18.5.08

ΟΔΟΣ: Καταδίκες προσώπων

«…επιδόθηκαν έγγραφα της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων με τα οποία, τόσο ο ηγουμενεύων της Ιεράς αυτής Μονής, όσο και οι λοιποί επιτημηθέντες πατέρας αλλά και οι λοιποί πατέρες της Ιεράς Μονής, καταδικάζουν τα συκοφαντικά και καθυβριστικά μηνύματα, ανώνυμες, ψευδεπίγραφες και επώνυμες επιστολές, δημοσιεύματα στον τοπικό και πανελλαδικό Τύπο, διαδόσεις και φήμες, καθώς επίσης και τους συντάκτες τους. Στα ίδια έγγραφα της Ιεράς Μονής καταδικάζονται κάθε είδους συκοφαντία, ύβρη, ειρωνεία, χλευασμός, λοιδορία, περιφρόνησης και ψευδή διάδοση ή φήμη και άλλες ταυτόσημες ενέργειες κατά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.»
[Απόσπασμα από δελτίο τύπου της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς]


Την χειρότερη δυνατή εντύπωση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η δημοσίευση ενός δελτίου τύπου που ανακοινώθηκε από το (περίφημο πια) γραφείο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως. Όχι βέβαια επειδή (ενδεχομένως να) βρίσκεται επιτέλους, σε εξέλιξη διαδικασία προσέγγισης της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς προς την Ι. Μονή Αγίων Αναργύρων.

Ο θόρυβος προκλήθηκε επειδή σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι μοναχοί και ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων φέρονται να υπέγραψαν δήλωση νομιμοφροσύνης, και υποχρεώθηκαν να καταδικάσουν όχι απλώς τις απόψεις και τις γνώμες που ακούστηκαν και γράφτηκαν για την στάση της Ι. Μητροπόλεως και προσωπικά του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη την περίοδο κορύφωσης της κρίσης, αλλά και τους... ίδιους τους συντάκτες τους!!

Αν η διαδικασία «εξαγνισμού» των μοναχών της Ι. Μονής πέρασε πράγματι από ένα τέτοιο Νταχάου ταπείνωσης, και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν χωρίς την θέλησή τους, κείμενα τα οποία έχουν σχέση με τον Χριστιανισμό όση σχέση είχε μαζί του η πολιτική της Εκκλησίας της Μόσχας την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, τότε πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς δείχνει όλο και περισσότερο απαθής, σε ενέργειες εσωστρέφειας και απομόνωσης.

Μόνο αυλικοί που δεν θα ήθελαν το καλό ενός ιεράρχη, θα τον υποχρέωναν να καταραστεί ευγενικά, όχι απλώς απόψεις αλλά και τους συντάκτες τους προσωπικά, καθώς και όσους διαφωνούν με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ποιος ξέρει, ίσως Μεγάλη Πέμπτη που είναι σήμερα, και τις επόμενες ημέρες κορυφώνεται η πιο σημαντική εορταστική περίοδος της Εκκλησίας, ίσως λοιπόν, επκυρίαρχοι και υποτελείς αναθεωρήσουν ενέργειες, δηλώσεις και προσκυνήματα, που πλήττουν πρωτίστως ατομικά δικαιώματα, και προσβάλλουν δημοκρατικές ελευθερίες. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ότι βρίσκονται στην Τεχεράνη. Αναμφισβήτητα η ΟΔΟΣ θα επανέλθει.

Σημ. Συμπωματικά, το δελτίο τύπου, δεν απεστάλη στην ΟΔΟ.


[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24.4.2008, Μ. Πέμπτη]


Σχετικά κείμενα:
ΟΔΟΣ: Είπαν: (για την δικαστική απόφαση για τον Εφραίμ)


1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ