28.1.10

ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καρναβάλι. (Ή μήπως ραγκουτσάρια και πανηγύρια;)

Σε κιτρινισμένα φύλλα εφημερίδων του ’45 και μεταγενέστερα διαβάζω…
«Ο Καστοριανός Καρναβαλιστής είναι ένας αληθινός ιεροφάντης του εθίμου. Από τα μέσα του Δεκεμβρίου το Καστοριανό κελάρι ρουχισμού βγάζει από τη ναφθαλίνη των σεντουκιών όπου με τάξη και επιμέλεια φυλάγονταν οι στολές του καρναβαλιού της οικογένειας όλα τα είδη της μεταμφίεσης…
Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ήταν ομαδικές ή ατομικές και συνοδευόταν από την εντόπια λαϊκή μουσική ενόργανη και φωνητική…
Ο Καστοριανός ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο οποίος, νοσταλγός εις την ξένην, των εθίμων της πατρίδος του από την οποίαν εις μικράν ηλικίαν ανεχώρησε, έγραψε τα περίφημα εκείνα βακχικά του εμπνευσμένος από την παράδοσιν των Καρναβαλιών στην Καστοριά, όπως μας το διέσωσεν, ο Καστοριανός Χασιώτης.
Η έκφρασή του αποτελούσε το αποκορύφωμα αισθητικής προβολής του τόπου μας και αποκάλυπτε μια πτυχή του τοπικού μας πολιτισμού…
Το μπουλούκι των Καρναβαλιστών ξεκινώντας πατροπαράδοτα με τα όργανα από το καστοριανό σπίτι, ακολουθούσε τα καστοριανά σοκάκια και έφθανε στο Τσαρσί…
Εμφάνιση και μουσική. Ομάς ενθουσιώδης. Στράφτουν τα μεταξωτά, νυφιάτικα, ατλάζια, ομβρέλες, τσιάντες καπέλα και φτερά...
Αρτία εμφάνισιν της στολής των μέχρι και της τελευταίας λεπτομερείας, γεμίζουν τους δρόμους της πόλεως…
Οι ρίζες του βρίσκονται στην καρδιά του πανάρχαιου πολιτισμού μας. Η πορεία του έχει ακολουθήσει ολόκληρη ιστορική διαδρομή και είναι από τους σημαντικούς σταθμούς της κοινωνικής μας ζωής»
Σήμερα βέβαια στην ανησυχαστικά ανήσυχη εποχή μας, το μοναδικό, γνήσιο και ιδιαίτερο καρναβάλι έχει βρει τρόπους εξαίσιους ώστε να αφήνει άφωνους όλους εκείνους που καλά το γνωρίσουν, το αγαπούν, το πονούν.
Τα υψηλά κλιμάκια ανώτατα, επίσημα, επιστημονικά, το λατρεύουν το προωθούν και ζητωκραυγάζουν, ευχόμενοι και του χρόνου ένα τέτοιο καρναβάλι που προάγει τον τοπικό μας πολιτισμό και την αισθητική μας.
Ζητωκραύγασαν και οι άμοιρες καμήλες με τους καμηλιέρηδες και τα αλογάκια Πόνυ και ονειρεύτηκαν του χρόνου κοντά τους και άλλα ζώα.
Η Μητροπόλεως χώρο έχει αρκετό!
Το μπουλούκι σου πεθαίνει καρναβαλιστή, αλλά μην νοιάζεσαι σε περιμένει στην Ομόνοια ο τουρίστας. Έχει και κάμερα. Στήσου να σε αποθανατίσει,· κι αν ο αέρας με την ευωδιαστή δολοφονική του τσίκνα σου κλείσει τα μάτια μην πτοηθείς…... κάνε πιο πέρα. Κι αν δεν σου αρέσει το θέαμα με τις παράγκες, τα σουβλάκια και τα σκουπίδια στην αρχοντική πλατεία κατέβα παρακάτω.
Μην πτοηθείς, σε περιμένει η Μητροπόλεως φορτωμένη με κάθε λογής πάγκο για ψωνοθεραπεία. Καπέλα πολλά χάρτινα ή πλαστικά, ψάθινα ή πανένια. Σφυρίχτρες, κεριά ρολογάκια, δαχτυλιδάκια, μπλουζάκια. Μπαλόνια... πολλά μπαλόνια… Στάσου!, στάσου μια φωτογραφία... και γλειφιτζούρια, πολλά, μεγάλα, σε διάφορα σχήματα και χρώματα.
Το σύνθημα δόθηκε. Το παραδοσιακό, ιδιαίτερο γνήσιο ευτυχισμένο Καστοριανό Καρναβάλι σας περιμένει. Ελάτε όλοι… όσοι μπορείτε, όσο μπορείτε χτυπηθείτε, πιείτε, μεθύστε.
Η Μητροπόλεως εκρήγνυται, τα μπαρ ασφυκτιούν. Διαφημίστε μας. Του χρόνου θα έχουμε χορηγούς πολλούς. Εταιρείες, αλυσίδες τροφίμων, περισσότερα σουβλάκια, ο καπνός της τσίκνας θα φαίνεται από την είσοδο της πόλης, οι πάγκοι θα πληθαίνουν… πανηγύρι κανονικό, οι στρατιές των τουριστών θα αυξηθούν και οι νικητές του καστοριανού καρναβαλιού θα αναφωνήσουν και πάλι... Ζήτω το γνήσιο καστοριανό καρναβάλι.
Κι εσύ Καρναβαλιστή που πιστεύεις πως δεν είναι αυτό το γνήσιο, το αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι και που γνωρίζεις πως πολλά πετάχτηκαν, τσαλαπατήθηκαν, μιάνθηκαν… έ υπάρχει και το ερχόμενο Καρναβάλι. Είμαι σίγουρη πως θα ξαναβγείς.
 Γιατί ο Καστοριανός Καρναβαλιστής είναι ένας αληθινός ιεροφάντης του εθίμου. 


σημ. Η κ. Μ. Σωτηροπούλου Μάγγελ, ζωγράφος, ήταν ενεργό μέλος της παρέας «Μάσκες» που εδώ και 3 χρόνια δεν λαμβάνει μέρος στην παρέλαση του καστοριανού καρναβαλιού.


Σχετικά κείμενα:
-ΟΔΟΣ: ΡΙΟ ντε Τζανέϊρο & ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ του Ιανουαρίου
-ΟΔΟΣ: Θύμα της «παραδοσιακότητας»
-ΟΔΟΣ: Πολιτιστική εσωστρέφεια 
 -ΟΔΟΣ: Γιορτές
-ΟΔΟΣ: Το δις...
-ΟΔΟΣ:...να κάνει πιο απολαυστική, πιο λαμπερή και πιο αισιόδοξη την ζωή μας
-ΟΔΟΣ: Μία άλλη Καστοριά 
-ΣΠΥΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Μήπως κι’ εγώ δεν είμαι τελικά Καστοριανός;
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Γ. Τσάμης)
-Το καστοριανό καρναβάλι που χάθηκε (ηχογράφηση του 1930)  
-Καρναβάλι 1968 (βίντεο) | α΄μέρος
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Α. Μπούτη)
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
-ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καστοριανό Καρναβάλι
-Καστοριανό Καρναβάλι
-ΟΔΟΣ: Μία άλλη Καστοριά 
-ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [β]
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [β]
-Καρναβάλια Καστοριάς
-Καρναβάλια Ιανουαρίου 2012
-ΟΔΟΣ: Περάστε κόσμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ