1.2.08

ΟΔΟΣ: προπέτασμα

Όταν πριν αρκετά χρόνια όταν από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκε ένα από το πιο όμορφα νεοκλασσικά κτήρια της Καστοριάς που στέγαζε έως τότε καφενείο (και παλιότερα κέντρο εκδηλώσεων - «Αίγλη»), αναγγέλθηκε η δραστική παρέμβαση ώστε σύντομα να προστατευθεί, να συντηρηθεί, και να αναδειχθεί το κομψό αυτό κτήριο. Με σκοπό να διατεθεί για κάθε κοινωφελή χρήση.

Από τότε παρέμεινε καλυμμένο αντιαισθητικά και εγκαταλειμμένο, αποτελώντας εστία ρύπανσης. Πειστήριο (και κατά κάποιο συμπτωματικό τρόπο, μοχλός) της γενικότερης υποβάθμισης και ερήμωσης της πλατείας Ομόνοιας.

Σε μια πόλη που εξακολουθεί να καίει τα αρχοντικά, να κατεδαφίζει τείχη και να κλέβει εικόνες και ζωγραφιές, και όπου οι διάφοροι μεμονωμένοι, ή φορείς, διαρρηγνύουν τα διαφωτισμένα ιμάτιά τους για το ότι οι «κακοί» Καστοριανοί δεν πρόταξαν τα στήθη τους στο δικτατορικό καθεστώς όταν κατεδάφιζε το παλιό γυμνάσιο στην Κουμπελίδικη, για να ανεγερθεί σε μικρή απόσταση το γυμνάσιο που έγινε Αρκάδι και Κάστρο της Ωριάς για τους πολέμιους του πανεπιστημίου, κανείς δεν βρήκε να διατυπώσει μια αντίρρηση για την κατεδάφιση αυτού του εξαιρετικού κτίσματος.

Θα πουν βέβαια ότι τάχα ήταν ετοιμόρροπο, επικίνδυνο και ότι έχρηζε άμεσων μέτρων και άλλα τέτοια επιστημονικά αδιακρίβωτα και πομπώδη. Και όχι ότι μεγάλωσαν απλώς την businesses.

ΥΓ Είναι φανερό ότι κανείς δεν θα μάθει την έκταση της παρανομίας και της αυθαιρεσίας που συντελέστηκε, πίσω από το τόσο καλά «κουκουλωμένο» προπέτασμα.

.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/2/08

    Με πολύ μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, στοιχιζόμενη πλήρως στο "πνεύμα" και στη "γραμμή" των υπολοίπων τοπικών εξοσιών (νομαρχία, δήμος) αντί να δημιουργεί, αντί να προστατεύει και να αξιοποιεί, αντί να αναδεικνύει και να αναγεννά, διαλύει, εμπορευματοποιεί, πολτοποιεί, καταδικάζει ό,τι δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν και να αφανίσουν ξένες επιβουλές και άλλες τραγικές περιπέτειες του τόπου μας.
    Νομίζω άλλωστε ότι το ίδιο περίπου, σε ένα άλλο επίπεδο, παρατηρείται και στη διαμάχη της Μητρόπολης με το Μοναστήρι των Αναργύρων.
    Μόλις οι καλόγεροι αναστήλωσαν εκ των ερειπίων το αρχοντομονάστηρο της Δυτικής Μακεδονίας, - δεν γκρέμισαν τίποτε οι άνθρωποι, για να φτιάξουν "καινούρια" και "σύγχρονα" - μόλις αυτοί οι ίδιοι μόλις επτά άνθρωποι, άρχισαν να αναγεννούν τα ιστορικά και εγκατελειμμένα μετόχια, να τα περιποιούνται, να τα αναδεικνύουν - όποιος θέλει ας κάνει μία επίσκεψη να δει με τα μάτια του - μόλις λοιπόν πάει να γίνει ένα ουσιαστικό έργο, έρχεται η Μητρόπολη, για να το εμποδίσει, να το σταματήσει, να το διαλύσει.
    Καλά "μισθοφόροι" μου πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως, τι σκοπεύετε να κάνετε; Τι έχετε στο μυαλό σας; Θα τα διαλύσετε τα πάντα;
    Μήπως στα επιδοτούμενα από τις επιχορηγήσεις Ζαχόπουλου (βλ. σχετικό συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημ. ΕΘΝΟΣ) μεγαλόπνοα σχέδια σας είναι και η μετατροπή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της πόλης μας σε αποθήκες του μητροπολιτικού μεγάρου;
    Μήπως μετά από τις φορητές παλαιές εικόνες, που "φυλάσσονται" για προστασία τους σε "ειδικό" φιλόξενο χώρο σε "διαμέρισμα" των Αθηνών, σκοπεύετε να ξηλώσετε και τις τοιχογραφίες και να τοποθετήσετε παντού (όπως ήδη έχει γίνει σε πολλά τέμπλα ναών) χάρτινες απομιμήσεις; Αυτοκόλλητες εικόνες του εμπορίου;
    Καλά, δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για να παρέμβει;
    Θα αφήσουμε τα μνημεία μας στα χέρια ανίδεων, αγραμμάτων και προκλητικών συμφεροντολόγων;
    Μήπως τελικά πρέπει η διαχείριση των βυζαντινών μας εκκλησιών, η οποία πάρθηκε ετσιθελικά, να ξαναδοθεί στις γειτονιές και στις οικογένειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ