16.6.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ

Αγαπητέ Παναγιώτη,
Κύριε Διευθυντά

Με την είσοδό μας στον ανοιξιάτικο Απρίλη, θίγω δύο θέματα.
Οι παλαιοί πάντοτε θυμούνται το σημαντικό γεγονός που συνέβη σ’ αυτόν τον μήνα δηλαδή την επίθεση των Γερμανών του Χίτλερ κατά της χώρας μας, ενώ συνεχίζονταν ο πόλεμος με τους Ιταλούς στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να επακλουθήσει η… επάρατος Κατοχή που τόσα κακά επιφύλαξε στον ελληνικό λαό.
Τις μαύρες εκείνες μέρες έρχονται να διασκεδάσουν λίγο τις μνήμες μας (των παλαιών), η ηρωική αντίσταση των ελλήνων στρατιωτών, στο Ρούπελ, στην Κρήτη μαζί με τον κρητικό λαό που γιορτάζεται, και που πολλά κόστισε στους Γερμανούς, αλλά και η… δική μας μάχη (της Καστοριάς ή του Άργους Ορεστικού), που την χαρακτηρίζει μια πρωτόφαντη ηρωική αντίσταση και με νεκρούς έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες

(Ταγματάρχης Παπαρόδου, Ίλαρχος Χατζηβαλάσης και Ανθυπολοχαγός Βενετσάνος αλλά και 13 στρατιώτες).
Έξι Απρίλη 1941 η επίθεση, 15 Απρίλη (Μ. Τρίτη) η μάχη στην περιοχή μας.

Είναι γνωστή πλέον η προσπάθειά μου, εδώ και πολλά χρόνια, να γίνει ένα μνημείο, που θα θυμίζει αυτό το γεγονός, που έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πέραν της ηρωικής αντίστασης.
Έχω γράψει σε πάρα πολλούς (και στον Τύπο) και στους κ. κ. Καπαχτσή, Λιάντση, Τσαμίση, Τοτονίδη, Μπαλιάκα, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ δεν καταφέραμε οι Πρόεδροι των συλλόγων Καστοριανών, Αργεστών, Κορησωτών και Βογατσιωτών στην Θεσσαλονίκη, να επισκεφθούμε τους παραπάνω κυρίους για να θέσουμε και προφορικά το θέμα. Θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε όμως τον κ. Χατζησυμεωνίδη. Να σημειωθεί πως επί δημαρχίας Παπουλίδη είχε ορισθεί επιτροπή, που σταμάτησε η πρόοδος με την απομάκρυνσή από τον Δήμο, του κ. Παπουλίδη. Το αρχείο των όποιων ενεργειών, το έχει ο μηχανικός του Δήμου κ. Βασίλης Τσολάκης.
Μια θαυμάσια περιγραφή αυτής της μάχης που δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ σε δύο συνέχειες (φύλλα 461,462) έχει κάνει ο αξέχαστος αείμνηστος Χρυσόστομος Τζημάκας. Με τον Χρυσόστομο είχαμε αλληλογραφήσει και μιλήσαμε τηλεφωνικά να συναντηθούμε το φθινόπωρο που πλησίαζε για να συντονίσουμε την δράση, που όμως, δυστυχώς, μας πρόλαβε ο θάνατός του!
Και ο λόγος και η γραφή του Χρυσόστομου, δεδομένα, είχαν μεγάλη αποδοχή, μεγαλύτερη δύναμη από αυτήν των δικών μου, αλλά είχε και ιδέες για το είδος των ενεργειών που θα έφερναν, σίγουρα, αποτέλεσμα.

Για να μη κουράζω περισσότερο, για το παλαιό αυτό θέμα, θα αναφέρω μόνο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μάχης για εκτίμησή της.
1. Απέναντί τους, οι έλληνες στρατιώτες είχαν την κορωνίδα του πανίσχυρου Γερμανικού στρατού τότε, την Ταξιαρχία SS ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ με διοικητή τον Γιόσεφ Ντήντριχ, νεαρό στρατηγό.
2. Κατά τον Άγγελο Τερζάκη (δηλ. ΓΕΣ), υπήρξε, η μάχη αυτή η μοναδική σύγκρουση του Γερμανικού Στρατού με τον Ελληνικό «επί ανοικτού πεδίου μάχης».
3. Κατά τον ίδιο, ήταν η τελευταία μάχη του ελληνοιταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου.
4. Υπήρξαν όπως αναφερθήκαμε, Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες νεκροί.
5. Υπήρξαν και πολλοί Γερμανοί νεκροί που τάφηκαν στην Κορησό.
6. Ο Γιόσεφ Ντήτριχ (φωτογραφία) ήταν αυτός που υπέγραψε με τον Τσολάκογλου την συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Μάλιστα σε μια αμερικανική ταινία στην οποία ένας αμερικανός πράκτορας που ήθελε να κλέψει μεγάλο μυστικό του Χίτλερ (ατομική βόμβα) στην αετοφωλιά που ζούσε, τα κατάφερε (υποτίθεται) με μια κοπέλα, δασκάλα, που έγινε δασκάλα των παιδιών του στρατηγού που κρατούσε τα κλειδιά του κιβωτίου μέσα στο οποίο ήταν το μυστικό. Ο σεναριογράφος της ταινίας, ίσως για να υποδηλώσει την σχέση της ιστορίας του με την πραγματικότητα ανάφερε και το πραγματικό όνομα του στρατηγού που βρίσκονταν τόσο κοντά και έμπιστος στον Χίτλερ: ήταν ο Γιόζεφ Ντήτριχ.

Ο Γιόζεφ Ντήτριχ λοιπόν μετά από λίγο καιρό από τα γεγονότα, και ενώ ήταν Γενικός Διοικητής της χώρας, ζήτησε να παρουσιασθεί στο γραφείο του ένας Έλληνας αξιωματικός που ήταν στη μάχη της Καστοριάς (Άργους Ορεστικού την χαρακτηρίζει το ΓΕΣ).
Παρουσιάστηκε ο Συνταγματάρχης Ευστάθιος Λιώσης από τον οποίο ζήτησε να του περιγράψει την διάταξη των Ελλήνων στη μάχη. Όταν ο Λιώσης το έκανε ο Ντήτριχ έβαλε τις φωνές, πως δεν μπορούσε αυτές οι δυνάμεις να αναπτύξουν τέτοια αντίσταση. Ο Λιώσης όμως επέμενε πως έτσι ήταν.
Τότε ο αυστηρός Ντήτριχ σηκώθηκε και συνεχάρη τον Συνταγματάρχη Λιώση και παρακάλεσε να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του και στον υποστράτηγο Μουτούση διοικητή της 13ης Μεραρχίας.
Τέλος 7ο. Κατά τον αείμνηστο Χρυσόστομο Τζημάκα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ένας εθνικός στρατός να πολεμάει την μια μέρα (13/4/1941) με μια αυτοκρατορία (του Ντούτσε) και την άλλη (15/4/1941) με μια άλλη (του Χίτλερ)….


***
Το άλλο θέμα που θα θίξω, είναι πολύ φρέσκο και αφορά (βρίσκεται εν τω… γίγνεσθαι) το μέλλον.
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το μέλλον της περιοχής μας.
Είναι το θέμα της κατασκευής του τούνελ της Κλεισούρας.
Όταν διάβασα την είδηση στην ΟΔΟ για την πρόοδο στο θέμα της κατασκευής του και ακόμη περισσότερο την δήλωση του Περιφερειάρχη του κ. Δακή: «Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για την υλοποίηση του», φαντάστηκα τους Καστοριανούς να βγαίνουν στους δρόμους όπως στα καρναβάλια ή όπως είχε γίνει όταν η ομάδα της πόλης «Η Καστοριά» έπαιρνε το κύπελλο Ελλάδας και να ζητωκραυγάζει!.
Βέβαια δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Χρειάζεται και λίγη φαντασία μαζί με κάποια αισιοδοξία για να διακρίνει κανείς τα θετικά αποτελέσματα αυτού του γεγονότος. Στοιχεία εν… ανεπαρκεία τον τελευταίο καιρό.
Όμως την κατασκευή του ζητούσαν όλες οι περιοχές Καστοριάς, Φλώρινα, Πτολεμαΐδας (Κοζάνη) όπως και οι δημοτικοί άρχοντες της περιοχής μας είχαν ψηφίσει υπέρ του τούνελ.
Και δεν είναι τυχαίο πως και ο Περιφερειάρχης ο κ. Γ. Δακής ομιλεί «για ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ περίπου που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο για την ένταξη και χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ!».
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως το έργο θα είναι ωφέλιμο για όλη την Περιφέρειά μας (Δ.Μ.). αλλά, κατά την άποψή μου, το πρώτο και ισχυρότερο χτύπημα από το… τσουνάμι που θα ακολουθήσει την πραγματοποίηση θα το δεχτεί η περιοχή της Καστοριάς. Θα αναφέρω μόνο το γεγονός του ότι θα φέρει την Καστοριά κατά αρκετά χιλιόμετρα πιο κοντά στο δεύτερο κέντρο της χώρας τη Θεσσαλονίκη, με όποια θετικά επακόλουθα θα έχει το γεγονός αυτό.
Τα άλλα ας τα βρουν οι επαγγελματίες και οι οικονομολόγοι.
Θα κλείσω το σημείωμά μου αυτό, αποδίδοντας «τα του Καίσαρος του Καίσαρι».
Δεν γνωρίζω τι του καταλόγιζαν οι Καστοριανοί και δεν τον έβγαλαν και Δήμαρχο ύστερα από δύο φορές Νομάρχη, όμως ο κ. Λιάντσης, ήταν ο πιο θερμό υποστηρικτής και κυνήγησε το θέμα περισσότερο από κάθε άλλον τοπικό αρμόδιο, και γι’ αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια.
Να μη κρύψω και την χαρά μου, που και το χωριό μου, η Κορησός, με το θαυμάσιο κλίμα και τον εύφορο κάμπο του θα έχει να κερδίσει πολλά.

Βασίλης Κ. Χριστόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ