18.5.12

ΟΔΟΣ: Τα ρούχα του βασιλιά [Ι]


ΟΔΟΣ 634 | 22.3.2012

Ένοχοι κρίθηκαν από δικαστήριο της Καστοριάς ως προς το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, δύο συμπολίτες (οι Γ.Μ και Σ.Λ) μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος τους ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος για σχόλιά τους για την υπουργική του θητεία επί Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το περιστατικό φέρεται να έγινε στο τέλος Οκτωβρίου 2010 στο facebook, τα οποία (σχόλια) εν συνεχεία διοχετεύθηκαν σε ειδησεογραφικό blog απ’ όπου πληροφορήθηκε το γεγονός ο μηνυτής.

Οι δύο συμπολίτες, που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, ισχυρίσθηκαν ότι ασκούν κριτική σε πολιτικές πράξεις και όχι στο πρόσωπο, και ότι η συζήτησή τους ήταν μόνο μεταξύ φίλων σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης στο internet, χωρίς να γνωρίζουν ότι η συνομιλία τους θα προωθηθεί περαιτέρω.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Αβραμόπουλος, για τον οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς βαρύτατα σχόλια και χαρακτηρισμοί -στα όρια της χλεύης- όχι μόνο από πολιτικούς παράγοντες, άσπονδους φίλους και αντιπάλους, αλλά από τις πιο γνωστές κεντρικές εφημερίδες, επέλεξε την Καστοριά και δυο απλούς πολίτες για να εναντιωθεί στην κριτική που του ασκείται.
Οι δύο Καστοριανοί δήλωσαν ότι επιθυμούν να κριθούν σε δεύτερο βαθμό από ανώτερο δικαστήριο και έτσι, άσκησαν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Επομένως εφ’ όσον δεν υπάρχει ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση η ΟΔΟΣ αποφεύγει να δημοσιεύσει τα ονόματα των ιδιωτών.

Σε επικοινωνία της ΟΔΟΥ με παράγοντα της δίκης σχολίασε το ότι «η εκτεταμένη δημοσιότητα που είχε η υπόθεση εξ αιτίας της παρουσίας εκπροσώπων τοπικών και άλλων ΜΜΕ στην διάρκεια της διαδικασίας, για την οποία δεν είχε υπάρξει καμμιά ενημέρωση, ενδεχομένως να αλλοίωσε το αναγκαίο περιβάλλον που αρμόζει στην συγκεκριμένη υπόθεση -εφ’ όσον οι κατηγορούμενοι, έστω κι’ αν ήταν κομματικοί παράγοντες, παρέμεναν ιδιώτες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι απαραίτητη η επανάληψη της διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο». Κατά τον ίδιο, «το γεγονός ότι μηνυτής είναι ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος καθιστά την υπόθεση δημόσια σε ότι αφορά το πρόσωπο του ίδιου του πολιτικού και μόνο». Τέλος διέψευσε, σε ό,τι αφορά τον εντολέα του, ότι έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης από την πλευρά του μηνυτή, όπως μεταδόθηκε από μερικά τοπικά μέσα.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που κάποτε προβλεπόταν ο εξοστρακισμός ως απάντηση του κοινωνικού συνόλου στην αποτυχία, την ανικανότητα ή ακόμη χειρότερα -όταν συμβαίνει- στην φαυλότητα των πολιτικών της εποχής. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, οι πολιτικοί όχι μόνο δεν ελέγχονται, αλλά επανέρχονται πανηγυρικά δικαιωμένοι και ως απηνείς διώκτες, όχι των υπευθύνων για την τραγωδία, αλλά μερικών ρομαντικών υπερβολών.

Αντί να αποκαλύπτονται, να παραπέμπονται και να καταδικάζονται οι ένοχοι που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, μηνύονται οι Καστοριανοί, και μάλιστα νεοδημοκράτες από τον ίδιο τον «δικό τους» κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος προφανώς θα αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για το ένα ακόμη κατόρθωμά του. Ποιος θα τολμήσει πλέον να ισχυριστεί και πάλι ότι «κορόϊδευε» τους Καστοριανούς, όταν εξήγγειλε διαρκώς το νέο Νοσοκομείο.
Τώρα όλοι μπορούν, και υποχρεούνται, να θαυμάζουν τα υπέροχα ρούχα του -γυμνού- βασιλιά.




Σχετικά κείμενα:



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 634

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/5/12

    ...τα οποία (σχόλια) εν συνεχεία διοχετεύθηκαν σε ειδησεογραφικό blog απ’ όπου πληροφορήθηκε το γεγονός ο μηνυτής...
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΙΤΩΝ; Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ; ΑΦΟΥ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΩΣ "ΦΙΛΟ"; ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΕΠΩΝΥΜΩΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ Φ/Β, ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ