19.6.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά

Θέλω με την επιστολή μου αυτήν προς την έγκριτο εφημερίδα σας, να ευχαριστήσω, κατ’ αρχάς, τους συμπατριώτες μας, που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που έγιναν την Κυριακή, 23 Μαΐου, τις Αρχές του τόπου καθώς και τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κάλυψαν την εκδήλωση.
Επειδή κατά τις προσφωνήσεις λέχθηκαν διάφορα, και γράφτηκαν μάλιστα και σε μερίδα του Τύπου, τα οποία δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην αλήθεια, παραλήφθηκαν δε άλλα, θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια, γιατί φίλοι μεν οι λαλήσαντες φιλτάτη όμως η αλήθεια.

Όταν το 1972 ξεκίνησε η υλοποίηση της δημιουργίας του Μουσείου δεν φανταζόμασταν ότι θα περνούσαν 38 ολόκληρα χρόνια για να το εγκαινιάσουμε.
Γνωρίζουμε βέβαια όλοι μας το πόσο σκουριασμένα είναι τα γρανάζια της κρατικής μηχανής και πόσο αργόστροφη και χρονοβόρος είναι αυτή.
Λέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 150 εκατομμύρια δραχμές. Ουδέν αναληθέστατον. Δεν υπήρξε ποτέ προϋπολογισμός του Κράτους, στις επανειλημμένες δε αιτήσεις μας και παρακλήσεις τηρούσε πάντοτε σιγήν ιχθύος.

Για να υπάρχει ένας φορέας, ανεξάρτητος από κάθε Δημόσιο φορέα, για να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του εγχειρήματος και να πιέζει τα πράγματα όπου πρέπει, δημιουργήσαμε, επί δημαρχίας Οικονομίδη και με την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια του, τον Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου. Δυστυχώς κανείς δεν ανέφερε τον κύριο Οικονομίδη, ούτε τον ευχαρίστησε, αν και είναι ο πρώτος, από τους δημόσιους άνδρες που συμπαραστάθηκε στην όλη προσπάθεια ιδρύσεως του Μουσείου. Ας δεχθεί τις δικές μου προσωπικές ευχαριστίες.

Μετά από είκοσι χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας από κάθε δημόσιο φορέα, υπουργείο Πολιτισμού κλπ., αποφάσισα να πάρω πίσω το σπίτι. Ξεκίνησα την σχετική δικαστική διαδικασία, η οποία, ως συνήθως, κώλωσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Δήμαρχος τότε στην Καστοριά ήταν ο κύριος Παπουλίδης. Ο κ. Παπουλίδης, προς τιμήν του και παρατυπώντας κατόρθωσε να εκμαιεύσει, από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως 125 εκατομμύρια δραχμές και να αρχίσει την αποκατάσταση του κτηρίου. Ήταν όμως έκθετος, γιατί το οίκημα, για το οποίο εκμαίευσε τα χρήματα δεν ανήκε στον Δήμο.

Κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μου και σχετικής εξουσιοδοτήσεως προς αυτόν ανέλαβε ο Δήμος όλη την δικαστική διαδικασία, να επανέλθει η οικία στην κυριότητά μου με την υπόσχεσή μου ότι ευθύς αμέσως θα μεταβιβασθεί στον Δήμο Καστοριάς. Όλα αυτά έγιναν επί δημαρχίας Παπουλίδη, κανείς όμως δεν τα ανέφερε, ούτε ευχαρίστησε τον κ. Παπουλίδη. Εγώ πάντως τον ευχαριστώ γιατί επί δημαρχίας του δόθηκαν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή. Ένωση, και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως, κατά κόρον, λέχθηκε κατά τις προσφωνήσεις.

Άλλη ανακρίβεια, που λέχθηκε και γράφτηκε, είναι ότι στον ανύπαρκτο προϋπολογισμό των 150 εκατομμυρίων προσέθεσε και ένα ποσό το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι το Ίδρυμα Νιάρχου έδωσε ψιχία.
Αν δεν ανελάμβανε το Ίδρυμα Νιάρχου την αποπεράτωση της αποκατάστασης του κτηρίου με την διάθεση 150 χιλιάδων ευρώ, την στενή παρακολούθηση των εργασιών και την απαίτηση του να μην αναμειχθεί δημόσιος φορέας στην όλη διαδικασία, καθώς και τον εξοπλισμό του, δεν θα τελείωνε ποτέ το έργο και τα εγκαίνια του θα γίνονταν, αν γίνονταν ποτέ, μετά από άλλα 40 χρόνια.

Πολλοί, δυστυχώς, παρουσιάζονται ως συντελεστές της υλοποίησης της δημιουργίας του Μουσείου. Η αλήθεια είναι ότι η εύφημος μνεία ανήκει στα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου, και ιδιαίτερα στον ακούραστο φίλο κύριο Χρυσόστομο Παπασταύρο, ο οποίος αόκνως εργάστηκε επί σειρά ετών και συνεχίζει να εργάζεται, παρ’ όλες τις πικρίες που αντιμετώπισε κατά καιρούς.

Μια άλλη παράληψη ήταν, ότι δεν αναφέρθηκαν οι συμπατριώτες μας, που διέθεσαν τα διάφορα κειμήλια και εκθέματα του Μουσείου. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθούν πολλοί μιμητές τους για να εμπλουτισθεί με περισσότερα εκθέματα.

Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Γραμματέα του Συλλόγου κυρία Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου για την ωραία ομιλία της και εσάς κύριε Μπαϊρακτάρη, που είχατε την ευγενή καλοσύνη να την δημοσιεύσετε.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Αναστάσης Κων. Πηχιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ