21.7.09

Βιβλίο: Έρχεται… «Ου απάν’ κι ου κατ’ ου κόσμους»!

Προδημοσίευση-ανακοίνωση
του Συνδέσμου Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης
«Ο Άγιος Κωνσταντίνος»

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του γνωστού στους αναγνώστες της εφημερίδας μας Το Βογατσικό συνεργάτη «Παζαριώτ’» (Νώντας Τσίγκας) με το τίτλο Ου απαν κι ου κατ΄ου κόσμους (Ιστουρία φόβια αλλά καν’ πένθιμ’) [ σε νεοελληνική απόδοση: Ο επάνω κι ο κάτω κόσμος (Έπος μακάβριο μα όχι πένθιμο)].
Πρόκειται για μια σατυρική και «μαύρη», γραμμένη στο βογατσιώτικο γλωσσικό ιδίωμα, περιπέτεια ενός …αναστημένου συμπατριώτη μας στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’90. Τα κείμενα είχαν δημοσιευτεί από το 1990 μέχρι και το 1997, με μια διακοπή σχεδόν πέντε χρόνων- ανάμεσα στο 8ο και 10ο μέρος- σε σύνολο δέκα επεισοδίων και είχαν αποσπάσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της εφημερίδας.
Φέτος μετά από τη θερμή ανταπόκριση και υποστήριξη του συμπατριώτη μας μουσικολόγου και συγγραφέα κ. Μάρκου Φ. Δραγούμη, που εισηγήθηκε στο Πάγκειο Ίδρυμα την κάλυψη της χρηματοδότησης της έκδοσης, ο Σύνδεσμός μας προβαίνει σε μια ποιοτική και απολύτως βιβλιοφιλική έκδοση του έργου.
Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της έκδοσης αποτελεί η μεταφορά στη νεοελληνική γλώσσα του κειμένου. Έτσι ο αναγνώστης θα μπορεί να ανατρέχει σε κάθε στιγμή στα νεοελληνικά όταν συναντήσει δυσκολίες με την βογατσιώτικη …διάλεκτο.
Ο κ. Νώντας Τσίγκας προσέφερε την πρώτη έκδοση του βιβλίου του στο Σύνδεσμό μας, παραιτούμενος των συγγραφικών δικαιωμάτων του, ενώ το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Γκολομπία.
Το βιβλίο θα διακινηθεί αποκλειστικά από το Σύνδεσμό μας και αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για την έκδοση κι άλλων στο μέλλον πονημάτων συντοπιτών μας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25.6.2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ