5.3.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

ΤΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Μετά από σκέψη και αρκετή συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου Καστοριάς «Η Καστοριά», πήραμε την απόφαση εντός του Ιανουαρίου και κάθε χρόνο εδώ στους Αντίποδες (στην Μελβούρνη) να γιορτάζεται το πατροπαράδοτο Καστοριανό καρναβάλι (Ραγουτσάρια). Θα μας θυμίζει τι γίνονταν, και εξακολουθεί να γίνεται στις 7 Γενάρη (πατερίτσα) στην Καστοριά. Τα μέλη το επικρότησαν και έτσι όλοι μας για μία μέρα θα ζήσουμε το πατροπαράδοτο Καστοριανό καρναβάλι. Και όχι μόνο.
Όλοι οι Καστοριανοί θα γίνουν πρεσβευτές της Καστοριάς στους υπόλοιπους Έλληνες και στην πολυπολιτιστική Αυστραλία.
Αυτά μου είπε η πρόεδρος κ. Πόπη Αναγνώστου την περασμένη Παρασκευή που συναντηθήκαμε στο κτήριο του συλλόγου της Καστοριάς και συνεχίζοντας με πικρία μου εξομολογήθηκε:
«Ήρθα σε τηλεφωνική επαφή με τον δήμαρχο της Καστοριάς και του εξήγησα τι σκεφτήκαμε να κάνουμε για να μας δοθεί κάποια βοήθεια, κάποια συμβουλή η πώς να ξεκινήσουμε, έστω και με μία ηθική συμπαράσταση. Ο κ δήμαρχος μου ζήτησε να του στείλω e-mail τι ακριβώς εμείς θα χρειαστούμε. Όπως και το έκανα με το e-mail που παραθέτω εδώ:
{Αξιότιμε Δήμαρχε της Καστοριάς κ Ιωάννη Τσαμίση
Όπως σας είπα και στο τηλέφωνο, ο Σύλλογος Καστοριανών «Η Καστοριά» κάνει μία προσπάθεια να αναβιώσει εδώ στους Αντίποδες όπου ζούμε εμείς οι Έλληνες της διασποράς, το πανάρχαιο αυτό έθιμο της γενέτειρας Καστοριάς. Δεν είναι καθόλου εύκολο και το ξέρουμε αυτό καλά, αλλά με αρκετή προσπάθεια και προσωπική δουλειά καθώς και την βοήθειά διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ελπίζουμε πως θα γίνει μια πολύ καλή αρχή για πρώτη φορά εδώ στην άλλη άκρη της γης. Όπως σας είπα και στο τηλέφωνο και η δική σας βοήθεια θα μας είναι πολύτιμη και απαραίτητη.
Καταρχήν θα χρειαστούμε αντικείμενα για το περίπτερο εκθέσεών μας όπως φωτογραφικό υλικό, της παλιάς και σύγχρονης Καστοριάς, παραδοσιακές στολές, καθώς και στολές χορού και παραδοσιακά τραγούδια όπως ο «μπερτές» και άλλα, και στολές καρναβαλιού, και φυσικά οτιδήποτε μπορείτε εσείς από εκεί να στείλετε θα είναι πολύτιμο για μας εδώ και θα το εκτιμήσουμε.
Την εκδήλωση αυτή την παρουσιάζουμε στις 31 Ιανουαρίου 2010 και θα γίνει σε ένα ανοιχτό πελώριο πάρκο, και δίπλα σε μια λίμνη που πραγματικά θυμίζει Καστοριά. Ελπίζουμε στην βοήθειά σας αρκετά.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Από το διοικητικό συμβούλιο
του συλλόγου Καστοριανών
«Η Καστοριά»
Η πρόεδρος Πόπη Αναγνώστου}

Αλλά δυστυχώς, αν και έστειλα συγγενικό πρόσωπο να υπενθυμίσει τον κ. Δήμαρχο. Αγνόησε την υπόσχεσή του ο δήμαρχος (εποίησε την νήσσα)
Δεν πειράζει. Εμείς εδώ θα κάνουμε την προβολή της ωραίας μας Καστοριάς σε όλους τους Έλληνες και τις άλλες εθνικότητες. Θεωρούμε τον εαυτόν μας ότι είμαστε πρεσβευτές της Καστοριάς και θα προχωρήσουμε μόνοι μας με επιτυχία. Θα έχουμε αρκετούς προσκεκλημένους όπως τον αξιότιμο πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Victorias κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, την αξιότιμη δήμαρχο Moreland κ. Στέλλα Καριοφυλλίδη, τον καλό μας φίλο και βουλευτή της πολιτείας μας κ. Marry Thompson και πολλούς άλλους. Θα έχουμε όλη την ημέρα τον ραδιοφωνικό σταθμό 3XY o oποίος θα εκπέμπει την φωνή της Καστοριάς.

Λοιπόν προχωράμε χωρίς τον δήμαρχο κ. Τσαμίση. Αρκετές οι υποσχέσεις.
Από όσα μου εξιστόρησε η κ. πρόεδρος θυμήθηκα ότι εδώ και μία δεκαετία για την εκδήλωση της απελευθέρωσης της Καστοριάς επίσημη καλεσμένη μας ήταν η τότε δήμαρχος και επανεκλεγείσα σήμερα κα Στέλλα Καριοφυλλίδη τιμή μας, και τιμή μας την ίδια εποχή να βρίσκεται στην Μελβούρνη ο αξιότιμος νομάρχης Καστοριάς κ. Γεώργιος Καπαχτσής. Ο κ. νομάρχης σε τηλεφωνική επαφή πριν έρθει στην Αυστραλία ενημερώθηκε για την δοξολογία της 11ης Νοεμβρίου και δυστυχώς δεν παραβρέθηκε να τιμήσει τους Καστοριανούς. Δεν ξέρω αν ήταν τιμή μου να τον συνοδέψω από την εκκλησία που για πρώτη φορά γιόρταζαν άλλοι με δοξολογία την 11η Νοεμβρίου και τούτο για να υποτιμήσουν την δοξολογία του Συλλόγου Καστοριάς. Δεν ήταν και λίγες οι επιπλήξεις και παρατηρήσεις που μας έκανε ο τότε νομάρχης Καστοριάς κ. Καπαχτσής. Εμείς παρ’ όλα τον δεχτήκαμε τον τιμήσαμε και κάπου-κάπου διαβάζουμε το αναμνηστικό που μας άφησε στο βιβλίο των επισκεπτών στις 12-11-2000:

Την Καστοριά και τους Καστοριανούς τους βρίσκεις παντού. Σκέπτονται και συμπεριφέρονται όπως στην μητέρα πατρίδα. Σήμερα ένοιωσα την απεραντοσύνη των δικών μας ανθρώπων. Ένοιωσα την αγάπη τους την ζεστασιά τους για την ιδιαίτερή μας πατρίδα. Τους συγχαίρω και εύχομαι υγεία και προκοπή
Γεώργιος Καπαχτσής
Νομάρχης Καστοριάς
Και η απλή Στέλλα στο ίδιο βιβλίο επισκεπτών γράφει
12-11-2000
Σαν δήμαρχος και σαν Ελληνίδα είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι κοντά σας σήμερα. Ιστορικές μέρες σαν την σημερινή είναι πολύ σπουδαίες για μας τους Έλληνες. Συγχαρητήρια στο συμβούλιο και στα μέλη, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας. Να μεταδώσουμε τις αξίες τις ελληνικές στις καινούριες γενιές, αλλιώς θα χαθεί το ελληνικό στοιχείο στην Αυστραλία.

Με αγάπη και πολλές ευχές για το μέλλον
Στέλλα Καριοφυλλίδη

δήμαρχος
Ναι η αλήθεια είναι ότι τα Καρναβάλια της Καστοριάς, τα Ραγουτσάρια, φοβήθηκαν τον παγετώνα του τόπου τους και πήραν την μεγάλη απόφαση να κάνουν διακοπές στους αντίποδες (Melbourne Australia) όπου ο καιρός είναι ζεστό καλοκαίρι. Όπως και το έκαναν. Είχαν ξεχάσει ότι εδώ στην Μελβούρνη που ήρθαν να περάσουν ευχάριστα τις λίγες μέρες δεν θα βρούν το κρύο που άφησαν πίσω τους. Λόγω των υποχρεώσεων προς τους Καστοριανούς που βρίσκονται εδώ, έπρεπε να εμφανιστούν στο πάρκο του Edwardes Lake Park Rrservoir, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί, όχι μόνο με τους Καστοριανούς, αλλά και άλλους Έλληνες.
Οι Καστοριανοί της Μελβούρνης (Σύλλογος Καστοριάς «Η Καστοριά) ενθουσιασμένοι, έκαναν μεγάλη διαφήμιση σε ραδιόφωνα, τοπικές ελληνικές εφημερίδες κά. Τα ΜΜΕ το διαλάλησαν παντού. Σε πολλούς οργανισμούς ψιθύριζαν και ρωτούσε ο ένας τον άλλον: « Ρε συ τι είναι αυτά τα Ραγουτσάρια που οι Καστοριανοί θα μας παρουσιάσουν στο Εdwardes Lake; Όλοι ετοιμάζονται να πάνε, θα πάμε και εμείς;».
Είναι πραγματικά κάτι το πρωτότυπο που γίνεται εδώ στην Μελβούρνη όχι μόνο για τους Καστοριανούς αλλά και γενικά για όλους τους Έλληνες.

Αν και η θερμοκρασία έφθασε στους 37 βαθμούς, η προσέλευση του κόσμου ήταν απίστευτη και ο ενθουσιασμός κράτησε μέχρι το τέλος. Και σ’ αυτό βοήθησαν τα παραδοσιακά όργανα και τραγούδια. Κατενθουσιασμένοι έμειναν οι καλεσμένοι οι οποίοι και το περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια στο αναμνηστικό τους χειρόγραφο για τους Καστοριανούς και το καρναβάλι (Ραγκουτσάρια). Μερικές περιγραφές παρατίθενται εδώ.
Στην εκδήλωση οι προσκεκλημένοι του καστοριανού συλλόγου ήταν ο κοινοπολιτειακός βουλευτής της περιφέρειάς μας κ. Wills mr Kelvein Thompson, η δήμαρχος του Moreland κα Στέλλα Καριοφυλλίδη, ο αντιπρόσωπος των ιθαγενών κ. Elder mr Reg Blow και από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης ο κ. Παπαστεργιάδης με τον σύμβουλο κ. Λάμπρο Ταπεινό.
Χαιρετισμούς πολλούς

Κοσμάς Ρεκάρης
Melbourne Australia
krekaris8@bigpond.com



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ