26.7.13

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Έφυγε μικρός και δεν ξέχασε…


ΟΔΟΣ 18.4.2013 | 688

Ο Δημήτρης ήταν ακόμα μικρός για να γευτεί τα χρόνια της δικτατορίας, την δικτατορία του Μεταξά. Το1940-1945 αν και έζησε και γεύτηκε την κατοχή των Ιταλών και Γερμανών, ήταν ακόμα μικρός όταν είδε, και μόλις θυμάται την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού όπου γεννήθηκε. Είδε να καίγεται το πατρικό του σπίτι, του γείτονα, είδε να καίγεται ολοκληρωτικά το αρχοντοχώρι που ακόμα του χρειάζονταν καιρός να το γνωρίσει, και σαν παιδί που ήταν δεν το είχε χορτάσει καλά.
Το Νεστόρι δέσποζε και ήταν το καμάρι της περιοχής, είδε τους κατακτητές και τους συνωμότες συνεργάτες τους να καίνε απ’ άκρη σ’ άκρη το όμορφο χωριό κάνοντας την μελλοντική του ζωή αφόρητη. Τα παιδικά του όνειρα είχαν πληγωθεί και αργότερα πληγώθηκαν περισσότερο όταν ο στρατευμένος αδελφός του από τον στρατό μετέφερε στρατιώτη τραυματία από την πρώτη γραμμή σε κοντινό χειρουργείο, όπου η κακή τύχη του είχε στήσει καρτέρι να πέσει σε ναρκοπέδιο και να εκτιναχθεί στον αέρα από ατομική νάρκη που την είχε τοποθετήσει κάποιος άλλος αδελφός κάποιος συμπατριώτης, και να βρεθεί ο ίδιος χωρίς τα δύο κάτω άκρα.

Μεγάλωσε ο Δημήτρης, και έτσι μπαίνει στην δύσκολη για την τότε ανώμαλη και ταραχώδη πολιτική εποχή. Παντρεύτηκε κοπέλα του χωριού και απέκτησαν δύο παιδιά τον Παύλο και την Ελένη.
Το 1956 βρίσκεται στην πόλη Perth της δυτικής Αυστραλίας. Δεν άργησε να ψάξει τρόπο πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του. Το καλλίτερο και ο μόνος δρόμος ήταν η μακρινή χώρα Αυστραλία. Από εδώ αρχίζει μια καινούρια σελίδα για την οικογένειά του και ιδίως για τον Παύλο.

Ήταν μόλις δώδεκα χρόνων ο Παύλος όταν είχε τελειώσει το δημοτικό σχολείο και τον Δεκέμβριο του 1964 αποβιβάζεται στην δυτική Αυστραλία και ξανασμίγει με τον πατέρα του. Το 1968 γίνεται Αυστραλός πολίτης και από εδώ κα πέρα όλες οι ευκαιρίες είναι δικές του για να χτίσει το δικό του μέλλον στις θυσίες που έκανε ο πατέρας του την οποία θυσία ο Παύλος την σεβάσθηκε και το απέδειξε πως δεν πήγε χαμένη η μεγάλη απόφαση που πείρε ο πατέρας του να μεταναστεύσει τόσο μακριά. Του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει και να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον . Εργάστηκε σκληρά και πέτυχε. Πέτυχε από μόνος του και δεν θα χρειαστεί να τον επιφημίσω γράφοντας για τον Παύλο, από μόνος του τα έχει πετύχει όλα, και ίσως πολλά απ’ αυτά να έχουν γραφτεί, για την πρόοδο, την κοινωνική ζωή, την πατριωτική, την πρόοδο στις επιχειρηματικές του δράσεις και τον άψογο χαρακτήρα του. Αν και σε πολύ νεανική ηλικία ήρθε στην Αυστραλία είναι αξιέπαινος για όλα αυτά που έχει κατορθώσει από μόνος του. Είναι και αυτός ένας που έφθασε στην Αυστραλία χωρίς καν να γνωρίζει αγγλική λέξη, είναι αξιέπαινος όχι μόνο που σπούδασε έγινε σπουδαίος επιστήμονας αλλά και επιτυχημένος επιχειρηματίας και το σπουδαιότερο συνετός άνθρωπος . Για τα πολλά του επιτεύγματά είναι έπαινος για τον Παύλο και θα χρειαστούν πολλές σελίδες για να γραφούν τα επιτεύγματά του. Έχει χρηματίσει σε πολλές εταιρίες Managing Director Present Chairperson,Director/Board Member,έχει πάρει θέση σε πολλά Συμβούλια, και έχει χρηματίσει πρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα της δυτικής Αυστραλίας. Με δική του πρωτοβουλία στην Πέρθη έγινε η ανακαίνιση της αρχαιότερης εκκλησίας του αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Πάντα οι σχέσεις του με τον Σεβασμιότατο Στυλιανό και Θεοφιλέστατο Νίκανδρο ήταν άριστες Έχει δε βραβευτεί για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει. Order of Australia Metal ( O.A.M) 2003, Prime Ministers Centenary of Federation Metal 2003. Επί προεδρίας του στην Παμμακεδονική, ο άμεσος ενδιαφερόμενος να υλοποιηθεί η αδελφοποίηση Καστοριάς και το City of Wanneroo ήταν και πάλη ο Παύλος. Είναι ο ιδρυτής της ποδοσφαιρικής ομάδας (δυτικής Αυστραλίας) GLORY η οποία εξελίχθηκε σε μία πολύ καλή και δυναμική ομάδα. H Glory άλλαξε και την συνήθεια του ποδοσφαίρου (soccer) στην Αυστραλίας προς το καλλίτερο.

Τον Παύλο τον γνώρισα τα χρόνια του 1988 -90 όταν κάποιος μου τον σύστησε στα γραφεία της Παμμακεδονικής της Μελβούρνης, καλό πατριώτη, δυναμικό στα εθνικά θέματα και ότι γίνεται θυσία για το Μακεδονικό για τον Ελληνισμό, και εκτός απ’αυτό είναι και καλός Καστοριανός. Τον πλησίασα, συστήθηκα σαν Καστοριανός και τελικά βγήκαμε συχωριανοί, αλλά και να γνωρίζω καλά την οικογένειά του. Από τότε κρατάμε την επαφή μας μέχρι και σήμερα και όπως προαναφέρθηκα ο χαρακτήρας και οι προοδευτικές του ικανότητες κάνουν τον Παύλο αυτός που είναι, με τα καλά προτερήματά του και την ανθρωπιά που τον διακρίνουν. Το σπουδαιότερο είναι παρά την μικρή ηλικία που έφυγε από την πατρίδα να είναι πατριώτης και θερμός τοπικιστής και αυτό το δείχνουν τα χειροπιαστά έργα του.
Είναι χρόνια που δείχνει θερμό ενδιαφέρον για την Καστοριά και τον τόπο που γεννήθηκε, αυτό το βεβαιώνει με το μεγάλο έργο που έχει προσφέρει όχι μόνο στο Νεστόριο την Καστοριά, την Μακεδονία αλλά και στο Ελληνικό έθνος.

Με τα πολλά εκατομμύρια δολάρια που διέθεσε και κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, έδωσε εργασία σε έναν αριθμό ανθρώπων. Με το να κτίσει, με πρωτοφανή αρχιτεκτονική, το πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο με την πέτρα που έχει χρησιμοποιήσει φέρνει πίσω την μνήμη μας πως οι Νεστορίτες ήταν μαέστροι στο κτίσιμο οικήματα από πέτρα η δε αρχιτεκτονική μας θυμίζει Καστοριά. Την Καστοριά και το Νεστόρι όχι μόνο έβαλε στον χάρτη της Ελλάδας αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη. Θα χτυπάει κόκκινο το ξενοδοχείο Afkos Grammos Hotel Resort.Το όνειρο του Παύλου είναι να φέρει τον κόσμο στην Καστοριά και στο Νεστόρι. Του εύχομαι να το πετύχει και για το καλό του τόπου να τον μιμηθούν και άλλοι. Η χειρονομία του είναι επίκαιρη για την δύσκολη εποχή που η Ελλάδα μας χρειάζεται τις επενδύσεις του εξωτερικού. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του αγαπητού μας συμπατριώτη Παύλο.
Δεν θα ξεχάσω αυτά που μου εκμυστηρεύτηκε πριν ακόμα τελειώσει το αρχιτεκτονικό κτήριο που όλοι μας το καμαρώναμε. Μου είπε:
-Κοσμά αυτό εδώ που βλέπεις δεν το κάνω με το κεφάλι μου, το κάνω με την «ψυχή» μου.

Τα εγκαίνια και το επίσημο άνοιγμα θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2013 είναι προσκεκλημένοι οι απανταχού Νεστορίτες και πολλοί ξένοι επίσημοι. Στο κόψιμο της κορδέλας και τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας θα παραβρεθούν168 προσκεκλημένοι από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, Ν Αφρική, Zimbabwe, Γαλλία Ιταλία, Αργεντινή και Αγγλία. Από την Δυτική Αυστραλία θα τιμήσουν το άνοιγμα ο Deputy Premier Dr Kim Hames ο πρώην δήμαρχος (1992-2096) Dr Peter Nattras «to commemorate this important investment and project» Για πέντε μέρες θα απολαύσουν μαζί με τους χωριανους το ξενοδοχείο και το Νεστόρι με φαγοπότι, και γλέντι. Το γλέντι θα φέρει πίσω τις παλιές καλές μέρες του χωριού.
Ευχές και καλή πρόοδο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 688

1 σχόλιο:

  1. Athena28/7/13

    "-Κοσμά αυτό εδώ που βλέπεις δεν το κάνω με το κεφάλι μου, το κάνω με την «ψυχή» μου."

    Αυτό δεν είναι για να το σχολιάσουμε. Είναι για να το θυμόμαστε και να το σεβόμαστε.
    Ευλαβούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ