18.10.11

ΟΔΟΣ: Ιωάννης Εύδος

Σε ηλικία 84  ετών απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ο ξεχωριστός συμπολίτης Ιωάννης Εύδος που κατοικούσε στην Θεσσαλονίκη. Αν και τυπικά βρισκόταν στην 3η ηλικία, ο Ιωάννης Εύδος, παρέμεινε νέος ως το τέλος. Χαρακτηριστική της εποχής του προσωπικότητα, έγινε μέρος της ιστορίας της Καστοριάς αλλά και της πολιτικής ιστορίας. Στα χρόνια της Κατοχής συμπτύχθηκε στις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων και πιστός στην ιδεολογία του στο τέλος κατέληξε στην τότε Σοβιετική Ένωση, όπου έζησε και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός  για αρκετές δεκαετίες. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε δεν σταμάτησε να υποστηρίζει την παταγώδη αποτυχία των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Φίλος, συστηματικός αναγνώστης αλλά και συνεργάτης της ΟΔΟΥ παρενέβη πολύ συχνά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας για ζητήματα που αφορούν την Μακεδονία, την Καστοριά αλλά και τα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Το 2010 ευτύχησε να ολοκληρώσει και κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Κομμουνισμός, η μεγάλη ουτοπία» με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά και πλήθος σημαντικών ιστορικών πληροφοριών από μια πλευρά των εποχών που μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά γνωστή. Στις αρχές του καλοκαιριού διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, για την τόλμη του να συνεχίσει να καταγγέλλει τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, έστω κι’ αν αυτό του στοίχισε μια καταδίκη για εξύβριση υπαλλήλου.

Μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, ενδιαφερόταν για τα θέματα της Καστοριάς με την ορμή του ακατάπαυστα εφήβου. Η απώλεια κάθε τέτοιας προσωπικότητας έχει πάντοτε τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο. Και η Καστοριά, έχασε ένα άτακτο μυαλό.


Σχετικά κείμενα

Βιβλίο: Η μεγάλη ουτοπία (Ι)
Βιβλίο: Η μεγάλη ουτοπία (ΙΙ)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ