16.11.11

Satyagraha



19 Νοεμβρίου 2011 | 20:00
Philip Glass: Satyagraha
Απ' ευθείας από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης


Conductor: Dante Anzolini
Miss Schlesen: Rachelle Durkin
M.K. Gandhi: Richard Croft
Mr. Kallenbach: Kim Josephson
Parsi Rustomji: Alfred Walker

Η Satyagraha (Sanskrit: सत्याग्रह satyāgraha) είναι η φιλοσοφία και η πρακτική της μη-βίαιης αντίστασης που αναπτύχθηκε από τον Mohandas Karamchand Gandhi (γνωστό ως «Μαχάτμα» Γκάντι). Ο Γκάντι χρησιμοποίησε το σύστημα της Satyagraha στις εκστρατείες του για την ανεξαρτησία της Ινδίας καθώς και στους νεώτερους αγώνες του στην Νότιο Αφρική. Η θεωρία της Satyagraha επηρεάσε επίσης και τον Martin Luther King Jr. στους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Satyagraha είναι η σύνθεσης των σανσκριτικών λέξεων Satva (=αλήθεια) και Agraha (=σταθερότητα). Για τον Γκάντι η έννοια του Satyagraha πήγε πολύ πιο μακριά από την παθητική αντίσταση καθώς έγινε η κινητήρια δύναμη για την δημιουργία μη-βίαιων μεθόδων. Λέει ο ίδιος: «Η αλήθεια (satya) συνεπάγεται αγάπη, και η σταθερότητα (agraha) συνεπάγεται δημιουργία, έτσι είναι ένα συνώνυμο για τη λέξη δύναμη. Ξεκίνησα να αποκαλώ το Ινδικό Κίνημα Satyagraha, γιατί είναι η Δύναμη που γεννιέται από την Αλήθεια και την Αγάπη ή τη μη-βία, έτσι εγκατέλειψα τον όρο «παθητική αντίσταση» καθώς και γιατί στα αγγλικά άρθρα απέφευγαν τον όρο «παθητική αντίσταση» και χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τη λέξη Satyagraha».

ΑΙΘΟΥΣΕΣ:
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,
Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου
Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου

Σχετικά κείμενα:
ΟΔΟΣ: Απ' ευθείας
Απ' ευθείας από την ΜΕΤ σε HD
MET in HD
Το τέλος του Don Giovanni
Ambroise Thomas: Άμλετ
Tosca (δολοφονία του Σκάρπια)

2 σχόλια:

  1. Στις αίθουσες πατώντας "Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής" το ling βγάζει στο blog των φίλων του Μεγάρου. για το Μέγαρο Κομοτηνής η σωστή διεύθυνση είναι http://megarokomotinis.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΟΔΟΣ ευχαριστεί για την ενημέρωση.
    (έγινε η αλλαγή της σύνδεσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ