13.6.11

ΟΔΟΣ: Η θέα αντιδημάρχου

ΟΔΟΣ 593 | 26.5.2011

Η αποτυχία συντονισμού των άπειρων (ή) και πολυπληθών σχημάτων διοίκησης ενός φορέα, διαχρονικά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Αίτιο της κακοδιοίκησης, επομένως και εξήγηση της αποτυχίας. Ειδικά στον Δήμο Καστοριάς, στους περίπου έξι πρώτους μήνες της νέας (και πρώτης διευρυμένης) δημοτικής αρχής, το σκανδαλώδες μπάζωμα της λίμνης την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενο από κοπή παλιών δένδρων (πλατάνων) στις εγκαταστάσεις του ΔηΝαΚ, στην είσοδο της πόλης από την λεωφόρο των Κύκνων, είναι το τελευταίο περιστατικό. Από μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες παρατηρήθηκαν προβλήματα ασυνεννοησίας, ή και κακοφωνίας, στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Και ειδικά μεταξύ των αντιδημάρχων. Μερικοί από τους οποίους,  όπως φημολογείται δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Όχι για κάποιο σπουδαίο πολιτικό ή δημοτικό λόγο φυσικά. Αλλά επειδή την επαύριον κιόλας των εκλογών έγινε και πάλι αναγκαίος πολιτικός όρος το ότι εκτός από την αισιοδοξία και την τύχη, οι ανθρώπινες πράξεις κρίνονται και από τα κίνητρά τους. Και ότι απαραίτητη προϋπόθεση κάθε κοινής προσπάθειας, είναι να ταιριάζουν τα χνώτα.
Οι διαφωνίες στον Δήμο Καστοριάς αν οφείλονται στον πλουραλισμό και λειτουργούν δημιουργικά, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Κάκιστο όμως είναι να γκρεμίζεται ό,τι χτίζεται από τους άλλους, και μάλιστα σε περιπτώσεις που υποκινούνται από φθηνές μικροσκοπιμότητες. Ή ακόμη χειρότερα, αν θυμίζουν business.

Έτσι στον σημερινό Δήμο, από την μια πλευρά γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια στον τομέα της καθαριότητας. Αλλά και στον τομέα της πολιτιστικής «επανεκκίνησης». Αναμφίβολα -και στις δυο περιπτώσεις- όσα άρχισαν να εκτελούνται, δεν αποτελούν παρά μόνο την αρχή. Μια απλή προκαταβολή, δύο αντιδημάρχων. Διότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Όπως πάρα πολλά περιμένει ο τόπος, για να φανεί ότι κάτι άρχισε επιτέλους να κινείται μετά από χρόνια αδράνειας.

Από την άλλη όμως, ορισμένες νεφελώδεις και αινιγματικές επιλογές, όπως εκείνες οι παράξενες δημοτικές ανακοινώσεις για τα αδέσποτα σκυλιά, ή οι ασυνήθιστες ευαισθησίες για την προστασία των... αδεσπότων γενικά (μέχρι στιγμής ο Δήμος Καστοριάς ενέκρινε προϋπολογισμό διάθεσης ποσού 55.241,61  ευρώ για... σκυλοτροφές!). Αλλά και οι επίμονες φήμες για αδικαιολόγητες δημοτικές δαπάνες, με χρονικά τελευταίο περιστατικό το μυστήριο των πορτογάλων επιστημόνων, που ανέλαβαν για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς την διάγνωση και σωτηρία της λίμνης, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμος κομπορρημονεί ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι καταπατήσεις, οι επιχωματώσεις (κοινώς τα μπαζώματα) της λίμνης που κάποτε ήταν «ανεξέλεγκτες», σε συνδυασμό με τις… απειλές ότι ο δήμος σχεδιάζει να περιορίσει τους καλαμώνες στους απαραίτητους για την λειτουργία του οικοσυστήματος, είναι γεγονότα και σημάδια που πρέπει να προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχίες.

Όχι μόνο επειδή ακριβώς αντίθετα στις δεσμεύσεις και τις μεγαλοστομίες του ο Δήμος Καστοριάς προχώρησε σε μπαζώματα της λίμνης και σε κοπή δένδρων. Αλλά και επειδή προκαλεί προβληματισμό η θέα αντιδημάρχου, της νέας Καστοριάς, να πρωτοστατεί σε όλα αυτά. Πολύ περισσότερο που  έχει στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του (εκτός από το κυνοκομείο) «την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και την περιποίηση των δημοτικών πάρκων των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, των περιαστικών αλσυλλίων και των δασών».



Και όμως αυτός ο αντιδήμαρχος, οδηγώντας ο  ίδιος μηχανήματα, συμμετείχε στο μπάζωμα της λίμνης στην είσοδο της λεωφόρου Κύκνων στον ΔηΝαΚ. Προκαλώντας σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, πράξη παράνομη, που υποτίθεται ότι διώκεται, κι όμως, έμοιαζε σαν να μπάζωνε λάκκο στα αμπελοχώραφά του.

Ωστόσο οι άλλες κατασταλτικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα Αστυνομία (δημοτική και κανονική) σε όλα αυτά αντέδρασαν σφυρίζοντας  αδιάφορα. Αντί για αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας, εξαναγκάστηκε η εκπρόσωπος του σωματείου «Σπασμένο Ρόδι» να καταγγείλει στην Αστυνομία την αυθαιρεσία που γινόταν προκλητικά μπροστά στα μάτια όλων, και ελπίζεται ότι θα κινηθεί η διαδικασία, σε μια εποχή που υποτίθεται ότι η Ελλάδα επαναπροσεγγίζει τις ασυγχώρητες αδυναμίες της.

Σαν να σβήστηκε λοιπόν από τον σκληρό δίσκο της μνήμης τους, το γελοίο θέαμα της επιστροφής των νερών της λίμνης στο parking της νομαρχίας τα τελευταία χρόνια, έρχονται τώρα, και εκτός του ότι εγκληματούν σε βάρος της έκτασης και της ποιότητας της λίμνης, παραβιάζουν για μια ακόμη φορά το περιβάλλον της Καστοριάς, την ίδια την φύση. Με ενέργειες αυθαίρετες και παράνομες (το parking της νομαρχίας εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο). Σαν γαρνιτούρα σε όλα αυτά, έκοψαν και μερικά πανύψηλα πλατάνια, με ζήλο ξυλεμπόρου. Προσθέτοντας άλλα τόσα, στα ήδη αμέτρητα που κόπηκαν τους τελευταίους μήνες.



Δεν είναι που εγείρονται ερωτηματικά για την τυχόν φανερή ή όχι συναλλαγή* του εν λόγω ακάματου εργοδηγού-αντιδημάρχου με το δημοτικό αυτό «έργο». Καταργήθηκε η απαγόρευση σύναψης συμβάσεων με τον Δήμο εκ μέρους των συμβούλων; Ή νομίζουν ότι ακόμη και αν τυπικά δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό, επί της ουσίας η θέα του εργοδηγού-χειριστή αντιδημάρχου δεν επιτρέπει την δημιουργία συμπερασμάτων και εξηγήσεων για τον υπερβάλλοντα ζήλο;

Γι’ αυτά, αν ξυπνήσουν κάποια στιγμή από την Νιρβάνα της ήττας τους οι μειοψηφίες των κ.κ. Κ. Λιάντση και Κ. Κοντόπουλου, ίσως και να καταδεχτούν να διαθέσουν λίγο χρόνο για την διελεύκανση του θέματος. Όπως και οι Αρχές, ιδίως η Εισαγγελία, που δείχνει αποκομμένη από τα της Καστοριάς.

Σε κάθε περίπτωση είναι που ακριβώς αντίθετα με τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του Δήμου Καστοριάς, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η νέα δημοτική αρχή του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, αυτοδιαψεύδεται, υπονομεύεται εκ των έσω. Και μάλιστα με πράξεις προκλητικές, πράξεις ακραίας αυθαιρεσίας. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση της απλής κοροϊδίας. Ή ότι πίσω απ΄ όλα αυτά τα μπαζώματα, κρύβεται κάποια μπάζα.

Είτε τα γνωρίζει, και τα αποδέχεται όλα αυτά η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, και προπαντός ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, είτε όχι, πυκνώνουν οι ενδείξεις, ότι σε μερικούς τομείς, κάτι πάει στραβά στον Δήμο Καστοριάς. Και ότι κάποιοι λοξά αρμενίζουν.

Δεν είναι γνωστό αν το μέγεθος του νέου δήμου δεν επιτρέπει την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας, ή έστω απλής γνώσης για τα κατορθώματα ορισμένων, αλλά αυτοί που εκλέχτηκαν για να κάνουν καλύτερη αυτή την πόλη, πρέπει να αρχίσουν από μερικά μαθήματα σεβασμού. Το γεγονός ότι η Καστοριά είναι ήδη από χρόνια σκιά του εαυτού της, αληθινά υποβαθμισμένη, και ένα απλό σκιάχτρο, δεν δικαιολογεί την ολοκλήρωση της καταστροφής. Αν δεν το αντιληφθούν εγκαίρως, ίσως να το πάθουν όταν θα είναι αργά. Για όλους.

(*) Ως γνωστό, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων απαγορεύει αυστηρά την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης μέλους του δημοτικού συμβουλίου ή στενού συγγενή του με τον δήμο.



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/6/11

    Απαράδεκτη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/6/11

    Ἄλλος ἕνας βιασμός τῆς λίμνης άπό τούς κατοίκους τῆς Καστοριᾶς.
    Δέν ἔχουν συνειδητοποιήσει οἱ συμπολῖτες μας ὅτι Καστοριά ἴσον λίμνη. Ὅ,τι εἶναι ἡ Καστοριά τό όφείλει στήν λίμνη της. Ἡ λίμνη εἶναι αὐτή πού καθορίζει τήν ὕπαρξη καί ἰδιαιτερότητα τῆς πόλης. ‘Αντί νά τήν προσέχουμε ὡς κόρη ὀφθαλμῶν τήν μολύνουμε μέ ρήψη μπάζων, φυτοφαρμάκων καί ἄλλων ὑλικῶν καί βεβαίως περιορίζουμε τήν ἔκταση της μέ καταπατήσεις καί μπαζώματα. ‘Εάν δεῖ κανείς τήν ἔκταση τῆς λίμνης σέ παληούς χάρτες καί τήν ἔκταση πού ἔχει τώρα θά διαπιστώσει τήν κατάχρηση, πού γίνεται εἰς βάρος της.
    Ὁ Δῆμος Καστοριᾶς, μέ τήν νέα του σύνθεση, πού περιλαμβάνει στά ὅρια του ὅλη τήν λίμνη, θά ἔπρεπε νά τήν προστατεύει καί νά μήν ἐπιτρέπει παρεμβάσεις σ᾽αὐτήν καί μάλιστα ἀπό άξιωματούχους του. Ἔπρεπε νά παρέμβει ἀμέσως καί νά σταματήσει τό ἀνοσιούργημα. Ἐπειδή ὅμως καμιά ἀρχή τοῦ τόπου δέν παρέμβει, περίμενα νά ἰδῶ στήν ἐφημερίδα, μετά ἀπό μιά ἐβδομάδα, πού ἔρχεται σ᾽ἐμένα, ὅτι κάποιοι ἤ ἔστω ἕνας Καστοριανός θά εἶχε τήν εἰαισθησία καί τό σθένος νά παραπέμψει τόν ἤ τούς ὑπαίτιους τοῦ κακουργήματος, γιατί περί κακουργήματος πρόκειται, στήν Δικαιοσύνη. Οἱ τοπικόι ἄρχοντες δέν ἔχουν τήν καταχρηστική ἀσυλία τῶν βουλευτῶν καί πρέπει νά λογοδοτοῦν συνεχῶς στούς πολῖτες, πού τούς ἀνέδειξαν. Ἐάν δέν γίνουμε ὅλοι ἐνεργοί πολῖτες καί ἐλεγκτές τῶν κοινῶν, δέν πρόκειται νά ἀλλάξει τίποτα καί θά παραμείνουμε στήν κακομοιριά μας. Καί τώρα δέν εἶναι ἀργά νά παρέμβει ὁ εἰσαγγελέας καί νά ὑποχρεώσει τούς παραβᾶτες νά ἀποκαταστήσουν τήν ζημιά, πού ἔκαναν. Εἴθε.
    Α.Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/11

    Αγαπητέ Α.Κ.Π.
    έχει ήδη γίνει καταγγελία στην αστυνομία (σε πρώτη φάση) και στην εισαγγελία (στην συνέχεια), πριν ακόμη πάρει δημοσιότητα το θέμα και ελπίζω να υπάρξει η πρέπουσα εξέλιξη. Ένα μεγάλο τμήμα των μπάζων έχει αποσυρθεί, μετά από υποδείξεις της Κτηματικής υπηρεσίας.
    Ας ελπίσουμε ότι κάποτε αυτό το κράτος θα πάψει να έχει ανάγκη "τους ελεγκτές των κοινών".... ρόλος καθόλου επιθυμητός για τους ενεργούς πολίτες, αλλά δυστυχώς απαραίτητος, στην εποχή μας και ότι η ενεργητικότητα τους θα διοχετεύεται σε ποιο δημιουργικές δραστηριότητες.
    Ε.Χ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/6/11

    Στην Ελλάδα ουδείς παραβάτης απολογήθηκε, πόσο μάλλον να τιμωρήθηκε. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Δεν νομίζω ότι θα κάνει τίποτα η Δικαστική έρευνα, όταν η κοινή γνώμη από τους φορείς και τους συλλόγους, μέχρι τους δημοτικούς συμβούλους και τους τοπικούς οικολόγους, υποστηρίζουν την αυθαιρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ