19.9.13

ΟΔΟΣ: Μία άτυχη έμπνευση


ΟΔΟΣ 30.5.2013 | 694

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΣ παραμένουν οι αιτίες και οι συνθήκες υπό τις οποίες, ο κ. Λεωνίδας Οικονομίδης που είναι αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς με τη ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, (τ. δημοτικός σύμβουλος και Άργους Ορεστικού)φέρεται σε προσωπικό blog που διατηρεί στο διαδίκτυο να προτείνει ή να ζητεί την μετονομασία του νομού Καστοριάς, σε νομό Ορεστίδος.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ μετονομασίες του Δήμου της περιοχής σε Δήμο Άργους Ορεστικού, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αιρετός της ΔΑΚΕ, που υπηρετεί τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δείχνει να αγνοεί ότι με την πρότασή του, υποστηρίζει την εξαγωγή ενός εσωτερικού προβλήματος του Δήμου της ιδιαίτερης καταγωγής του, σε επίπεδο Νομού Καστοριάς.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ  μέρος του οποίου, αγνοούν τις διαφωνίες εντός του Δήμου Άργους Ορεστικού, μεταξύ της πόλης του Άργους και των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων, αλλά και τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν ρευστότητα, στο πιο απλό: μια κοινά αποδεκτή ονομασία του διευρυμένου Δήμου τους.

Η ΣΚΕΨΗ, που προφανώς εκφράζει μόνο τον φορέα της (αν και φέρεται να κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Άργους Ορεστικού), αποκαλύπτει διεργασίες με τοπικιστικά κίνητρα. Τα οποία με βάση ιστορικές αλήθειες ή προκαταλήψεις επιχειρούν να παρουσιάσουν ως φυσιολογική μια πρωτοφανή ιδέα, όπως αυτή της μετονομασίας του Νομού Καστοριάς η οποία στην νεώτερη τουλάχιστον Ελλάδα, δεν έχει κανένα προηγούμενο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ  ότι ο ίδιος εκπροσωπεί στον τομέα του ένα μεγάλο κόμμα όπως την Νέα Δημοκρατία, δεν δείχνει να συγκρατεί αυτού του είδους τις υπερβολικά τολμηρές, αλλά ανιστόρητες απόψεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ομοψυχία του νέου διευρυμένου Δήμου.

Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ στο «Περί κτισμάτων»*  ονομάζει την λίμνη ως λίμνη Καστοριάς (όπως και η Άννα Κομνηνή), και αναφέρει ότι αντίθετα απ’ αυτά που ορισμένοι υποστηρίζουν σήμερα, η πόλη έλαβε την ονομασία της από το όνομα της λίμνης. Παρά ταύτα η μεταγενέστερη «μετονομασία» της λίμνης σε Ορεστιάδα αποτελεί γεγονός που δεν αμφισβητείται.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ κανείς δεν διανοήθηκε να εκφράσει μια πρόταση εκ νέου μετονομασίας της λίμνης στην αληθινή ιστορική της ονομασία (Καστοριάς). Πόσο μάλλον να ζητήσει την τεχνητή μετονομασία άλλης περιοχής του Νομού, σε Καστοριά, διότι στην πραγματικότητα, αυτό είναι το ισοδύναμο της προφανώς άτυχης έμπνευσης του κ. Λ. Οικονομίδη.

ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΕΣ και μειοδοσίες καθώς και αξιοποίηση ή απλή εκμετάλλευση αναχρονιστικών θεμάτων ποτέ δεν ωφέλησαν κανένα.


(*) «Λίμνη δε τις αυτή εν γειτόνων τυγχάνει ούσα ή Καστορία ωνόμασται», 
Προκόπιος, Περί κτισμάτων, Δ', 3.273.



 * * *

Το 2010, ο νέος διευρυμένος Δήμος με κέντρο και έδρα το Άργος Ορεστικό με τον "Καλλικρατικό" νόμο ονομάστηκε Δήμος Ορεστίδος αντί Δήμος Άργους Ορεστικού. Η μετονομασία αυτή και μάλιστα άνευ λόγου ήταν μια από τις αδικίες που συντελέστηκαν σε βάρος της αρχαίας πόλης του Ορεστικού Άργους.Σήμερα και μετά από τρία χρόνια, ο Δήμος αποκτά τη φυσική του ονομασία και πάλι, αποκτά  την "ταυτότητά" του, που η πολιτεία, αγνοώντας ότι το Ορεστικόν Άργος είναι από τα ιστορικότερα και αρχαιότερα τοπωνύμια σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιχείρησε χωρίς λόγο  και αιτία να αλλάξει την ονομασία του. Τώρα, αν η πολιτεία επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει και το όνομα της αρχαίας Ορεστίδος, προτείνω για μία ακόμη φορά (το είχα εισηγηθεί και ως Δημοτικός Σύμβουλος), ας μετονομάσει το νομό Καστοριάς σε νομό Ορεστίδος. (Οι μετονομασίες των νομών σε  περιφερειακές ενότητες   είναι αδόκιμες, αφού ο λαός δεν τις αποδέχθηκε.)
 Λεωνίδας Οικονομίδης
http://leconomidis.blogspot.gr/

* * *

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Μαΐου 2013, αρ. φύλλου 694




Σχετικό κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ