπάλες ποδοσφαίρου σε δέμα ταχυδρομικώς ως ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά, στην Παλαιστίνη ή στην Μέση Αφρική, ή στην Ινδία, και οπουδήποτε τέλος πάντων υπάρχουν ανθρωπιστικές κρίσεις. Ή αν απέκτησε το χόμπι, τώρα που βρίσκεται σε άδεια διαρκείας από την εργασία του. 

Είπαν:


Καθήκον μου είναι να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα, όπως του λαού της Παλαιστίνης, για λόγους που αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους, για λευτεριά και δικαιοσύνη. Πλέουμε προς τη λωρίδα της Γάζας για να σπάσουμε το εμπάργκο του Ισραήλ, για να στηρίξουμε των αγώνα των Παλαιστίνιων, για να στηρίξουμε τους αγώνες των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο που χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός βρίσκεται πλάι στον Παλαιστινιακό, βρίσκομαι κι εγώ παρόν στους αγώνες του λαού της πόλης μας, όπως στο πλάι σας βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κάθε προοδευτικός πολίτης. Όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα σε κάθε μέτωπο, μέχρι την ανατροπή των καταπιεστικών καθεστώτων, και την λευτεριά και φιλία των λαών. Η ζεστασιά της αλληλεγγύης των κοινωνιών και των λαών είναι η μόνη που μπορεί να λιώσει τους πάγους των μνημονίων και των αποκλεισμών.

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
βουλευτής Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 663


Σχετικά κείμενα:

11.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν [II]

Aγαπητέ Παναγιώτη,

Σε σχέση με τη διαμαρτυρία και καταγγελία μου που πρόθυμα δημοσίευσες στο προηγούμενο φύλλο στη στήλη «Λόγος και Αντίλογος» με τίτλο "Προσωπικά", νιώθω την υποχρέωση, πρώτον, να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για το βήμα που μου παρείχες και την ευκαιρία που μου έδωσες να δημοσιοποιήσω το ιδιαίτερα λεπτό προσωπικό μου θέμα και, δεύτερον, να απαντήσω στα σχόλια που ακολούθησαν το εν λόγω δημοσίευμα.

Κατ' αρχήν, θα ήθελα ανεπιφύλακτα και με κάθε ειλικρίνεια να τονίσω ότι αυτά που κατέθεσα στην επιστολή μου ήταν απλά και μόνο μια μικρογραφία της απίστευτα απαράδεκτης κατάστασης που βίωσα φέτος το καλοκαίρι στην προσπάθειά μου να επικοινωνήσω με τα παιδιά μου για την οποία, κατά τη γνώμη μου, επί το πλείστον ευθύνεται η μεροληπτική στάση της δημοσίου λειτουργού που αναφέρω. Τα επί μέρους γεγονότα έγκεινται πραγματικά στη σφαίρα του παραλόγου στα οποία για ευνόητους λόγους δεν θα ήθελα να αναφερθώ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν [I]

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Συχνά, κατά το διάστημα που επαναπατριζόμενος μετά από είκοσι ένα χρόνια ξενιτιάς έζησα στην Καστοριά μας, φιλοξένησες με πολύ θέρμη στην έγκριτη εφημερίδα σου διάφορα άρθρα μου και θα σου ζητούσα και τώρα που ξαναζώ πλέον μόνιμα στην Αμερική να δημοσίευες αυτή μου την διαμαρτυρία και καταγγελία, για μια απίστευτη κατάσταση που βίωσα φέτος το περασμένο καλοκαίρι επισκεπτόμενος μαζί με πέντε οικεία μου πρόσωπα την Ελλάδα, λόγω πολύ λεπτής προσωπικής μου υπόθεσης.

Συγκεκριμένα ήρθαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, και αυτή τη φορά με δικαστική απόφαση, να δούμε τα δύο ανήλικα παιδιά μου τα οποία η αντίδικος πλευρά και οι οικείοι της μου στερούν επίμονα την τελευταία τριετία τρομάζοντας και δηλητηριάζοντάς τα διαρκώς εναντίον μου, προσπαθώντας προφανώς να ικανοποιήσουν απλά και μόνο την προσωπική τους εμπάθεια κατά εμού, και αδιαφορώντας εγκληματικά για την ψυχική ισορροπία τους, και το δικαίωμά τους να επικοινωνούν με τον πατέρα τους.

10.1.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

ΝΕΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Να που μέσα στο τέλμα την μιζέρια και οικονομική απραγία ακούσθηκε ότι θα υπάρξει μια σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς. Εκ πρώτης όψεως ακούγεται θετικό και ελπιδοφόρο. Το ζητούμενο όμως είναι η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Όταν έχουμε καεί στο γάλα φυσάμε και στο γιαούρτι.
Τις τελευταίες δεκαετίες στην Καστοριά έχουν γίνει πολλές αντιπαραγωγικές επενδύσεις ή ίσως επενδύσεις που δεν απέδωσαν ή χρεοκόπησαν. Ποιος θυμάται π.χ. ότι το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το ΙΚΑ, ανήκε κάποτε στον περιβόητο Συνεταιρισμό Παραγωγής Γουναρικών, ο οποίος έκλεισε ή αν θέλετε χρεοκόπησε και πρόλαβε να πουλήσει το κτήριο στο ΙΚΑ. (Όπως θα μπορούσε να κάνει και η ΕΔΗΚΑ αε με το παλιό εκθετήριο, όταν το ΤΕΙ προσέφερε 1,5 εκατομμύριο ευρώ και με τα χρήματα αυτά θα αγόραζε σήμερα πολλαπλάσια περιουσία.)

4-6 Ιανουαρίου El Carnaval de Negros y Blancos




Το 3ήμερο καρναβάλι του Pasto, Nariño της Κολομβίας (συμπεριλαμβάνεται -μαζί με άλλα καρναβάλια- στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO), διεξάγεται κάθε χρόνο (όπως και πολλά άλλα καρναβάλια σε όλο τον κόσμο) στις 4 με 6 Ιανουαρίου (βράδυ 3, ξημερώματα 7), και φέρει την ονομασία το Καρναβάλι των Νέγρων και των Λευκών.

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σονέτο ιστορικόν ου μη αλλά και σατιρικόν (Μετά σημειώσεων γενικώς)

Χαρίτων1 ο παλαιογράφων
μιμητής του Τρωικού Αινεία2
όστις πήρε και σήκωσε
στην πλάτη τον γέροντα Αγχίση,
έλαβε ως Δελφικός ηνίοχος3
στα χέρια της πόλης τα ηνία
και στες ποικίλες Μούσες
και Χάριτες έδοξε να θύσει4

Το σκλαβοπάζαρο της γούνας στην Καστοριά

Το 2012 στην Ελλάδα της Ε.Ε. και του εργασιακού μεσαίωνα που προσφέρουν απλόχερα στον Λαό τους τα κόμματα του Ευρώ μονόδρομου, μαζί με τα πληρωμένα ζόμπι της Χρυσής Αυγής και τους αγορασμένους εργατοπατέρες της ΝΔ του πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν Σύριζα, παρέα με τα τοπικά λαμόγια, δήθεν δημοσιογράφους, έχει στηθεί εδώ στην Καστοριά (Σιάτιστα) ένα σύγχρονο δουλεμπόριο και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.

9.1.13

ζωή | ρυθμός | foli


ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Σχολικό… χάος

Έφτασε ο Οκτώβρης και από τα γεγονότα του μήνα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν οι καταλήψεις των σχολείων. Οι μαθητές κλειδαμπαρώθηκαν ζητώντας από το κράτος να πάψει να στέκεται τροχοπέδη στα όνειρα και τις προσδοκίες τους.
Οι καθηγητές από την άλλη πλευρά συνιστούν τρείς κατηγορίες. Αυτούς που απλά αδιαφόρησαν και σιωπηρά συμφώνησαν πίνοντας τον καφέ τους, αυτούς που ενδιαφέρονταν και προσπαθούσαν να "συνετίσουν" τους μαθητές και τέλος αυτούς που διακατέχονταν από υπερβάλλοντα ζήλο και πάσχιζαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να λήξουν την κατάληψη.

Βέβαια, οι μαθητές μόνο αγγελούδια δεν αποδείχτηκαν. Έβαζαν μουσική στη διαπασών και κατέστρεψαν πίνακες, έδρες και άλλου είδους εξοπλισμό. Θα σταθώ κυρίως σε ένα άλλο γεγονός το οποίο έλαβε χώρα στο […..] Λύκειο Καστοριάς και θεωρώ καταδικαστέο. Υπήρξε ψεκασμός του σχολείου από βάνδαλου ς μαθητές με πυροσβεστήρες σκόνης, η οποία δύναται να απομακρυνθεί μόνο από ειδικό συνεργείο καθαρισμού.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν




ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, κάποιοι συμπολίτες μας αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να μοιράσουν φόλες στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Κάτω Αγορά. 5 γάτες και 3 σκυλιά δηλητηριάστηκαν. Τα 2 σκυλιά ήταν στειρωμένα και πολύ φιλικά, δεν δημιουργούσαν ποτέ προβλήματα και τα φρόντιζαν μόνιμα κάτοικοι της πόλης μας.

8.1.13

3η ημέρα | παρέλαση



ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Βρίσκομαι σε γνωστό super market, στο δεύτερο του κατάστημα, της περιοχής Χλόης και ενδιαφέρομαι για να αγοράσω Κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, μεταξύ άλλων ελάχιστων αναγκαίων. Πράγματι στα ψυγεία υπάρχει η συγκεκριμένη συσκευασία, με barcode, όπως φαίνεται και στην φωτοτυπία, χωρίς καμία πληροφορία για την τιμή του κιλού. Φεύγοντας από το ταμείο, είχα την εντύπωση ότι χρεώθηκα πολλά, αλλά πάνω στην βιασύνη και μη θέλοντας να καθυστερήσω τους επόμενους πελάτες, δεν έλεγξα τον λογαριασμό, πράγμα που έπραξα μόλις έφτασα στο σπίτι μου. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η χρέωση ανά κιλό στο είδος αυτό είναι 14,076 ευρώ. Επικοινώνησα με το Κέντρο προστασίας καταναλωτών και με πληροφόρησαν ότι στο συγκεκριμένο είδος δεν υπάρχει διατίμηση, συνεπώς το κάθε κατάστημα μπορεί να χρεώνει όσο θέλει και ο καταναλωτής απλά αν θέλει δεν το αγοράζει…;

7.1.13

Καστοριανό καρναβάλι

2η ημέρα



ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Σε μια πορεία κοινή με τους τραγικούς της ζωής*




Τον τελευταίο καιρό πασχίζει να φέρει στο νου της τον εαυτό της παιδί. Και να τον τσακώσει σε κάποια τελείως ανύποπτη στιγμή να ονειρεύεται μεγάλα πράγματα για λογαριασμό της. Καμία τέτοια στιγμή δε βρίσκει. Στην πραγματικότητα δε θυμάται ποτέ να ‘χει πλάσει ούτε και μικρότερα όνειρα για την ίδια. Ζούσε πάντα το σήμερά της, το απλό και καθημερινό της σήμερα, δίχως να την απασχολεί το αύριο, που ίσως και να το θεωρούσε σκοτούρα περιττή.
 Είχε βρει, όμως, ένα δρόμο, ένα κρυφό μονοπάτι, που, ακολουθώντας το, κατάφερνε να δίνει στο εκάστοτε παρόν της μιαν άλλη διάσταση, κάνοντάς το να γεμίζει την ψυχή της, που ζητούσε τα αλλιώτικα. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αυτό∙ έχωνε τη μουρίτσα της μες στις σελίδες των βιβλίων, όπου στριμώχνονταν ένα σωρό μεγάλοι και σπουδαίοι, οι ήρωές τους, έχωνε και το χέρι της κρυφά μες στο δικό τους και χανόταν μαζί τους.

6.1.13

Καρναβάλια 2012


Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δημόσια φιλια (ο τόνος όπου θέλετε)



Μου κάνει εντύπωση του πως φιλιούνται μεταξύ τους οι άρσενες κυρίως πολιτικοί, αυτοί που παίζουν στα δεύτερα ή και τσικό της ζώσας τοπικής μικρομεσαίας, πολιτικής ζωής (και της πλέον "διεφθαρμένης"). Όχι, δε μιλάμε για φιλί στόματι όπως του Μπρέζνιεφ με το Χόνεκερ, αλλά ούτε και με εκείνα τα ηχηρά φιλιά αέρος - αέρος των πολυβ(λ)αμμένων κυριών, αλλά με τα κανονικά δηλ. αυτά τα αισθαντικά κι εγκάρδια της εξαργυρώσιμης δημοσιότητος.

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Επετειακή ομιλία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καστοριάς

Θέλοντας να τιμήσουμε τους γουναράδες ευεργέτες και πατριώτες πού συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας και της Μακεδονίας ιδιαίτερα, δημοσιεύουμε τον πρόλογο μιας επετειακής έκδοσης του ΜΜΑ-Καστοριάς. Ο πρόλογος γράφτηκε από τον συμπολίτη μας Νίκο Δόικο και καταγράφεται αυτούσιος χωρίς περικοπές.

5.1.13

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Πιτ και Πολ




Πώς μπορούσε και τις ξεχώριζε ο Τζίμης, ήταν πραγματικά μυστήριο.
Τις δύο γκάλιες, καλιακούδες, δηλαδή. Κυκλοφορούσε πάντοτε και με τις δύο, από μία σε κάθε ώμο. Μ’ αυτές πήγαινε για ψώνια στο μπακάλικο της γειτονιάς, μ’ αυτές έκανε και τις βόλτες του κάτω στο μώλο. Τις μιλούσε, τις μάλωνε, τις ντάντευε, κι αυτές εκεί, δεν έλεγαν να το κουνήσουν από τη θέση τους.
Κάπου κάπου έβγαζαν και ένα δυνατό κρα-κρα, κάτι λέγανε στη γλώσσα τους, αλλά κανείς δεν καταλάβαινε τι, εκτός από τον Τζίμη, τουλάχιστον έτσι ισχυριζόταν ο ίδιος.

Ο Τζίμης είχε έλθει από την Αμερική πριν από μερικά χρόνια. Έφτιαξε ένα πραγματικό αρχοντόσπιτο, στόλισμα όχι μόνο της γειτονιάς, όλης της πόλης, αν όχι της περιοχής ολόκληρης!
Μόνος ήταν, γυναίκα και παιδιά δεν θέλησαν να επιστρέψουν μαζί του στην πατρίδα. Κάποιες φήμες τον ήθελαν να έχει κερδίσει στο σουίπ-στέϊκ πολλά λεφτά, ο ίδιος ζούσε πολύ συμμαζεμένα, αν εξαιρέσεις όσα δαπάνησε για το σπίτι. Σε όλους φερόταν καταδεκτικά και απλά, ούτε επίδειξη, ούτε καυχησιές. Τού άρεσε να συνομιλεί με τους γείτονες, να πειράζει τα παιδιά, να παραδείχνει περιπέτειες δικές του και άλλων στα ξένα.

4.1.13

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2012




"...Αν και οι αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας αποτελούν μια ειδική κατηγορία συμπολιτών με το δικό τους επίπεδο και ευαισθησίες, ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εκφράζοντας τις απόψεις τους για τα πρόσωπα της χρονιάς που έφυγε, συγχρόνως φιλοτέχνησαν το πορτραίτο της πόλης και των ανθρώπων της. Με λίγες μόνο πινελιές..."

ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673

3.1.13

ΟΔΟΣ: Τρία


ΟΔΟΣ 4.10.2012 | 660


Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς τρία χρόνια από την (επιδιωκόμενη) εκλογική ήττα της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου 2009 -για την οποία ο ίδιος, με την προεκλογική τακτική του έκανε ότι μπορούσε ώστε να έλθει μια ώρα... νωρίτερα.

Όχι βέβαια για να αποφύγει το βάρος των σκανδάλων που άρχισαν να αποκαλύπτονται το 2007 με ρυθμούς καταιγισμού χωρίς ωστόσο να ιδρώνει το αυτί κανενός. Αλλά προπαντός διότι είχε ήδη πειστεί για την επικείμενη οικονομική πανωλεθρία και την απειλούμενη κοινωνική διασάλευση. Έτσι αμέσως μετά την συντριβή στις εκλογές, διεκπεραίωσε με ταχύτητα αστραπής τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου της Ν.Δ. Έκτοτε αποσύρθηκε παραμένοντας απλός βουλευτής και οικοδομώντας το προφίλ του Νέστωρα της παράταξης. Τις ενέργειες αυτές, ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία Γεώργιος Παπανδρέου, χαρακτήριζε διαρκώς ως «λιποταξία».

Ωστόσο, παρά τις αποτυχίες της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, δεν είναι λίγοι όσοι νοσταλγούν εκείνες τις εποχές της ανεμελιάς. Στην Καστοριά ιδιαίτερα, η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια της. Μετά την μαζική διασπορά των παραδοσιακών ψηφοφόρων της κατά τις τελευταίες εκλογές του 2012 στους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και στην Χρυσή Αυγή, στο τέλος αυτής της περιόδου που άνοιξε με την εκλογή νέας, πραγματικά... αθόρυβης τοπικής βουλευτού (με πολιτικούς όρους η εκλογή της προς το παρόν παραμένει ανεξήγητη), και μετά τον χειμώνα που έρχεται δεν είναι καθόλου απίθανο να θυμούνται με νοσταλγία χαμένου παραδείσου το πολιτικό τοπίο πριν το 2009.

Ήταν μια φορά και έναν καιρό που η Καστοριά είχε την πολυτέλεια να διαθέτει με αφθονία τον πολύτιμο χρόνο σε πειραματισμούς. Όπως έγινε ακόμη πιο πριν, με την κάπως αλεξιπτωτική εκλογή της τότε βουλευτή κ. Παρασκευής Μπουζάλη αλλά και την δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Τσαμίση.

2.1.13

ΟΔΟΣ: Ο «Πάππος»



Ο ιερός Ναός των Αγίων Θεολόγων (αφιερωμένος στους Ιωάννη και Γρηγόριο) στην συνοικία «Πετσιά» είναι μια μεγάλη μεταβυζαντινή εκκλησία και κάποτε ενοριακή. Στο πίσω μέρος της, (προς την λίμνη) κάτω από τον ξύλινο μεγάλο εξώστη της στα παλιότερα χρόνια υπήρχε οστεοφυλάκιο για τους προγόνους των ενοριτών.
Η εκκλησία με το εξαιρετικό πέτρινο δάπεδο με φρύδια, πάντοτε φροντιζόταν με αγάπη και σεβασμό ιδιαίτερα από όσους κρατούν τα κλειδιά της.

Στην μνήμη πολλών περιοίκων μένει ανεξίτηλη η εικόνα κατά τα τελευταία στάδια της δικτατορίας μιας μαύρης κρατικής μερσεντές να σταματά πάνω στον δρόμο (στην ομώνυμη οδό) από την οποία να αποβιβάζεται ο τότε μητροπολίτης, ο οποίος επέστρεψε με την μεγάλη εικόνα του Αγίου, του «Πάππου» της υπέργηρης γιαγιάς Ζότας που φρόντιζε τότε την εκκλησία που μάταια έκλαιγε και παρακαλούσε τον μεγαλόσχημο κληρικό να μην την πάρει, ούτε «για την προστασία της» όπως δικαιολογήθηκε.

Βέβαια από τότε παρήλθαν 40 περίπου χρόνια, και η εικόνα αυτή, όπως και άλλα κειμήλια που πήραν εκείνη την ημέρα από την ίδια και άλλες εκκλησίες, είναι τόσο καλά προστατευμένα, που δεν τα ξαναείδε κανείς. Ή μάλλον σχεδόν κανείς.

Στις μέρες μας, η εκκλησία των Αγίων Θεολόγων φαίνεται να ανακαινίζεται εν μέρει. Όχι βέβαια με την φροντίδα αυτών που θα έπρεπε, αλλά μέσα από μια δημόσια επιχορήγηση που εξασφαλίστηκε για την ανακαίνιση επί Νομαρχίας Κ. Λιάντση. Και ενώ η μελέτη προϋπολογισμού 70.000,00 περίπου ευρώ προβλέπει ανακαίνιση, τελικά όπως προκύπτει από την πινακίδα που τοποθετήθηκε εκεί μπροστά, διατέθηκαν μόνο περίπου 30.000,00 ευρώ, και αυτά όχι για την αντικατάσταση όλης της στέγης της εκκλησίας αλλά μόνο αυτή του κυρίως ναού.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ