20.2.12

ΠΡΟΣΩΠΑ 2011: Τ.Ε.Ι. Καστοριάς [9]



 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
 
Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο έστω και με αυτή την ερασιτεχνική μέθοδο καταγραφής των απόψεων να επιλέγεται σε αυτό το επίπεδο (του ετήσιου αφιερώματος της ΟΔΟΥ) ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σαν το ΤΕΙ Καστοριάς, αποκλειστικά και μόνο για δύο αρνητικά περιστατικά. Από τα οποία, τουλάχιστον το ένα είχε μια απολύτως τραγική εξέλιξη. Αναγνώστες της επέλεξαν το ΤΕΙ, όχι για τον ισχυρό ρόλο του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής, αλλά για το γεγονός ότι αρχικά ανασύρθηκε από την απομόνωσή του, με αφορμή την απαγωγή μιας φοιτήτριάς του, στις αρχές του Φθινοπώρου που καταγόταν από τα Ιωάννινα. Το περιστατικό, το οποίο ευτυχώς διελευκάνθηκε σχετικά σύντομα, αν και μεμονωμένο, χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρο για την Καστοριά. Στην οποία είχε να σημειωθεί κάτι αντίστοιχης φύσης, από την περίοδο δολοφονίας (εκτέλεσης) γουνοποιού.

Όμως αυτό, δηλαδή η απαγωγή, οργανωμένη με τον τρόπο που έγινε με σκοπό τα λύτρα, ήταν κάτι που ασφαλώς δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα γινόταν τόσο εύκολα στην Καστοριά. Ωστόσο το σοκ προκλήθηκε από το τελευταίο γεγονός της αγριότατης δολοφονίας νεαρής φοιτήτριας, πριν μερικές μέρες μέσα στον Δεκέμβρη, όταν βρέθηκε το βασανισμένο και σφαγιασμένο πτώμα της μέσα στην λίμνη της Καστοριάς, όπου το απέρριψε αυτός που ομολόγησε την πράξη του.

Αυτοί, χωρίς περαιτέρω σχόλια, ήταν οι λόγοι που ώθησε αναγνώστες της εφημερίδας στην συγκεκριμένη επιλογή τους. Ωστόσο, η ΟΔΟΣ με αφορμή την συγκεκριμένη επιλογή αλλά και τα περιστατικά βίας και εγκληματικής δράσης στο περιβάλλον του ΤΕΙ, απλώς επισημαίνει τους κινδύνους που προκαλούνται από την παράλειψη του ιδρύματος να διαδραματίσει τον ρόλο του πνευματικού κέντρου της Καστοριάς. Προφανώς αρκείται στο επιστημονικό του έργο στο πλαίσιο λειτουργίας των δύο τμημάτων και αποκλειστικά προς τους φοιτητές του. Με αποτέλεσμα να παραμένει κοινωνικά ανένταχτο.

Ως συνέπεια αυτής της πραγματικότητας, είναι να διοχετεύεται η φοιτητική ενέργεια σε άλλους χώρους και περιβάλλοντα. Στα οποία, εκτός από την φοιτητική καλοπέραση και ανεμελιά, ίσως να οργανώνονται εστίες δράσεων, που όπως τα δύο τραγικά γεγονότα απέδειξαν, ενθαρρύνουν εγκληματικές πράξεις.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ