7.9.07

ΟΔΟΣ: Τεκμηριώσεις

Η ΟΔΟΣ καταχωρεί το κατωτέρω σχόλιο, ανώνυμου προσώπου, που παραδόθηκε στην εφημερίδα ηλεκτρονικά και πιο συγκεκριμένα στο blogspot της (odos-kastoria.blogspot.com). Επαναλαμβάνεται ότι πάγια και διαδηλωμένη τακτική της εφημερίδας είναι να καταχωρεί τις απόψεις ακόμη και των ανωνύμων επιστολογράφων, αρκεί να μην περιέχουν εξυβριστικές εκφράσεις.

Το σχόλιο έχει ως ακολούθως:

«Κοιτώντας το βιογραφικό της κας Μπουζάλη όπως αυτό δημοσιεύεται στο τύπο παρατηρεί κανείς την έξυπνη προσπάθεια να εννοηθεί ότι η κα Μπουζάλη είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το γνωστό MBA, από το πανεπιστήμιο του Harvard από το οποίο δηλώνει ότι έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργανωτική - Συμβουλευτική Ψυχολογία.
Μία γρήγορη ματιά στο site του Harvard φανερώνει ότι μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία προσφέρει το Harvard Extension School το οποίο κατά κύριο λόγο προσφέρει σειρά μαθημάτων σε διάφορα πεδία από instructors κάποιοι εκ των οποίων διδάσκουν και στο Harvard. Το δε MBA έχει αποκτηθεί τελικά από το "δικό μας" New York College στο οποίο και εργαζόταν η κα Μπουζάλη επί σειρά ετών.
Τώρα κατά πόσο η καστοριανή ράδιο-αρβύλα που έχει συνδυάσει την κα Μπουζάλη με Business Studies και Harvard δημιουργώντας ένα συγκεχυμένο και αόριστο ακαδημαικό background, είναι εκ του πονηρού αποτελεί ερώτημα που μάλλον δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς.
Αλήθεια γιατί άραγε οι πολλοί ανά τον κόσμο συμπατριώτες μας, πραγματικοί κάτοχοι πτυχίων 'βαρβάτων' σχολών δεν 'πολιτεύονται' ποτέ στον τόπο μας;».


 * * *

Στην προκειμένη περίπτωση όπως με σαφήνεια προκύπτει, ο ανώνυμος ασκεί κριτική στο (πλούσιο) βιογραφικό σημείωμα της υποψήφιας βουλευτού με την Ν.Δ. στον νομό Καστοριάς κας Βίβιαν Μπουζάλη, ειδικά σε ό,τι αφορά την προέλευση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που κατέχει η πολιτευόμενη, σύμφωνα με τα διαφημιστικά φυλλάδια που έχουν διανεμηθεί στους πολίτες του νομού.

Επομένως, η κριτική του δεν αφορά γεγονός που περιορίζεται στο ιδιωτικό περιβάλλον της, αλλά σε στοιχείο που προβάλλεται, άμεσα ή έμμεσα, ως τεκμήριο πολιτικής ικανότητας της ίδιας. Άλλωστε η επίκληση τίτλου σπουδών από το πανεπιστήμιο του Harvard ευλόγως παρακινεί περιέργειες του είδους από τον απλό χρήστη του διαδικτύου που μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνα στα στοιχεία του ίδιου του πανεπιστημίου, έως και κάθε τυχόν πολιτικό αντίζηλο. Επώνυμο ή και ανώνυμο.

Η ΟΔΟΣ σε καμμιά περίπτωση δεν υιοθετεί τα συμπεράσματα του ανώνυμου αναγνώστη, τα οποία στο τελευταίο βιογραφικό σημείωμα της υποψήφιας βουλευτού που κυκλοφορεί εν όψει των εκλογών, μόνο έμμεσα εξάγονται (ή και κάπως αμεσότερα σε προγενέστερα φυλλάδια και καταχωρήσεις στον τύπο, και ιδίως σε όσα παρουσιάζουν το προφίλ της στο διαδίκτυο, ή κυκλοφόρησε η ίδια στο παρελθόν). Όμως δημοσιεύει το κριτικό σχόλιο του ανώνυμου, διότι ο ισχυρισμός κάθε υποψηφίου για τα στοιχεία της παιδείας και της προσωπικότητάς του, δεν είναι άμοιρος αμφισβήτησης ή κριτικής.

Μια πρώτη απόφαση της εφημερίδας ήταν να προχωρήσει στην δημοσίευση της ανώνυμης επιστολής χωρίς τις ευθείες ονομαστικές αναφορές. Ωστόσο για λόγους δεοντολογίας, από την ΟΔΟ το βράδυ της π. Κυριακής ενημερώθηκε η υποψήφια βουλευτής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για το πλήρες και αυτούσιο κείμενο του ανωνύμου, και της ζητήθηκε, εφ' όσον το επιθυμεί και η ίδια, η άποψή της.

Αντ' αυτής, αλλά για λογαριασμό της όπως δήλωσε, επικοινώνησε το επόμενο πρωΐ της Δευτέρας, ο σύζυγός της υποψήφιας βουλευτού κ. Δ. Τρυφωνόπουλος, ο οποίος με τρόπο επιτακτικό, όχι μόνο απαίτησε την μη δημοσίευση του κειμένου του ανωνύμου, όχι μόνο δεν δέχθηκε να απαντηθεί στην ουσία του ο ισχυρισμός του ανώνυμου ότι η πολιτευόμενη δεν κατέχει τον μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ σπουδών από το Harvard, αλλά και προχώρησε σε απειλές για μηνύσεις σε βάρος της ΟΔΟΥ και αντίμετρα.

Η ΟΔΟΣ κατανοεί ότι την προεκλογική περίοδο μπορεί να παρουσιαστεί έλλειμμα ψυχραιμίας στα επιτελεία του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων, αλλά το επιτακτικό ύφος και οι απαιτήσεις, όπως εκφράστηκαν υπερέβησαν κάθε μέτρο. Μετά ταύτα αποφασίστηκε η δημοσίευση αυτούσιου του κειμένου, με τις ονομαστικές αναφορές, διότι κάθε άλλη λύση θα ερμηνεύονταν ως υπαναχώρηση λόγω των απειλών.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι η εφημερίδα θα παράσχει άμεσα αντίστοιχο χώρο και έκταση για να παρουσιάσει τις απόψεις της κας Βίβιαν Μπουζάλη.

ΥΓ Αν τελικά κάνουν τον κόπο και απαντήσουν, παρακαλούνται να διευκρινίσουν και την προέλευση του κυρίου ονόματος "Βίβιαν", καθώς και τα στοιχεία από τα οποία τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι η κα Βίβιαν Μπουζάλη, κατατάχθηκε οποτεδήποτε στις 2.000 πιο πετυχημένες γυναίκες των ΗΠΑ.


Σχετικά με το θέμα "εδώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ