13.7.10

ΟΔΟΣ: Επικίνδυνο δίκτυο

H πρόσφατη βλάβη του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς στην περιοχή της «Δεξαμενής» που διήρκεσε για πολλές ώρες με αποτέλεσμα την γενικευμένη διακοπή της υδροδότησης εκ μέρους της ΔΕΥΑ Καστοριάς, επανέφερε επιτακτικά το ζήτημα των αμιαντοσωλήνων. Αποκαλύφθηκε ότι οι σωλήνες που «έσπασαν» στο ψηλότερο σημείο της πόλης ήταν όλοι τους από (απαγορευμένο) αμίαντο. Υλικό που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί συνδέεται με μορφές καρκίνων.

Πιεσμένος από το κλίμα των αποκαλύψεων και της αγωνίας που προκλήθηκε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Βασίλειος Γάλλιος είχε την προχειρότητα να απαντήσει ότι ο αμίαντος ενέχεται και καρκίνο μόνο όταν εισπνέεται (και όχι όταν καταπίνεται). Για να προκαλέσει με αυτές τις δηλώσεις ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση.

Η ΟΔΟΣ, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε, υπέβαλε πριν 3 χρόνια γραπτό αίτημα στην ΔΕΥΑΚ να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για τις περιοχές και τις ποσότητες των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης που δεν αντικαταστάθηκε.

Παρά την υποχρέωση της να απαντήσει, η ΔΕΥΑΚ επί τρία χρόνια σιωπά. Αν δεν ήθελε κανείς να κινδυνολογήσει με τόσο σοβαρά θέματα σαν κι’ αυτό, θα έπρεπε υποχρεωτικά να υποθέσει ότι η υπεύθυνη και πολύ ακριβή στην τσέπη του απλού καταναλωτή επιχείρηση ύδρευσης, είτε δεν έχει είτε κρύβει τα στοιχεία για τους αμιαντοσωλήνες.

Είναι εντελώς αδικαιολόγητο μια από τις πιο ακριβές ΔΕΥΑΚ της χώρας, που πουλά το νερό πανάκριβα, όχι μόνο να μην διευκρινίζει την κατάσταση, αλλά και να αδρανεί για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την ολοσχερή κατάργηση των σωλήνων όπου υπάρχουν και όσων απέμειναν. Και μάλλον απέμειναν πολλοί.

Για ένα Δήμο, που κατασπαταλά το υστέρημα του δημοτικού προϋπολογισμού, για τις δημόσιες σχέσεις του δημάρχου, και το όποιο όφελος κομίζει από τα βραβεία και τις διακρίσεις που μοιράζει δεξιά και αριστερά, αλλά και για ένα Δήμο, που εξαντλεί την ευαισθησία του σε ζητήματα δημόσιας υγείας στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εμφανιζόμενος ως ανυποχώρητος υπερασπιστής της, η διατήρηση ενός επικίνδυνου δικτύου, είναι πράξη κατακριτέα. Αν δεν είναι και κάτι άλλο ταυτόχρονα.

Η ΟΔΟΣ με αφορμή την επικαιρότητα, αναδημοσιεύει το άρθρο Κάτι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο μπορεί να ακούγεται του φύλλου 465 / 30.10.2008:

***

Κάτι πολύ πιο σοβαρό
απ’ όσο μπορεί να ακούγεται


ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ θα ήταν ίσως προτιμότερο να αφιερώσει το άρθρο της πρώτης σελίδας αυτού του φύλλου, στην κριτική του πολιτικού – εκκλησιαστικού σκανδάλου που χωράει κάτω από τον τίτλο «Εφραίμ». Του σκανδάλου που ευτελίζει τον δημόσιο βίο και ντροπιάζει τους Έλληνες. Θα ήταν μια θαυμάσια αφορμή ώστε να καυτηριάσει τα αντίστοιχα φαινόμενα ορισμένων Ρουσοπουλαίων -κάθε προέλευσης, υπηρεσιακής ιδιότητας και παντός καιρού- που συναναστρέφονται με υψηλούς παράγοντες της τοπικής Μητρόπολης της Καστοριάς. Για να εξασφαλίσουν την ..σωτηρία της ψυχής τους προφανώς και απαντήσεις στις μεταφυσικές αγωνίες του ανθρώπου.

Θα ήταν ακόμη πιο επίκαιρο να ασκήσει κριτική στην απογοητευτική όψη της πόλης Καστοριάς. Που αυτούς τους μήνες δείχνει εικόνα διάλυσης των βασικών δομών των στοιχειωδών δημοτικών υπηρεσιών. Κυρίως της καθαριότητας αλλά και της συντήρησης των δημοτικών χώρων.

Όμως το καμπανάκι αυτού του φύλλου, έχει αφορμή την κατάσταση του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καστοριάς, και πιο συγκεκριμένα την καταλληλότητα των υλικών του δικτύου οικιακής κατανάλωσης σε αδιευκρίνιστη έκταση.

Πέρασαν αρκετά χρόνια, αφότου σε προηγούμενες δημοτικές περιόδους, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των σωληνώσεων ύδρευσης στο δίκτυο της πόλης. Χρειάστηκε πρώτα να τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι οι ίνες αμιάντου (υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένο έως τότε το σύνολο σχεδόν των σωλήνων ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς) προκαλεί καρκίνους στους καταναλωτές. Φυσικά απαιτήθηκε να απαγορευτεί η χρήση υλικών αμιάντου σε εθνικό και κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τότε ελάχιστοι ήταν όσοι έδιναν σημασία στις καταγγελίες αυτών που επέμεναν να συσχετίζουν την έξαρση των ασθενειών του καρκίνου στην Καστοριά (και) από την γενικευμένη χρήση υλικών από αμίαντο, όχι μόνο στο δίκτυο ύδρευσης φυσικά αλλά και σε άλλες μορφές καθημερινής εφαρμογής και χρήσης.

Και ενώ μέχρι τώρα κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι το σύνολο του δικτύου της ΔΕΥΑΚ είχε αντικατασταθεί με νέους ανθεκτικούς σωλήνες (από ασφαλές υλικό), και είχαν απομακρυνθεί οι αμιαντοσωλήνες, ωστόσο με αφορμή βλάβες του δικτύου των τελευταίων εβδομάδων, προέκυψε, ότι τμήμα του παλιού δικτύου, δηλαδή των αμιαντοσωλήνων που θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία, ενδεχομένως εξακολουθεί να υπάρχει και να λειτουργεί. Μάλιστα εντοπίστηκε να υπάρχει αλλά και να υδροδοτεί συγκεκριμένους τομείς της πόλης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν κι’ αλλού αμιαντοσωλήνες.

Όπως, ήταν φυσικό, η περιορισμένη διαρροή αυτή της πληροφορίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και ερωτηματικά. Όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή της πόλης και για τις τυχόν επιπτώσεις σε περίπτωση μακροχρόνιας διάθεσης του νερού αυτού από τους ύποπτους σωλήνες στους ανυποψίαστους καταναλωτές. Αλλά κυρίως για το αν το περιστατικό αυτό είναι το μοναδικό ή υπάρχουν κι’ αλλού υπολείμματα του παληού δικτύου σε λειτουργία.

Και ακόμη χειρότερα, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Καστοριάς και ο Δήμος Καστοριάς ως τελικός υπόλογος, είναι σε θέση να γνωρίζουν την ύπαρξη του ενδεχόμενου προβλήματος, και κυρίως την έκταση και τις ακριβείς διαστάσεις του, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υποστηριζόταν η άποψη ότι η Καστοριά είχε «καθαρίσει» με τους αμιαντοσωλήνες. Και όμως το πρόβλημα επέστρεψε ακόμη πιο απειλητικό, με την έννοια ότι δεν μοιάζει να τελεί σε έλεγχο και γνώση των αρμοδίων. Διότι για να ληφθεί απόφαση πλήρους αντιμετώπισής του, θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστή η έκταση του προβλήματος. Ενώ τώρα, η απλή «τύχη» μιας βλάβης αποκάλυψε ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι έλπιζαν ότι είχε επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η ΟΔΟΣ ζήτησε εγγράφως από την ΔΕΥΑ Καστοριάς, απάντηση για επαλήθευση ή όχι της φημολογίας για παρουσία απαγορευμένων αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης. Αν και πέρασε περισσότερο από μία εβδομάδα από την υποβολή του αιτήματος (21 Οκτωβρίου 2008, αριθμ πρωτ. 3833), καμμιά απάντηση δεν δόθηκε στο ερώτημα, και η παράλειψη αυτή ακριβώς είναι που επιτείνει τις σχετικές απορίες. Οφείλεται σε γραφειοκρατία, ή σε άγνοια, ή, ακόμη χειρότερα, σε αποφυγή της ρητής επιβεβαίωσης;

Το πρόβλημα είναι επείγον και αν αληθεύει ιδιαίτερα σοβαρό. Διότι πέραν από τις επιτακτικές απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χρήση υλικών αμιάντου, οι οποίες εγείρουν ερωτηματικά για τις παλιότερες πολιτικές (και όχι μόνο) ευθύνες, δεν πρέπει να λησμονείται ότι με την παγιωμένη πρωτοβουλία της ΔΕΥΑ Καστοριάς να δημοσιεύει σε τακτικά χρονικά διαστήματα δελτίο καταλληλότητας του νερού που παρέχεται στην πόλη της Καστοριάς (τακτική η οποία ξεκίνησε όταν οδηγήθηκαν χιλιάδες δημότες στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης το 1997), ταυτόχρονα προβαίνει και σε εγγύηση της καταλληλότητάς του ως την βρύση του κάθε καταναλωτή.

Και αυτό το τελευταίο, στο βαθμό που σχετίζεται με την δημόσια υγεία, και πιο ειδικά με τον καρκίνο για τον οποίο έχει πληρώσει βαρύ τίμημα η Καστοριά, είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο μπορεί να ακούγεται, ώστε τα δελτία καταλληλότητας του νερού που εκδίδει η ΔΕΥΑΚ να είναι καθαρός εμπαιγμός. Όσοι δε στην ΔΕΥΑΚ και στον Δήμο Καστοριάς γνωρίζουν ότι το δίκτυο ύδρευσης ενδεχομένως έχει αμιοντοσωλήνες και σιωπούν, φέρουν σοβαρές ευθύνες.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ