19.7.10

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Άργους Ορεστικού



Θα αδικούσαμε τους δημότες,, αλλά και περισσότερο την κάθε εξουσία του Δήμου Άργους Ορεστικού, αν θα λέγαμε πως η πολιτιστική και πνευματική τους διάθεση που μετατρέπεται σε δράση, και η αγάπη τους για τον πολιτισμό με την γενική του έννοια, είναι μία απλή σύμπτωση και όχι ένας πραγματικός ενθουσιασμός, που εκφράζεται σαν καθημερινό αναγκαίο βίωμα με κύριο στόχο να ομορφαίνουν την ζωή τους.

Βέβαια δεν είναι τόσο απαραίτητο να αναφερθούμε σε πάρα πολλά που αποδεικνύουν αυτήν την αλήθεια. Άλλωστε τα τελευταία γεγονότα και μόνον αποτελούν αυτά και μόνο την τρανταχτή και αναμφισβήτητη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας, χωρίς να χρειαστεί να αναφερθούμε στο πολιτιστικό τους παρελθόν, και ούτε να υπενθυμίσουμε ότι πάντα, όχι μόνο συμμετέχουν απλά σε όλα τα πολιτιστικά, αθλητικά και πνευματικά δρώμενα του δήμου τους, αλλά βοηθούν με ουσιαστική συμμετοχή για την συνεχή βελτίωσή τους.

Τρία μεγαλόπνοα έργα εγκαινιάστηκαν που θα βελτιώσουν αποτελεσματικά την πολιτιστική ζωή τους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί και θα φιλοξενήσει μέσα από τις έρευνες που συνεχίζονται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες στην περιοχή, σημαντικά ευρήματα που εξιστορούν την πορεία και την ζωή του λαού αυτού του τόπου από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επίσης τα εγκαίνια του περικαλλεστάτου ναού του Αγίου Νεκταρίου, που ικανοποιεί τις επιθυμίες των πιστών.

Και το τρίτο επίσης σημαντικότατο, τα εγκαίνια του μεγαλόπρεπου Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου των πεντακοσίων θέσεων, που φιλοξένησε μάλιστα με τα εγκαίνιά του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνει ανελλιπώς ανά διετία ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του δήμου.

Δεκαπέντε χρόνων προσπάθειες χρειάστηκαν για να φθάσει στο αίσιο πέρας της αποπεράτωσης αυτού του τόσο σημαντικού αποκτήματος. Και το χάρηκαν δεόντως οι δημότες και οι συντελεστές τους, και γιατί όχι και όλοι εμείς.

Σε αντίθεση βέβαια παράλληλα την απογοήτευση που νιώθουν οι δημότες της Καστοριάς, για τις εξουσίες της πόλης τους, που δεν ενδιαφέρθηκαν και αμέλησαν εγκληματικά για να έχει ένα παρόμοιο απόκτημα η πόλη τους.

Δεν θα καταλογίσουμε και ασφαλώς όλη αυτήν την τόσο βαριά ευθύνη και μόνο στην παρούσα δημοτική αρχή, γιατί οι ευθύνες ανήκουν σε όλες μετά την μεταπολίτευση.

Όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να λησμονήσουμε την προγραμματική δήλωση του νυν δημάρχου, ο οποίος μας έλεγε ότι αν δεν καταφέρει στην διάρκεια της θητείας του να κτίσει το νέο Πνευματικό Κέντρο, αντάξιο της πόλης, θα παραιτηθεί.Προβάλει βέβαια σαν δικαιολογία για την μη πραγματοποίηση της υποσχέσεώς του ότι δεν έχει χρήματα.

Αλλά και ο Δήμος Άργους Ορεστικού δεν είχε. Αναζήτησε όμως τους τρόπους, πάσχισε, έτρεξε και τα βρήκε, έστω και στα τόσα χρόνια, και το τελείωσε.

Όμως ο Δήμος Καστοριάς διαθέτει περιουσία από οικοπεδικές και αγροτικές εκτάσεις που θα μπορούσε, όχι να τις δωρίζει, αλλά αξιοποιώντας ένα μικρό μέρος αυτής, και να εξοφλεί υποχρεώσεις προς δημότες τους οποίους κρατάει ομήρους, ανεξόφλητους για πάρα πολλά χρόνια, και να ξεκινήσει τουλάχιστον την προσπάθεια της ανέγερσης του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.
Διατυπώνεται επίσης κύριε Δήμαρχε επανειλημμένα το παράπονο ότι σας κυνηγούν οι δημοσιογράφοι.

Όμως η δημοσιογραφία έχει υποχρέωση σαν λειτούργημα να μεταφέρει τις ανησυχίες της κοινωνίας, και για ό,τι αφορά εσάς, αλλά και για όλες τις άλλες εξουσίες του νομού, οι οποίες όλες μάλιστα μαζί, προσπαθείτε να ασκήσετε λογοκρισία, για να μην ακούγονται οι αλήθειες για τα λάθη σας, μικρά ή μεγάλα.

Αξίζει όμως και ταιριάζει να αναφέρουμε εδώ την απόφαση σοφών για τους δημοσιογράφους: Όταν βάλλεται η δημοσιογραφία από τις κάθε είδους εξουσίες, τότε οι δημοσιογράφοι κάνουν καλά την δουλειά τους, ενώ όταν βάλλεται από τους απλούς πολίτες, τότε όχι μόνο δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι δημοσιογράφοι, αλλά έχουν ευθύνη για τα κουκουλώματα.

Εν πάση περιπτώσει όμως, πέρα από τις αναγκαίες αυτές συγκρίσεις, ας παραδεχθούμε συν τω χρόνω, πως ευθύνες έχουμε όλοι, όπως αυτές μας αναλογούν, γιατί εμείς με τις προτιμήσεις μας και τις επιλογές μας, εκλέγουμε αυτούς που θα μας διοικήσουν και επομένως είμαστε άξιοι τέτοιων εξουσιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ