24.9.07

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Ο κ. Παπαγεωργίου στο φύλλο της ΟΔΟΥ της 26ης/7/2007 εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου που παρατηρείται στην Καστοριά και διερωτάται εάν, μεταξύ άλλων, φταίει και το ατύχημα στο Chernobyl. Είναι μία απορία που συχνά διατυπώνουν πολλοί πάσχοντες από νόσους του θυρεοειδή.

Κατ' αρχάς η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου, δεν αφορά μόνο την Καστοριά και την περιοχή της, αλλά είναι ένα φαινόμενο πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό. Μία από τις αιτίες του, ίσως η πιο σοβαρή, είναι το γεγονός ότι με την παράταση του ορίου ηλικίας έχει δημιουργηθεί ένας πληθυσμός ατόμων μεγάλης ηλικίας στα οποία η συχνότητα των νεοπλασμάτων είναι μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις νεότερες ηλικίες.

Δεύτερον, επίσης σημαντικό, τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση και οι σύγχρονες θεραπείες που σώζουν ή παρατείνουν ζωές, ούτως ώστε ο αριθμός των καρκινοπαθών που είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας να είναι μεγάλος σε σχέση με παλαιότερες εποχές, που η διάγνωση γινόταν στα τελευταία στάδια της νόσου.

Όσον αφορά το Chernobyl, που είναι και η αιτία της επιστολής μου, έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις που είχε κυρίως στον καρκίνο του θυρεοειδή. Δύο έρευνες δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Στην κοντινή προς το Chernobyl περιοχή Balarus 10.000.000 κατοίκων, 10 έτη μετά το ατύχημα οι περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά 5-14 ετών ήταν 75 φορές περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και σε άτομα 15-18 ετών ήταν 10 φορές περισσότερες, ενώ σε άτομα άνω των 19 ετών η αύξηση κυμαινόταν μεταξύ 3,4 και 3,7 φορές. Αυτό επιβεβαιώνει την μεγάλη ευαισθησία των παιδιών και την αντοχή των ενηλίκων στην ιονίζουσα ακτινοβολία. Έ-να μέρος της αύξησης της συχνότητας στους ενήλικες αποδίδεται στην ανίχνευση σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή αυτή.

Στη Γαλλία μια πολυκεντρική μελέτη της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδή, κατά την εικοσαετία 1980-2000, έδειξε σταθερή ανά έτος αύξηση. Συγχρόνως όμως, σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση σύγχρονων διαγνωστικών μέσων, όπως το υπερηχογράφημα θυρεοειδή το οποίο από 3% στην αρχή, στο τέλος της εικοσαετίας χρησιμοποιείτο στην διερεύνηση του θυρεοειδή στο 84,8% των περιπτώσεων και η κυτταρολογική εξέταση από 8% στο 36%. Η γαλλική έρευνα βασιζόμενη σε επιδημιολογικές μελέτες αποκλείει τη ραδιενέργεια από το Chernobyl ως αιτιολογία για την αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδή που παρατηρήθηκε.

Στην Ελλάδα, οι ενδοκρινολόγοι έχουμε επίσης παρατηρήσει αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδή, χωρίς να έχουμε κανένα στοιχείο για το μέγεθος της αύξησης ή τα αίτιά της. Δεχόμαστε, όμως, ότι στη χώρα μας συμβαίνει ό,τι και στη Γαλλία. Πάντως η απλή και η οζώδης βρογχοκήλη, που είναι συχνή στην Καστοριά, δεν επηρεάζονται από την ιονίζουσα ακτινοβολία και δεν έχουν σχέση με το Chernobyl.

Μ. Λ. Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας



.........

Αξιότιμε κύριε διευθυντά,

Στο υπ' αριθμ. 407 της 26ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε άρθρο του εξαίρετου συμπολίτου μας κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου με τίτλο "Κανένας δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων της επάρατου νόσου στην πόλη και στον νομό μας".

Θεωρώ υποχρέωση ύστερα από το άρθρο αυτό να αναφερθώ γι' αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή Κρεπενής. Περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το λατομείο (που υπάρχει εκεί) και πλήττεται καθημερινώς από την λειτουργία του με καταστροφή του τοπίου, της πανίδας, της χλωρίδας, τους αέρινους ρύπους, τους θορύβους από τις συνεχείς εκρήξεις και τις ρωγμές στα σπίτια.
Γι' αυτά είχαν αναφερθεί και παλαιότερα στην εφημερίδα σας.
Ο κ. νομάρχης μας όμως αδιαφόρησε για όλα αυτά και έδωσε πρόσφατα άδεια παράτασης λειτουργίας του εν λόγω λατομείου για άλλα 30 χρόνια.

Σαν επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται το αίτημα ορισμένων εξυπνάκηδων επιχειρηματιών να στήσουν πισσάδικο (βιοτεχνία ασφαλτομίγματος) όπως το αποκαλούν, αδιαφορώντας αν στην περιοχή κατοικούν άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο με το ρυπογόνο περιβάλλον που θα δημιουργήσουν από τις καρκινογόνες ύλες που θα εκπέμπονται κατά την επεξεργασία της πίσσας, υλικό που βρίσκεται στις πρώτες σειρές των καρκινογόνων.
Αλλά τι σημασία μπορεί να έχουν όλα αυτά στο βωμό του κέρδους;

Στην μελέτη που υπέβαλαν αναφέρεται:
1) ότι θα παράγουν 200 τόνους ασφαλτομίγματος την ώρα
2) ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον
3) ότι δεν βλάπτουν την υγεία των περιοίκων, ούτε από την πίσσα, ούτε από την σωρεία αυτοκινήτων που θα χρειασθούν για να μεταφέρουν τα παράγωγα
4) ότι οι επιπτώσεις της λειτουργίας του πισσάδικου θα είναι μόνο θετικές και ευεργετικές για την περιοχή.

Βγάζει κανένας το συμπέρασμα μ' αυτά που γράφονται ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι αχάριστοι αν δεν τους κάνουν άγαλμα...
Οι κάτοικοι της περιοχής θορυβημένοι στο άκουσμα αυτής της πρόθεσης, υπέβαλαν ένσταση με 55 υπογραφές παρόντων (γιατί οι περισσότεροι απουσιάζουν λόγω διακοπών) την οποία σας εσωκλείω και την οποία παρακαλώ όπως και την παρούσα επιστολή μου να δημοσιεύσετε.

Γρηγόριος Κίτσος



ΕΝΣΤΑΣΙΣ
ενδιαφερομένων κατοίκων της περιοχής Μαλαπέσα ή Κρεπενής
κατά
της προθέσεως για χορήγηση αδείας λειτουργίας
βιοτεχνίας παραγωγής ασφαλτομίγματος (πισσάδικο)
εις την εταιρείαν "Ασφαλτομπετόν ΑΤΕ"
ενώπιον της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, Γεν. Δ/νση Περιφέρειας
Δ/νση Περιβ. & Χωροταξίας, τμήμα Περιβάλλοντος & Χωροτ. σχεδιασμού
μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2ου υποκατηγορίας
Ενιστάμεθα κατά της ως άνω προθέσεως δια τους κάτωθι ορθούς και νομίμους λόγους:
1) Εις την μελέτην της εν λόγω βιοτεχνίας αναφέρεται ότι: Δεν υπάρχουν κατοικίες, ενώ υπάρχουν σε ακτίνα 700 μέτρων από την προτεινόμενη περιοχή ίδρυσης πισσάδικου.
2) Ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα για εγκατάσταση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν υπάρχει άμεσος ούτε έμμεσος κίνδυνος. Σήμερα και το πιο μικρό παιδί ξέρει ότι η πίσσα είναι καρκινογόνος, διότι κατά το λιώσιμό της εκλύονται καρκινογόνες ύλες που μεταφέρονται με τους ανέμους στους κατοικήσιμους χώρους. Όταν απαγορεύεται στους καπνιστές λόγω πίσσας που περιέχει ο καπνός να καπνίζουν δημιουργώντας καρκινογόνο περιβάλλον, διερωτάται κανείς, τι πρέπει να ισχύει για πισσάδικο με τις αναθυμιάσεις που εκλύει. Είναι αστείο να θεωρηθεί ότι μπορούν να προστατέψουν τα αναφερόμενα φίλτρα στο αναπνευστικό και προ παντός από την καρκινογόνο πίσσα την υγεία.
3) Ότι δεν απαιτείται λήψη μέτρων για τους ανέμους, ενώ είναι γνωστό ότι υπολείμματα και καπνοί από τα πρόσφατα καμένα δάση του Γράμμου έφθασαν στην Καστοριά.
4) Ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην αισθητική του τοπίου, ενώ ένα δημιούργημα χιλιετιών απείρου κάλλους που καταστρέφεται από το λατομείο συμπληρώνοντας την καταστροφή με το πισσάδικο θα μεταβληθεί σε κρανίου τόπος.
Εμείς πιστεύουμε ότι σε κράτη που θεωρούνται πολιτισμένα, δεν θα αποτολμούσαν μια τέτοια αίτηση.
Γι' αυτά (και κατά συζήτηση)
αιτούμαστε να γίνει δεκτή η έντασή μας και να υποδειχθεί στην ενδιαφερόμενη εταιρεία να εξεύρει κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένους τόπους για να στήσει το πισσάδικο.

Κρεπενή 25/7/07
Με τιμή
Οι ενιστάμενοι

έπονται υπογραφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ